Den inbyggda mikrofonen i Iphone fungerar bara när det är helt tyst omkring dig. Annars plockas bakgrundsljudet upp alldeles för mycket. Omvänt klarar de inte heller av det starka ljudet på en konsert. Lösningen på båda problemen är att plugga in en bra extern mikrofon i din Iphone. Vi har hittat åtta bra alternativ i varierande prisklasser.

Smartmic

Saramonic Smartmic Di Mini

Saramonic kondensormikrofon är liten, lätt och enkel att ta med sig. Den ansluts till din Iphone via lightningkontakten och låter dig spela in högkvalitativt ljud med din telefon. Saramonic Smartmic Di Mini använder en rundstrålande kondensormikrofon för att spela in ljud, detta med en frekvensrespons som är bredare och bättre än alla inbyggda smartphone-mikrofoner.

Ett justerbart huvud gör att du kan vinka mikrofonen, vilket gör den perfekt för musiker eller bara spontan inspelning. En avtagbar skumhölje ingår som minskar oljud när det blåser vind eller om du är i rörelse.

Smartmic Di mini är batterifri, plug and play, har ett signal-brusförhållande på 60dB, och slinker enkelt ned i fickan.

Pris: Kostar 511 kronor hos Amazon Sverige


Moman mic

Moman CP1

Mona CP1 är en trådlös mikrofon som är enkel att använda. Den är enkel att fästa på kavajslag eller skjorta och gör att ljudet när du exempelvis live-streamar hörs klart och tydligt. Räckvidden mellan mikrofon och sändare är upp till 120 meter.

Det krävs ingen installation. Anslut bara mottagaren till din Iphone eller Ipad. Sändaren och mottagaren kopplas automatiskt ihop med en enda knapp efter påslagning.

Moman CP1 använder ett högkänsligt mikrofonhuvud med 360° inspelning. Ett inbyggt brusreduceringschip gör att du kan spela in i bullriga miljöer och ändå höra talet klart och tydligt.

Moman är kompatibelt med alla Iphones och Ipad som använder Lightning-kontakt. Batteriet, laddas via usb, räcker upp till fem timmar.

Pris: Kostar 400 kronor hos Amazon Sverige


Boya BY-DM200
Foto: Boya Boya BY-DM200

Boya BY-DM200

En prisvärd stereo-kondensatormikrofon för att få bättre ljud. Fungerar även utomhus då du får med vindskydd av både skum och fuskpäls. Ansluts med Lightningkontakt och funkar med Iphone, äldre Ipad och Ipod Touch. Spelar in i 24 bitar/96 kHz, Frekvensomfång 25 Hz-20 kHz, signal-brus förhållande 80 dB.

Pris: Från 799 kronor på Prisjakt


Joby Wavo Mobile
Foto: Joby Wavo Mobile

Joby Wavo Mobile

Gorillapod är nog den produkt de flesta förknippar med Joby, men de gör även extrautrustning som videolampor och mikrofoner. Deras Wavo Mobile marknadsförs som en mobilmikrofon, men kräver en blixtsko (lämpligen via Handypod Mobile), samt att vi misstänker att deras ”kabel för mobiler” inte inkluderar Iphone. Men det finns ju som tur är adaptrar.

Pris: 40 euro hos Joby


Røde Videomic Me-L
Foto: Røde Videomic Me-L

Røde Videomic Me-L

Denna videomikrofon kan vi gå i god för eftersom vi testat den. Den pluggas enkelt in i Lightningporten och sitter väl på plats. Ett hörlursuttag på baksidan gör att du får medhörning samt att vindskyddet gör att du kan spela in utomhus. Ljudkvaliteten är som natt och dag jämfört med den inbyggda mikrofonen. Finns även som ett videokit med en bords-tripod och en videolampa.

Pris: Från 690 kronor på Prisjakt
Läs hela testet av Røde Videomic Me-L


Saramonic SmartMic+Di
Foto: Saramonic SmartMic+Di

Saramonic SmartMic+Di

Saramonics mikrofon måste sägas vara väldigt lik Rødes. Den har samma idé om en liten kondensatormikrofon med riktverkan och en Lightning-kontakt i ena änden. Därmed kan även den vändas mot användaren för selfie-videor. Vindskydd i skum och fuskpäls medföljer. Den har ett frekvensomfång på 75 Hz-20 kHz och ett signal-brus förhållande på 75 dB.

Pris: Från 990 kronor på Amazon Sverige


Shure Motiv MV88
Foto: ShureMotiv MV88

Shure Motiv MV88

Nu är vi uppe i proffsklass med Shures fiffiga Lightning-mikrofon som kan riktas för bästa ljudupptagning. En egen app låter dig spela in okomprimerat ljud. Den har även 5 dsp-lägen för att anpassa sig till situationen. En skyddsväska samt ett vindskydd i skum medföljer, med ett i fuskpäls som tillbehör. Ett alternativ är videokittet med en tripod.

Pris: Från 1 245 kronor på Prisjakt


Zoom IQ6 XY Stereo Microphone
Foto: ZoomIQ6 XY Stereo Microphone

Zoom IQ6 XY Stereo Microphone

Denna tar också ljudupptagningen till nästa nivå, med en X/Y-konfiguration som både låter dig fånga konsertljudets bredd och röstupptagning i centrum. Det är till och med justerbart, samt att en gain-ratt låter dig ställa ljudnivån från möte till konsert. Inspelningsappen håller koll på nivåer, låter dig ställa kvalitet och kan starta automatiska inspelningar.

Pris: Från 849 kronor på Prisjakt