Mobil

Det finns många sätt du kan förlora din data på. Du kan drabbas av hackare som till exempel utnyttjar att du surfar via ett publikt wifi-nätverk. Det vanligaste sättet att bli av med känslig data handlar dock inte om något hack (eller om spioneri från NSA!) – nej, det är phishingattacker där du luras att ange dina kontouppgifter på en falsk webbplats.

Den senaste tiden har det kommit rapporter om sms som säger sig komma från Apple Inc och ber användaren bekräfta sitt Apple-id för att det inte ska gå ut. Så här undviker du det här och andra bedrägerier.

Klicka inte på länkar

Det förekommer många olika, liknande textmeddelanden. Ett exempel kan du sedan nedan från Dave Vitty på Twitter, som har fått många meddelanden.

Phishing-meddelande

I meddelandet påstår ”Apple Inc” att ditt Apple-id kommer gå ut idag, och du ombeds trycka på en länk till olika webbplatser som har skapats för att se ut som att de skulle kunna tillhöra Apple.

Det här är lite av en nyhet, då phishing-mejl tidigare oftast ledde till adresser som inte alls såg trovärdiga ut, som www.apple.com.hosting.somecompany.co. Med adresser som appleidlogin.co.uk ringer kanske inte varningsklockorna på samma sätt. Men ett Apple-id kan inte ”gå ut.