USA:s justitiedepartement meddelade under måndagen att de hittat ett sätt att låsa upp en Iphone utan hjälp av Apple, vilket gör att de även tagit tillbaka den rättsorder som krävt att företaget skall hjälpa till i undersökningen av en masskjutning.

Beslutet att släppa fallet - vilket gick ut på att kräva att Apple hjälpte till att öppna en Iphone använd av Syed Rizwan Farook, en vapenman i San Bernardino-skjutningarna som ägde rum i december 2015 där 14 människor dödades - betyder slutet för det rättsliga dödläge som rått mellan den amerikanska regeringen och ett av världens mest värdefulla företag. Fallet har med tiden kommit att bli allt mer omtvistat då Apple vägrat att hjälpa myndigheterna vilket startat en debatt om huruvida privaträttigheter eller säkerhet är det viktigaste.

Samtidigt öppnar rättsväsendets förmåga att låsa upp en Iphone genom alternativa metoder, en rad nya frågor, exempelvis kring säkerheten för Apples produkter. Utvecklingen av situationen skapar också en potentiell ny konflikt mellan regeringen och Apple gällande metoderna som använts för att öppna telefonen och huruvida dessa tekniker kommer offentliggöras. Apples advokater har tidigare sagt att företaget skulle vilja känna till proceduren som används för att öppna deras smartphone, men regeringen kan komma att hemligstämpla metoden.

FBI har börjat att undersöka innehållet i telefonen men ännu har inget sagts om vad som hittats. Justitiedepartementet har inte heller nämnt någonting kring hur de lyckades ta sig in i smartphonen.