Denna artikel var ett aprilskämt 2016.

För en dryg månad sedan rapporterade vi om att Apple äntligen, efter många år i Sverige, har planer på att öppna en flaggskeppsbutik i Stockholms centrum.

Butiken skulle ligga i Kungsträdgården där TGI Friday's ligger idag och Apple och Stockholm stad sades vara överens om bygget. En modell ställdes till och med ut i Kulturhuset.

Men klagomål kom som väntat från både höger och vänster, bland annat från Skönhetsrådets Roger Mogert som sade till DN i en intervju att staden inte borde låta en elektronikbutik göra anspråk på en så stor yta i Kungsträdgården.

Politikerna i stadshuset verkar dock ha kommit på en ny lösning som slår två flugor i en smäll och även löser en annan gammal tvist som stockholmare av alla politiska färger har trätat om i över 10 år - nya Slussen.

Apple vid Slussen
Bild: Foster+Partners

Slussen blir Apple Store

Slussen-projektet har pågått i olika turer sedan minst 2004 då Nyréns Arkitektkontor, Tyréns och ELU konsult vann den första av två tävlingar för att designa ett nytt Slussen. Efter stora klagomål inleddes en andra tävling 2007 där det vinnande bidraget kom från Foster+Partners och Berg Arkitektkontor.

Enligt den nya detaljplanen skulle bygget redan ha dragit igång men försenades igen och igen.

I ett överraskande besked meddelar nu Apple att den nya stockholmsbutiken kommer flyttas från Kungsträdgården och istället bli nav i ett omstöpt Slussen-projekt.

- Vi är otroligt glada att kunna vara med och utveckla en central knytpunkt i Stockholm, säger Apples butiksdirektör Angela Ahrendts i ett pressmeddelande.

Den nya butiken kommer ha utsikt över gamla stan såväl som Mälaren och Saltsjön, och tack vare Slussens funktion som knutpunkt i Stockholmstrafiken räknar företaget med över 5 000 besökare om dagen – hälften så många som butiken på Fifth Avenue i New York.

Karta
Här ska nya Apple-butiken ligga.

Slut på klagomålen

För Stockholm innebär det nya projektet både ett välkommet tillskott i budgeten och ett sätt att bli av med de eviga klagomålen.

– Uppriktigt sagt är vi så himla less på allt gnäll. Tidigare verkar det inte ha spelat någon roll hur många experter vi kallade in eller hur många arkitekttävlingar vi höll, men nu blir det äntligen slut på det. Alla älskar Apple, säger Eric von Nullacht, projektansvarig på Stadsbyggnadskontoret.

Till och med en av Slussens mest inbitna försvarare, Abba-legenden Benny Andersson, får erkänna sig besegrad.

– Det blir kanon. Äntligen slipper jag åka till Täby för att fixa mobilen, meddelar Andersson via sin taleskvinna Avril Abruti.

Byggstart 2017

Bygget av Nya Slussen har planerats dra igång senare i år, och staden kommer försöka hålla sig till det schemat. Eftersom Foster+Partners både tagit fram det vinnande bidraget till projektet och är Apples huvudpartner i byggandet av många av företagets butiker väntas ändringarna gå smidigt.

– Det är så lätt att göra plats för en magnifik Apple-butik mitt i Slussen att det kan verka som att vi planerade för den eventualiteten redan från start, säger Foster+Partners pressansvarige Aho Shigatsu.