Att surfa privat är en viktig teknik att lära sig i dagens värld. Många delar Mac eller Ipad med familjemedlemmar och andra, och du kan vilja undvika pinsamheter när någon annan ser var du har varit.

Det behöver inte handla om vilken slags videor du har kollat på (även om det för många förmodligen är en nog så viktig orsak), utan kan även gälla till exempel presentshopping och politik. Eller kanske bara vilken musiksmak du har.

Missa inte: Gammal bugg gör privatsurf i Safari osäkert

Safari sparar normalt webbplatser du är inne på, och visar stolt upp dem i Top Sites, Ofta besökta och sökhistoriken. Med Icloud synkas uppgifterna dessutom till alla dina Macar och IOS-prylar så det är lätt för någon annan att se att du varit inne och läst MacWorld. Även om du litar på att ingen kommer snoka igenom historiken kan de snubbla över dina vanor enbart genom att börja skriva in en adress eller ett sökord.

Apple har inkluderat ett privatläge i Safari sedan OS X 10.7 Lion och IOS 5, och så fort du ska besöka en sida som du helst inte vill att någon som sätter sig vid datorn senare (eller lånar din Iphone eller Ipad) ska se gör du rätt i att använda det.

Privat surf på IOS

Så aktiverar du privat-surf på IOS med Iphone och Ipad

Öppna Safari, tryck på knappen för flikar (två små fyrkanter över varandra) och sedan på Privat. Då markeras Privat vitt och du byter till privat surfning. Tryck sedan på plusknappen för att öppna en tom flik vars historik inte kommer sparas efter att du stängt den.

Du kan fortfarande komma åt dina bokmärken och sökhistorik, men ingen ny data lagras från den här sessionen. Kom ihåg att du måste stänga fliken när du är klar med den.

Privat surf på Mac