Om du är ute efter en ny Ipad har du i dag fem olika modeller att välja mellan i tre ganska tydligt åtskilda kategorier: budget, bestående av Ipad 10,2 tum, en mellanklass bestående av Ipad Mini och Ipad Air, och så proffskategorin, där Ipad Pro med sina två storlekar huserar.

Ipad Pro-modellerna kostar betydligt mycket mer än de andra, men har också den vassaste processorn och bästa möjliga skärmar. Tidigare hade bara Pro-modellerna stöd för Apple Pencil, men nu kan pennan användas med alla modeller, så länge du köper rätt penna.

Läs också! Välj rätt Macbook – hitta datorn som passar dina behov 

Ipad Pro
Ipad Pro 11 tum och 12,9 tum.

Ipad Pro 11 tum (2020) – allra bäst, allra dyrast

Ipad Pro är Apples utan tvekan mest ambitiösa – och bästa – Ipad hittills. Precis som i Iphone X och senare finns här en heltäckande skärm, Face ID som loggar in oss bara genom att vi tittar på enheten, och gester som ersätter den tidigare hemknappen.

Laddning sker numera via usb-c. En fördel med det är att du enkelt kan ansluta hårddiskar och usb-minnen till Ipad, antingen direkt med usb-c-kontakt eller med samma typ av adaptrar som finns till Mac. Nackdelen är såklart att det inte går att ladda Iphone och Ipad med samma sladd längre. Övriga Ipad-modeller har lightning-kontakt.

Bara Ipad Pro använder den andra generationens Apple Pencil. Den är lite mindre och lättare, och med bättre grepp jämfört med den äldre Apple Pencil som används till övriga Ipad-modeller. Pennan fästs på ena långsidan med magneter där den laddas och förvaras på samma plats.

Våren 2020 släpptes en ny, lätt uppdaterad modell som har en ny sensor på baksidan för avståndsbedömning i framför allt ar-appar. Precis som i Iphone 11 har modellen även fått en extra vidvinkelkamera. 2020-modellen har även en uppdaterad A12Z-processor som har lite bättre grafikprestanda, men i övrigt är likadan. I övrigt är skillnaderna minimala mot 2018-versionen.

Läs mer! Ipad Pro 2020: Här är alla nyheter i den nya modellen

Ipad Pro 2020
Det enklaste sättet att känna igen en 2020-modell: Dubbla kameror på baksidan.

Ipad Pro är den klart dyraste modellen med ett startpris på 9 995 kronor. Tyvärr är också alla tillbehör (Smart Cover, Smart Keyboard Folio, Magic Keyboard och nya Apple Pencil) liksom själva Ipad Pro rejält dyrare än tidigare. Ett paket med basmodellen av Ipad Pro 11 tum, ett Smart Cover och en Apple Pencil kostar tillsammans nästan 14 000 kronor, så för den som uppgraderar från en tidigare modell och vill ha alla tillbehör blir kostnaden stor.

Pris: Från 9 990 kronor via Prisjakt. Med 4G: Från 11 758 kronor via Prisjakt.

Vad du får: Kort sagt den bästa Ipad som går att uppbringa. Lysande skärm, bra ljud och en processor som förmodligen är snabbare än din dators. Samma gester som på Iphone utan hemknapp. Stöd för Smart Keyboard Folio.

Vad som saknas: Finns bara i två färger, silver och grå.

Apple Pencil: Ja, andra generationen.

Bäst för: Dig som inte vill göra avkall på någon front, och som har blivit van med Face ID och gester istället för hemknapp i din Iphone.


Ipad Pro 2018

Ipad Pro 12,9 tum (2020) – herre på täppan

Ipad Pro finns även i en större modell med en skärm i princip lika stor som på en Macbook Air eller Macbook Pro. Den större skärmen ger inte bara mer yta för videor, spel och andra appar, utan gör också att vi kan arbeta med två appar sida vid sida samtidigt, i full storlek. På den lilla Ipad Pro blir det av naturliga skäl lite trängre med två appar.

Planerar du att använda din Ipad många timmar varje dag, kanske med flera appar på skärmen samtidigt, är den större skärmytan bra att ha. Köper du till ett tangentbord är det dessutom lite större och bekvämare att skriva på. Allra bäst – och dyrast – är Apples nya Magic Keyboard som har samma bakgrundsbelysta tangenter som i Macbook-modellerna, samt en liten styrplatta i botten som kan styra Ipaden med gester och en pekare på skärmen.

Processorn, skärmtekniken och övriga komponenter på insidan är samma i båda Ipad Pro-modellerna, och även 12,9-tums-modellen fick våren 2020 samma, lilla uppdatering som den mindre modellen.

Läs vårt test av Ipad Pro här!

Pris: Från 12 470 kronor via Prisjakt. Med 4G: Från 14 288 kronor via Prisjakt.

Vad du får: Allt som finns i lilla Ipad Pro, plus en monsterskärm som är perfekt för multitasking eller som en stor canvas för dina alster. Stöd för Smart Keyboard Folio och Apple Pencil (gen 2).

Vad som saknas: Inte särskilt smidig.

Apple Pencil: Ja, andra generationen.

Bäst för: Du som arbetar mycket och länge på din Ipad, och som gärna har två eller fler program på skärmen samtidigt.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning

Apple iPad Pro 11" 64GB Pris vid test: 8563 kr.

Bästa pris just nu: 9117 kr