Har du fick en Iphone, Ipad eller Ipod Touch som vägrar att starta? Då bör du testa våra tips innan du lämnar in enheten på service eller köper en ny.

1. Ladda batterierna i minst tio minuter

Det första du bör kontrollera är om enheten inte startar på grund av att batteriet har laddats ut. Vår rekommendation är att du använder en riktig laddare och inte nöjer dig med att koppla in mobilen eller plattan i datorn.

Iphone startar inte

Låt enheten laddas i minst tio minuter innan du testar att starta den. Om den fortfarande inte startar kan det vara fel på laddaren eller kabeln, så testa för säkerhets skull också med en annan laddare eller kabel.

2. Tvinga enheten att starta om

En standardåtgärd vad gäller alla trilskande prylar är att testa med en tvångsomstart. Vad gäller Iphone, Ipad och Ipod Touch gör du detta genom att hålla inne hem- och strömknapparna samtidigt i mellan 5 och 15 sekunder.

Tvångsomstart

Efter en stund borde Apples logotyp dyka upp. Räkna med att det kan ta ända upp till 10 minuter innan systemet är i gång.

3. Återställ enheten via Itunes

Om det har gått mer än 10 minuter och du fortfarande endast ser Apple-loggan kan det vara läge att återställa enheten.

Börja med att starta Itunes på din dator och koppla sedan in din Iphone, Ipad eller Ipod Touch. Leta reda på enhetens ikon i menyraden och klicka sedan på återställnings-knappen som dyker upp till höger.

Återställning

Det som sedan sker är att IOS installeras om från grunden. När proceduren är klar kommer du att få frågan om du vill återställa data från en säkerhetskopia. Saknar du en sådan får du bita i det sura äpplet och nöja dig med fabriksinställningarna. Vår rekommendation är att använda Icloud för att spara viktiga saker som bilder och kontakter.


4. Använd DFU-läget

Om du inte ens får upp en Apple-logga på din Iphone eller Ipad kan du använda dig av det så kallade DFU-läget (Device Firmware Upgrade).

För att komma in i DFU-läget håller du inne både ström- och hemknapparna tills det dyker upp en bild på en kabel och Itunes-ikonen. Det betyder att du ska koppla in enheten i en dator med Itunes och sedan välja mellan att uppdatera eller återställa enheten.

DFU

Skulle det vara något problem kan det bero på att du inte använder dig av den senaste versionen av Itunes. Testa med att uppdatera programmet och om det fortfarande inte funkar det vara värt att testa med en annan dator.

5. Nedgradera till en tidigare IOS-version

I samband med att Apple släpper nya versioner av IOS kan det hända att det blir något knas med äldre modeller, något vi senast var med om när IOS 9.3 släpptes för några veckor sedan.

Äldre versioner av IOS finns att hämta på sajten https://ipsw.me, se bara till att ladda ner en fil som är anpassad för just din modell.

Nedgradera

För att välja den nerladdade filen håller du inne alt-tangenten (shift om du använder Windows) när du trycker på Återställningsknappen i Itunes, sedan bläddrar du dig fram till rätt fil.