Den som letar efter en hållare till bilen har knappast för lite att välja på. Tvärtom finns en hel del modeller på marknaden, så de flesta bör kunna hitta en lösning som passar de egna behoven. Här är vi testat sju olika modeller – en modell som sitter i CD-läsaren, en liten kompakt som lätt ryms i fickan, en mer traditionell med sugkopp, en magnetisk… som sagt, det finns mycket att välja på.

Läs även: Förbjudet att hålla mobilen när du kör - detta innebär nya lagen

Flera av bilhållare i det här testet klarar från gamla Iphone 4 med 3,5-tumsskärm och ända upp till Plus- och Max-modellerna (även om tyngden hos en Iphone 7 Plus blir lite för mycket för ett par av modellerna). En del klarar även att montera en Ipad Mini i landskapsläge, vilket kan vara en bra lösning för att se exempelvis se film i baksätet.


Brodit mobilhållare iphone

Brodit Active Holder – flexibel och stadig för din bil

Brodit är ett svenskt företag som hållt på länge med mobillösningar och som idag erbjuder ett stort antal varianter för olika behov. Här finns bilmodellanpassade monteringsplattor på vilka du sedan fäster själva hållare till just din mobil. Tillverkaren erbjuder både passiva och aktiva hållare, dvs utan och med strömförsörjning. Vi valde att testa en lösning till Iphone X i en ny Ford där varken ventilationsgallerfäste eller annan hållare passade på grund av mittkonsolens utformning.

Själva monteringsplattan, som kostar 245 kronor, fästes mellan en springa i övre delen av instrumentbrädan och ett fast ventilationsspjäll. Du kan använda dubbelhäftande tejp (medföljer) för att verkligen sätta fast plattan men vi valde bort det då den satt riktigt stabilt ändå. Därefter skruvade vi på ett snabbfäste som låter oss klicka i valfri hållare. I vårt fall en aktiv hållare för Iphone X utan skal.

Stadig och skonsam

Mobilen glider in perfekt i hållaren och sitter stadigt, och laddkontakten kunde inte passa bättre. USB-sladden på hållaren kan du välja att stoppa i en usb-port i bilen, eller använda den medföljande 12-voltsadaptern till cigg-kontakten. Kulleden gör att du kan justera vinkeln utifrån behov, och även ha Iphonen liggande om du t ex använder den som navigator.

Fördelarna med den här modulbaserade lösningen är tydlig. Dels kan du få till ett fäste som är specialanpassat efter just din bilmodell. Och ibland välja mellan flera olika varianter beroende på om du vill ha mobilen vinklad eller inte. Sedan kan du även byta själva hållaren utan att byta grundfästet, om/när det blir dags att byta mobil. Utbudet av speciallösningar imponerar också stort, här finns inte bara mobilhållare utan även fästen för Ipads och navigatorer. Det svåra är egentligen att hitta exakt det du vill ha och behöver, och en återförsäljare som har just de tillbehören på lager.


Bäst i testOmdöme

Brodits aktiva hållare med cigg-kontakt är gedigen, passar testbilen perfekt och den modulbaserade lösningen gör att du enkelt kan byta ut själva hållaren utan att byta fästanordning till din bil. Kvalitetskänslan är bra samtidigt som prislappen är rimlig. Och vill du komma billigt undan finns en motsvarande passiv hållare för 246 kronor.

Fakta: Brodit aktiv hållare
Typ:Modulbaserad hållare
Testad: November 2017
Mer info:Brodit
Pris: 75,18 euro (cirka 750 kronor) hos Amazon.de (inkl. fästplatta och aktiv hållare).

plus

Modulbaserad med separat hållare och fäste
Stort utbud av tillbehör
Stadig fordonsspecifik konstruktion

minus

Lite svårt att hitta rätt tillbehör då det finns otroligt många varianter
 

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Satechi mobilhållare iphone

Satechi Magnet Vent Mount – diskret, snyggt och magnetiskt

Det här är en otroligt enkel och diskret lösning för bilen från tillbehörstillverkaren Satechi. Som namnet antyder sätter vi fast telefonen i hållaren med en magnet. Två små magnetiska brickor, en större och en mindre, följer med i paketet. Tanken är en av brickorna ska sitta på insidan av ditt mobilskal. Det fungerar utmärkt, men vi hoppas bara att magneten inte glider runt och repar baksidan av telefonen. Vi kunde inte se några tendenser till det under vårt test, men efter ett års användande kanske det ser annorlunda ut? Nåja, magneten är i alla fall stark. Men det är inte i alla bilar hållaren sitter stadigt, det beror helt enkelt på ventilationsgallret. Första bilen vi testade i tidigare i år funkade bra, men när vi testade i en nya Ford Ranger var lösningen inte alls lika stabil utan lossnade enkelt. Och som med alla hållare som fästs i ventilationsgallret lär dock telefonen bli varm på vintern och kall på sommaren, om vi inte stänger av det aktuella utblåset.

Satechi Magnet Vent Mount är en hyfsat billig och väldigt enkelt lösning. Fästet är gjort av metall med snyggt avfasade kanter. Om den passar just din bils ventilationsgaller och om du kan tänka dig leva med en magnet bakom skalet, då är det här en enkel och smidig lösning.

Satechi mobilhållare iphone

Fakta: Satechi Magnet Vent Mount
Typ: Magnetfäste för ventilationsgallret
Testad: November 2017
Mer info: Satechi
Pris: 249 kronor hos Smarta saker.
 

plus

Enklare att fästa Iphone i bilen blir det inte
Diskret och snygg

minus

Passar inte alla bilar
Kräver magnet bakom skal

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Just Mobile mobilhållare iphone

Just Mobile Xtand Go Z1 – flexibel, dyr, och lite för mycket

Xtand Go Z1 är helt klart mest flexibel i testet och kan fästas egentligen var som helst i bilen. I paketet medföljer en liten arm som vi kan montera på antingen en sugkopp för vindrutan, eller på ett clip med dubbelhäftande tejp som sedan fästs på instrumentbrädan.

Dessutom medföljer vad tillverkaren kallar för Go button, vilket är tre små clips som med välsittande dubbelhäftande tejp kan placeras lite varstans på instrumentbrädan (akta krockkuddarna…). Det går till och med att placera dem i olika bilar, så att vi enkelt kan flytta hållaren mellan bilarna.

Armen går att böja i de flesta riktningar, så mobilen bör hamna i en bra vinkel nästan oavsett bil. Tyvärr är armen lite väl kort. När vi använder sugkoppen hamnar mobilen lite för långt bort från oss. Irriterande, och dessutom är den något svag. En Iphone 7 Plus blir snudd på för tung. Det går i vissa vinklar, i andra sjunker armen ned av tyngden från telefonen.

Xtand Go Z1 gör ett okej jobb, men inte bättre än någon annan i testet. För runt 400 kronor är priset rätt högt, men för den som enkelt vill kunna byta mellan flera platser i bilen kan det vara ett bra köp ändå.

Fakta: Just Mobile Xtand Go Z1
Typ: Mobilhållare som kan fästas med antingen sugkopp eller tejpas fast. Tre fästen medföljer. 
Testad: Januari 2017
Pris: 399 kronor hos Iphonebutiken.
Mer info: Just Mobile

plus

Flexibel
Lätt att montera i stort sett var som helst
 

minus

Högt pris
Kort och svag arm
 

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning