Carplay blir allt mer populärt i nya bilar. Fem år efter introduktionen listar Apple över 550 bilmodeller från en lång rad tillverkare med inbyggd Carplay, och med stöd för tredjepartsappar för navigering sedan IOS 12 har Carplay blivit ännu mer intressant. Plötsligt kan vi ha både Google Maps och Waze på bilens skärm, tillsammans med appar som Whatsapp, Meddelanden och Siri som finns sedan tidigare.

Pioneer Sph-da120

Vill du ha Carplay i bilen utan att köpa en helt ny bil är det lyckligtvis fullt möjligt. Har du en lite äldre bil med eftermarknadsstereo är det oftast ett enkelt förfarande att ta loss stereon och ersätta den med en nyare Carplay-utrustad sådan. Har bilen en inbyggd stereo är det klart mer pilligt, men sällan omöjligt. Ta hjälp av någon kunnig, bilens egna handbok, eller vår snabbguide på sista sidan i denna artikel för att ta reda på hur du ska göra för din bil.

Det finns en uppsjö av modeller från en rad olika kända (och mindre kända) tillverkare i flera olika prisklasser. Det finns också huvudenheter i både så kallad enkel-din respektive-dubbel-din – ett mått på hur stor plats enheten tar upp i bilens mittpanel. Om du inte har plats för en fullstor enhet med inbyggd skärm som tar upp en dubbel-dinplats kan du välja en smalare modell med utfällbar skärm.

Carplay-enheter finns från i stort sett alla stora tillverkare. En koll på Prisjakt ger i skrivande stund 75 träffar när vi öppnar kategorin bilstereo och filtrerar på Apple Carplay. Priserna ligger mellan 2 790 och 14 995 kronor (Pioneer SPH-10BT listar också av någon anledning, men är inte Carplay-kompatibel). På nästa sida listar vi fem modeller som är intressanta av olika anledningar.

Notera att bara ett fåtal modeller har stöd för trådlös Carplay-anslutning. De flesta har bluetooth för att spela upp musik, men Carplay kräver wifi och det är något som har börjat komma i tredjepartsprodukter först på senare tid. Pioneer har sju modeller med trådlös Carplay där den billigaste är AVIC-Z620BT som kostar 9 700 kronor och en dyraste AVIC-Z920DAB för 15 000 kronor. Kenwoods nya DMX8019DABS och DNX9190DABS har också wifi och kostar 7 000 respektive 15 000 kronor. Alla dessa använder två din-platser.

Sony XAV-AX1000

1. Sony XAV-AX1000 – billigaste sättet att få Carplay

I december 2019 är den här enheten från Sony den billigaste bilstereon med stöd för Carplay och den enda som kostar under 3 000 kronor. För det får du en 6,2 tum stor pekskärm (ej multitouch), stöd för backkamera, aux in och aac-ljud för trådlös uppspelning. Det finns också en ratt du kan navigera med som även är knapp för att aktivera Siri.

Pris: Från 2 790 kronor på Prisjakt.
Mer information: Pioneer.

Kenwood DMX8019DABS

2. Kenwood DMX8019DABS – billigast med trådlös Carplay

Kenwood släppte i vårs den här wifi-bestyckade stereon som just nu är den billigaste modellen vi kan hitta med stöd för trådlös anslutning till Iphone och Android. 7 tum stor kapacitiv pekskärm och stöd för bland annat backkamera och bilkamera (dashcam). Har hdmi-ingång för att spela video. Har fått utmärkelsen bästa produkt av Eisa.

Pris: Från 6 990 kronor på Prisjakt.
Mer information: Pioneer.

Pioneer AVH-Z7200DAB

3. Pioneer AVH-Z7200DAB – prisvärd och funktionsrik enkel-din

Uppföljare till Pioneer AVH-Z7000DAB som vi tidigare har rekommenderat. För den som bara har plats för en enkel-din i bilen och vill ha en pekskärm är det här den billigaste modellen just nu. Den sju tum stora skärmen fälls ut ur stereon och tar upp ganska mycket plats ovanför så tänk på vad hur mittpanelen ser ut på din bil och om den kommer vara i vägen för något innan du slår till. Har dessutom inbyggd cd/dvd-spelare för både ljud och video.

Pris: Från 5 490 kronor på Prisjakt.
Mer information: Pioneer.

Alpine
Foto: Alpine

4. Alpine Halo 9 ILX-F903D – lyxig enkel-din

För strax söder om 10 000 kronor får vi mängder av lyx i form av en nio tum stor glastäckt skärm som är både höjdjusterbar och vinklingsbar. Enheten ryms i en liten enkel-din men kan även placeras i utrymme för dubbel-din-stereo.

Självklart finns bluetooth, fm/am-radio samt dab-radio. Dessutom tilltalas i alla fall vi av utseendet, Halo 9 ser nästan ut att kunna vara en inbyggd fabriksstereo av nyare snitt (se även den stora artikelbilden längst upp). Men visst, priset är inte helt bekvämt.

Pris: Från 6 990 kronor på Prisjakt.
Mer information: Alpine.

Pioneer AVIC-Z920DAB

5. Kenwood DNX9190DABS och Pioneer AVIC-Z920DAB – vrålåk

Vill du ha det bästa, kosta vad det kosta vill, är det här de två alternativen. Båda kostar 15 000 kronor och har trådlös anslutning till Iphone. Kenwooden har en 6,8 tum stor skärm med 720p-upplösning medan Pioneeren har 800x480 pixlar. DNX9190DABS har inbyggda kartor från Garmin, Pioneer har sitt eget system Here. Men båda fungerar så klart med valfri app via Carplay. Pioneer har menyer på svenska, vilket Kenwood saknar.

Pris Kenwood: Från 14 995 kronor på Prisjakt.
Pris Pioneer: Från 14 990 kronor på Prisjakt.
Mer information: Kenwood / Pioneer

Pioneer SPH-DA120 Pris vid test: 3490 kr.

Bästa pris just nu: 4589 kr