1. Håll din mjukvara uppdaterad

Det allra första du ska göra är att verifiera att ditt system och alla applikationer är uppdaterade. Apple och andra bolag ser löpande till att fixa alla minnesläckor och andra problem i programmen. Öppna därför App Store och se till att du inte har något som väntar under fliken Uppdatera.

Uppdatera Macen

För att slippa det här i framtiden kan du se till att OS X gör det i bakgrunden. Öppna Systeminställningar, klicka på App Store-ikonen och kryssa i samtliga rutorna. Nu kommer systemet hållas uppdaterat helt automatiskt.

2. Starta bara det du behöver

Många program har en tendens till att vilja öppna i bakgrunden när du startar upp datorn. Det är bra om du verkligen behöver dem igång men om du inte använder dem är det ett rejält slöseri med resurser. Irriterande nog är det inte alla applikationer som talar om att de gör det här.

Starta Systeminställningar och gå till Användare och Grupper. Klicka på din användare och sedan på fliken Startobjekt. Allting du ser i listan öppnas upp när du startar datorn. Markera rader med applikationer du klarar dig utan direkt vid uppstart och tryck på minusknappen.

Flikar

3. Minska antalet öppna flikar

Webbläsaren är i dag det viktigaste programmet för många användare, och vissa kan sitta en hel dag utan att använda några andra program. Det är lätt att öppna flik efter flik med intressanta artiklar, prylar du funderar på att köpa, Youtube-videor, e-post, och allt vad det kan vara. Men alla de här öppna flikarna tar upp systemresurser och kan till slut få datorn att bli slö.

Du kan snabba upp webbläsaren och därmed hela Macen genom att stänga flikar du inte behöver längre och spara intressanta grejer du vill läsa senare till Läslistan, bokmärken eller tredjepartsprogram som exempelvis Instapaper.

Aktivitetskontroll
Aktivitetskontrollen visar allting som händer på din maskin.

4. Bli kompis med aktivitetskontrollen

Det gäller också att du har koll på vad som kör i datorn när du väl är igång. I många fall är det ett eller ett par program som är orsaken till att hela din maskin känns trög. För att ta reda på vad det är som strular kan du använda Aktivitetskontrollen.

Öppna programmet och se till att fliken Processor är aktiverad. Tryck på rubriken % processor för att sortera på aktuell förbrukning. Se till att inget program äter upp stora delar av din maskins kapacitet. Gör sedan samma sak under fliken Energi. Ta en ordentlig kontroll av applikationer som ligger längst upp i listan längre perioder.

5. Kasta onödiga program och filer

Att hålla hårddisken ren gör i sig själv ingen nytta för prestandan. I alla fall inte så länge du har gott om utrymme. Men när det börjar bli lite ont om plats kan det bli jobbigt för OS X att hantera situationen.

Två kostnadsfria program gör det här jobbet enklare. Ladda ner Omnidisksweeper och Appcleaner. Öppna det förstnämnda och markera din hårddisk i listan. Arbeta dig igenom listan för att hitta stora filer. I Appcleaner kan du lista alla dina applikationer och avinstallera dem med alla filer som gömmer sig på hårddisken.

Spotlight

6. Håll ordning på Spotlight

Sökfunktionen Spotlight har blivit ordentligt mycket snällare mot datorn senaste OS X-versionerna. Men det är ändå vettigt att hålla motorn i schack. Felinställd kan den lätt tugga i sig mängder av systemresurser.

Hjälpmedel

Öppna Systeminställningarna och klicka på Spotlight. Fundera på om du verkligen behöver indexera alla de områden som listas. Avmarkera dem annars. Är det något du absolut inte vill ha kan du även dra in mappar under Integritetsskyddsfliken.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning