Kanex Digital Audio Adapter

Så fort nya Apple TV släpptes kom klagomål från användare och presumtiva kunder: Varför har den ingen ljudutgång längre? De som har en modern receiver i ljudanläggningen kan fortsätta använda den som vanligt, men de som förlitade sig på den optiska ljudkabeln måste plötsligt försöka hitta andra lösningar. Det gäller även de som vill använda Apple TV som mottagare för musik vid Airplay och spela utan bild.

Kanex Digital Audio Adapter for Apple TV är en produkt som fixar biffen i båda fallen. Den ganska höga prislappen är den enda nackdelen, även om den så klart är billigare än en ny receiver.

Kanex-adaptern består av en liten fyrkantig dosa med fyra kontakter och en kort inbyggd liten hdmi-kabel som du kopplar in i Apple TV (eller en Roku, Amazon Fire TV eller annan mediaspelare utan ljud ut). Sedan kopplar du in din vanliga hdmi-kabel i adaptern och en ljudkabel (optisk/toslink eller 3,5-millimeters analog) till förstärkaren.

Kanex Digital Audio Adapter

Problemet är att den kräver extern strömtillförsel, vilket du får via den fjärde kontakten, mikro-usb. Du får med en kabel och laddare. Eftersom sladdarna sticker ut åt alla fyra hållen kan det bli lite pilligt att installera adaptern i din anläggning, men det är i alla fall bara en engångsföreteelse.

Den optiska kontakten stödjer både 5.1- och 7.1-ljud och enligt Kanex kan den hantera alla digitala format som DTS och Dolby Digital. Vi testade detta med en film från Itunes och det fungerade mycket riktigt.

3,5-millimeterskontakten kan förutom att anslutas till högtalare eller förstärkare även driva hörlurar, men eftersom det inte finns någon volymkontroll måste du ha hörlurar med inbyggd sådan. Om du byter till analogt ljud måste du även komma ihåg att ändra Apple TV:s inställningar från surround till stereo.

Priset är som sagt ganska högt och det finns liknande men billigare produkter från andra tillverkare, bland annat på DX (till exempel den här). Eftersom en del av dessa bara kostar ett par hundringar kan det vara värt att prova först – men vi har inte haft möjlighet att testa kvaliteten på någon av dem.

Kanex Digital Audio Adapter

Slutsats

Kanex adapter är snygg och välgjord, och kommer från ett välrenommerat företag. Om du gärna betalar lite extra för en förmodligen mer pålitlig produkt som du kan koppla in en gång och sedan glömma är den ett bra val.

Fakta: Kanex Digital Audio Adapter for Apple TV
Funktion: Adapter för att få ljud ut ur hdmi
Mer info: kanex.com
Pris: Cirka 650 kronor (plus importmoms)


Välgjord
Hanterar både 5.1- och 7.1-ljud
Både optisk och analog utgång


Relativt dyr

Översättning: Anders Lundberg

Betyg: 5 av 5