Apples utvecklingsavdelning har i ett mejl uttryckt intresse av att porta ett nyutvecklat filsystem till Mac OS X. Sun har tagit fram filsystemet ZFS utan att begränsa sig till gamla tiders sätt att hantera data. Man har istället funderat kring vilka krav som kan komma att ställas i framtiden.

"Vi har tänkt om när det gäller allt och skapat en helt ny arkitektur", berättar Jeff Bonwick, Distinguished Engineer och Chief Architect för ZFS. "Vi har gjort oss av med teknik som går 20 år tillbaka i tiden och som baserats på förutsättningar som inte längre stämmer."

ZFS har en hel del riktigt revolutionerande egenskaper. Det har nästintill obegränsad kapacitet vad gäller adressering. Lagrar data mycket snabbare och effektivare. Det är lätt att utöka lagringsutrymmet genom att lägga till resurser, utan att behöva fundera på var data rent fysiskt lagras. Inbyggd felkorrigering på filnivå ökar säkerheten rejält.

HFS+ som Mac OS X använder sig av fungerar bra, men har många år på nacken. Möjligheten att börja från noll med ett riktigt modernt filsystem som bas är säkert lockande, särskilt vad gäller större serverinstallationer.