Så fick Macbook till sist en efterlängtad uppdatering. Här finns mycket värt att nämna, men det första vi ser är naturligtvis att en ny färg har gjort de befintliga silver, guld och svart sällskap. Nu kan du köpa en Macbook i – rosa guld. Samma färg som går att välja till Iphone 6S och Ipad Pro, med andra ord.

Det här är första gången som detta, låt oss kalla det, extroverta val av färg också går att beställa till en Apple-dator. Med undantag då för Imac och Ibook som på sent 1990-tal gick att beställa i den rödrosa färgen “Strawberry.” Men nu är det rosa guld som gäller år 2016.

Missa inte: Så säkrar du din Iphone från hackare - skydda dina känsliga data

När färgchocken lagt sig kan vi konstatera att Apples mest kompakta bärbara dator också fått en rejäl förbättring innanför det färgglada skalet. Nu sitter här till sist Intels nya Skylake-serie. I Macbook tar den dubbelkärniga Intel Core M plats, och går att få i varianterna 1,1 eller 1,2 GHz, med Turbo boost upp till 2,2 GHz respektive 2,7GHz. Som tillval finns också en Intel Core m7 klockad till 1,3 GHz, med Turbo boost upp till 3,1 GHz. 

Macbook

Vidare finns här också ny, snabbare PCIe-baserad flashlagring. Nya Intel HD Graphics 515 ska ge Macbook 25 procent snabbare grafik än tidigare modell. Dessutom ska nya Macbook leverera en timmes bättre batteritid. Däremot finns ingen extra USB-c-port som en del hade hoppats på, och webbkameran har fortfarande bara 480p-upplösning. Facetime och selfies förblir alltså gryniga.

Nya Macbook kostar precis som tidigare från 14 495 kronor och finns tillgänglig att köpa på Apple.se från och med tisdag 19 april, i den fysiska handeln från 20 april.

En liten positiv nyhet finns också för Macbook Air-fantasten: modellen kommer nu med 8 GB minne som standard, mot tidigare 4 GB.