Det händer ganska många användare: En Ipad ligger och samlar damm några veckor, till exempel under en semester, och när du ska använda den igen kan du för ditt liv inte komma ihåg lösenkoden.

Som tur är går det att komma runt ett glömt lösenord, så länge du kan ditt Apple-id och lösenord om du har Hitta min Iphone/Ipad aktiverat. Utan det kan du inte aktivera enheten efter en återställning, och det är just vad du behöver göra om du inte kommer på lösenkoden.

Återställ med Itunes

Om du verkligen inte kan hitta lösenkoden blir det till att återställa IOS och ladda en backup. Förutsatt att du har synkat din Iphone eller Ipad med datorn tidigare och inte har ändrat lösenkod sedan dess kan du först göra en ny backup med Itunes.

Återställningsläge

För att kunna återställa utan att låsa upp enheten måste du försätta den i återhämtningsläge. Det gör du så här:

1. Se till att batteriet är laddat till minst 20 procent och enheten inte är ansluten till datorn.
2. Anslut enheten till datorn och se till att Itunes är öppet.
3a. På Iphone 8 och senare samt nya Ipad Pro 11 tum eller 12,9 tum: Klicka snabbt först på volum upp och sedan volym ner, klicka till sist och håll sidoknappen intryckt tills telefonen visar anslut till Itunes-skärmen som ovan.
3b. På Iphone 7: Håll volym ner och sidoknappen intryckta samtidigt tills anslut till Itunes-skärmen visas.
3c. På alla enheter med fysisk hemknapp: Håll sidoknappen och hemknappen intryckta tills anslut till Itunes-skärmen visas.

Återskapa

Itunes ska nu visa en dialogruta som frågar om du vill uppdatera eller återskapa. Välj Återskapa. När återställningen är klar kan du ställa in enheten igen och då har du chansen att återställa från backup och få tillbaka dina data.