Den inbyggda mikrofonen i Iphone fungerar bara när det är helt tyst omkring dig. Annars plockas bakgrundsljudet upp alldeles för mycket. Omvänt klarar de inte heller av det starka ljudet på en konsert. Lösningen på båda problemen är att plugga in en bra extern mikrofon i din Iphone. Vi har hittat sex bra alternativ i varierande prisklasser.

Boya BY-DM200
Foto: Boya Boya BY-DM200

Boya BY-DM200

En prisvärd stereo-kondensatormikrofon för att få bättre ljud. Fungerar även utomhus då du får med vindskydd av både skum och fuskpäls. Ansluts med Lightningkontakt och funkar med Iphone, äldre Ipad och Ipod Touch. Spelar in i 24 bitar/96 kHz, Frekvensomfång 25 Hz-20 kHz, signal-brus förhållande 80 dB.

Pris: Från 442 kronor på Prisjakt

Joby Wavo Mobile
Foto: Joby Wavo Mobile

Joby Wavo Mobile

Gorillapod är nog den produkt de flesta förknippar med Joby, men de gör även extrautrustning som videolampor och mikrofoner. Deras Wavo Mobile marknadsförs som en mobilmikrofon, men kräver en blixtsko (lämpligen via Handypod Mobile), samt att vi misstänker att deras ”kabel för mobiler” inte inkluderar Iphone. Men det finns ju som tur är adaptrar.

Pris: 40 euro hos Joby

Røde Videomic Me-L
Foto: Røde Videomic Me-L

Røde Videomic Me-L

Denna videomikrofon kan vi gå i god för eftersom vi testat den. Den pluggas enkelt in i Lightningporten och sitter väl på plats. Ett hörlursuttag på baksidan gör att du får medhörning samt att vindskyddet gör att du kan spela in utomhus. Ljudkvaliteten är som natt och dag jämfört med den inbyggda mikrofonen. Finns även som ett videokit med en bords-tripod och en videolampa.

Pris: Från 690 kronor på Prisjakt
Läs hela testet av Røde Videomic Me-L

Saramonic SmartMic+Di
Foto: Saramonic SmartMic+Di

Saramonic SmartMic+Di

Saramonics mikrofon måste sägas vara väldigt lik Rødes. Den har samma idé om en liten kondensatormikrofon med riktverkan och en Lightning-kontakt i ena änden. Därmed kan även den vändas mot användaren för selfie-videor. Vindskydd i skum och fuskpäls medföljer. Den har ett frekvensomfång på 75 Hz-20 kHz och ett signal-brus förhållande på 75 dB.

Pris: Från 947 kronor på Prisjakt

Shure Motiv MV88
Foto: ShureMotiv MV88

Shure Motiv MV88

Nu är vi uppe i proffsklass med Shures fiffiga Lightning-mikrofon som kan riktas för bästa ljudupptagning. En egen app låter dig spela in okomprimerat ljud. Den har även 5 dsp-lägen för att anpassa sig till situationen. En skyddsväska samt ett vindskydd i skum medföljer, med ett i fuskpäls som tillbehör. Ett alternativ är videokittet med en tripod.

Pris: Från 1 245 kronor på Prisjakt

Zoom IQ6 XY Stereo Microphone
Foto: ZoomIQ6 XY Stereo Microphone

Zoom IQ6 XY Stereo Microphone

Denna tar också ljudupptagningen till nästa nivå, med en X/Y-konfiguration som både låter dig fånga konsertljudets bredd och röstupptagning i centrum. Det är till och med justerbart, samt att en gain-ratt låter dig ställa ljudnivån från möte till konsert. Inspelningsappen håller koll på nivåer, låter dig ställa kvalitet och kan starta automatiska inspelningar.

Pris: Från 849 kronor på Prisjakt