Carplay blir allt mer populärt i nya bilar. Fyra år efter introduktionen meddelade Apple nyligen att inte mindre än 400 bilmodeller har stöd för Apples gränssnitt i bilen, och med stöd för tredjepartsappar för navigering från och med IOS (som släpps till hösten) blir Carplay ännu lite mer intressant. Plötsligt kan vi ha både Google Maps och Waze på bilens skärm, tillsammans med appar som Whatsapp, Meddelanden och Siri som finns sedan tidigare.

Pioneer Sph-da120

Vill du ha Carplay i bilen utan att köpa en helt ny bil är det lyckligtvis fullt möjligt. Har du en lite äldre bil med eftermarknadsstereo är det oftast ett enkelt förfarande att ta loss stereon och ersätta den med en nyare Carplay-utrustad sådan. Har bilen en inbyggd stereo är det klart mer pilligt, men sällan omöjligt. Ta hjälp av någon kunnig, bilens egna handbok, eller vår snabbguide på sista sidan i denna artikel för att ta reda på hur du ska göra för din bil.

Missa inte! Siri + Spotify – och 5 andra nyheter du kan ha missat från WWDC

Det finns en uppsjö av modeller från en rad olika kända (och mindre kända) tillverkare i flera olika prisklasser. Det finns också huvudenheter som både så kallad enkel-din för en plats respektive-dubbeldin, så om det råkar vara för trångt med plats för en dubbel-din finns modeller med utfällbar skärm.

På nästa sida listar vi fem modeller som är intressanta för Carplay-köpet, med pris från 3 000 till 13 000 kronor. Carplay-enheter finns från i stort sett alla stora tillverkare.

Notera att ingen av modellerna stödjer trådlös Carplay. Alpine har släppt en modell med stöd för detta (Alpine ILX-107), men vi kan inte se att den säljs i Sverige i dagsläget. Sent i maj presenterade också Pioneer tre enheter med stöd för trådlös Carplay, men ännu har ingen av dem letat sig till vårt land.

Pioneer SPH-DA120 Pris vid test: 3490 kr.

Bästa pris just nu: 4387 kr