För några veckor sedan visade Apple upp Iphone SE, en ny mobiltelefon med en skärm på fyra tum som ersätter den gamla trotjänaren Iphone 5S. Till det yttre ser de i stort sett identiska ut, så det kan vara på sin plats att redogöra för skillnaderna. 

Samma design – men ny färg

Rent designmässigt erbjuder Iphone SE inga nyheter jämfört med Iphone 5S, eller Iphone 5 för den delen. Måtten är identiska (123,8 x 58,6 x 7,6 millimeter), medan det är en liten skillnad i vikt (113 gram för Iphone SE och 112 gram för Iphone 5 och 5S).

Vad gäller skärmen sitter det exakt samma panel i både Iphone SE och Iphone 5S, vilket innebär en upplösning på 326 pixlar per tum (640x1130).

Iphone SE

En synbar skillnad är att Iphone SE kan fås i rosa guld, en färg som saknades på Iphone 5S. Om du inte gillar rosa kan du välja rymdgrått, silver eller guld i stället.

En fördel med att Apple har valt att behålla designen är att samtliga fodral till Iphone 5 och 5S kan användas även med Iphone SE.

Betydligt bättre prestanda

Under ytan är skillnaden desto större och det är här vi hittar de tunga argumenten för att uppgradera.

Iphone 5S har en Apple A7-processor med den fyrkärniga grafikkretsen PowerVR G6430 och 1 gigabyte arbetsminne, medan Iphone SE har en Apple A9-processor med den sexkärniga grafikkretsen GT7600 och 2 gigabyte arbetsminne. Kortfattat innebär det dubbelt så hög processorprestanda och tre gånger så hög grafikprestanda.

Apple A9

Vad gäller lagringsutrymmet erbjuder Iphone SE 16 eller 64 gigabyte, med andra ord finns det ingen modell med 32 gigabyte. Här rör det sig alltså om färre alternativ jämfört med Iphone 5S och du bör tänka dig noga för innan du väljer modellen på 16 gigabyte.

Större batteri och bättre kamera

När det kommer till batteriet får vi 1624 milliamperetimmar i Iphone SE, vilket kan jämföras med 1560 milliamperetimmar i föregångaren. I praktiken är emellertid skillnaden försumbar.

En av de bästa nyheterna med Iphone SE är att vi bjuds på en betydligt bättre kamera på baksidan. Medan vi fick nöja oss med 8 megapixlar i Iphone 5S är det numera 12 megapixlar som gäller. Dessutom får du möjlighet att spela in video i 4K-upplösning.

Iphone SE

Vad gäller kameran på framsidan är det dock ingen skillnad jämfört med Iphone 5S. Med andra ord får du nöja dig med futtiga 1,2 megapixlar för Facetime-samtal och selfies.

Både Iphone 5S och Iphone SE har stöd för Touch ID, men enbart den sistnämnda har stöd för Apple Pay. Den gamla modellen saknar nämligen den nödvändiga nfc-kretsen.

Små skillnader i mjukvaran

Även om både Iphone 5S och Iphone SE kör IOS 9.3 finns det faktiskt ett par skillnader i mjukvaran. Till exempel kan du använda Live Photos på den nya modellen, men inte den gamla.

Vill du alltid ha tillgång till Siri är det också Iphone SE som gäller, här räcker det nämligen att säga ”Hej Siri” för att den röststyrda assistenten ska aktiveras. På Iphone 5S måste du aktivera funktionen manuellt genom att trycka på hemknappen.

MacWorlds köpråd

Har du en Iphone 5S eller tidigare och vill ha möjlighet att ta bättre bilder, spela in 4K-video och använda dig av Apple Pay är Iphone SE en utmärkt uppgradering. Det största argumentet för att välja Iphone SE är ändå storleken – den är mindre och smidigare än storasyskonen. Tillhör du dem som tycker att 6 och 6S (för att inte tala om Plus…) är för biffiga, är detta ett självklart val. 

Iphone

Många användare har vant sig vid större mobiltelefoner och har du en Iphone 6 eller senare är det kanske inte så lockande att gå tillbaka till en mindre skärm.