Om du är ute efter en ny Ipad har du i dag sex olika modeller att välja mellan. Med höstens nykomlingar och prishöjningar på de äldre modellerna har de överlag blivit dyrare, men också svårare att välja modell, eftersom flera modeller överlappar varandra mer än tidigare.

Ipad Pro-modellerna kostar betydligt mer än de andra, men har också fler funktioner och de bästa skärmarna. ”Vanliga” Ipad utan tillnamn finns i en ny modell som ligger mellan den gamla och Ipad Air, men den gamla säljs fortfarande. Ipad Mini fortsätter vara den enda modellen med mindre skärm, med övriga specifikationer strax under Ipad Air (och därmed strax över tionde generationens Ipad).

Förvirrad? Det är vi också. Häng med så försöker vi reda ut vilken modell som kan passa dig bäst.

Läs också! 
Välj rätt Macbook – hitta datorn som passar dina behov

Guide: Så väljer du rätt Apple Watch
 


 

Ipad Pro 11 tum (fjärde generationen) – fortfarande i skuggan av storasyster

Rykten om att nästa 11-tumsmodell av Ipad Pro skulle få samma fantastiska skärm som 12,9-tumsmodellen besannades inte när Apple lanserade de nya modellerna i oktober. 11-tummaren behåller samma äldre skärmteknik som tidigare, och har alltså inte bara en mindre utan även något sämre skärm.

Ipad Pro 11 tum (fjärde generationen)
Foto: Apple

Med det sagt är den också betydligt billigare och delar de flesta andra specifikationer med storasystern. Båda modellerna har bestyckats med M2-chippet och är därmed snabbare än vad de flesta kan ha nytta av idag. Redan nu börjar appar dyka upp som utnyttjar M1 och M2 i Ipad och de här modellerna lär hålla avsevärt längre i framtiden än modellerna med A-chipp.

För den som inte avser att jobba på Ipad utan mest har den för spel och nöjen är Ipad Pro ett dyrt val och på många sätt mindre flexibelt än till exempel en Macbook Air. Funktioner som thunderbolt och lidar har ingen större användning utanför vissa nischområden. Även om skärmen är mycket bättre har vi svårt att rekommendera någon att betala nästan dubbelt så mycket som tionde generationen Ipad om du inte behöver proffsfunktionerna.

Pris: Kostar 11 732 kronor (128 GB, wifi) hos Amazon Sverige. Med 4G: 13 881 kronor (128 GB, wifi+5g) via Prisjakt.

Vad du får: Den näst bästa Ipad du kan få, med alla funktioner du kan behöva för professionellt skapande.
Kontakt: Usb-c med thunderbolt.
Apple Pencil: Andra generationen.
Bäst för: Den som vill ha en Ipad med alla funktioner men inte kräver den allra bästa och största skärmen.


Ipad (nionde generationen) – billigast

Gamla vanliga Ipad (nionde generationen) finns fortfarande kvar i sortimentet hos Apple trots att tionde generationen av plattan har släppts. Det beror förmodligen på att Apple ”tvingades” höja priset på den nya modellen på grund av nya teknikerna som heltäckande skärm.

Ipad
Foto: Apple

Ipad 10,2 tum har länge varit Apples mest populära Ipad, och anledningen är så klart det låga priset. Det är den enskilt billigaste prylen du kan skaffa för att komma in i Apple-ekosystemet, och nionde generationen behåller den rollen. Tyvärr har den i likhet med alla andra modeller blivit dyrare än tidigare, och så ser det ut även hos andra återförsäljare.

För hemanvändare är valet inte självklart. Den nya modellen har heltäckande skärm och touch id i sidoknappen precis som Ipad Air, ett nyare chipp, bättre kameror (inklusive en mer praktiskt placerad selfiekamera längs långsidan istället för kortsidan) och usb-c-kontakt. Om det är värt 30 procent mer är något du får fundera på själv.

Pris: 4 649 kronor (64 GB, wifi) hos Amazon Sverige. 6 230 kronor (64 GB, wifi+4g) via Prisjakt.

Vad du får: Billigast möjliga Ipad.
Kontakt: Lightning.
Apple Pencil: Första generationen.
Bäst för: Den som vill ha billigast möjliga Ipad och inte bryr sig om moderniteter som heltäckande skärm.


Ipad (tionde generationen) – upphottad standardmodell har blivit dyrare

Tionde generationen av ”vanliga” Ipad är den sista modellen i Ipad-familjen att få heltäckande skärm och usb-c-kontakt istället för lightning. Det gör att den känns mer modern och passar bättre in bland övriga modeller, men har också gjort att priset har blivit betydligt högre.

För den som varken vill ha proffsfunktioner eller en mindre skärm, och som inte ser någon vinst med de högre specifikationerna i Ipad Air, kan det här fortfarande ses som det naturliga standardvalet. Men med över 60 procent högre pris än på föregångaren innan höstens prishöjningar kan det ta emot, och nionde generationens Ipad är som sagt kvar i sortimentet med inte särskilt mycket sämre specifikationer.

Ipad (tionde generationen)
Foto: Apple

Byter till usb-c har dessutom skötts riktigt dåligt av Apple. Den nya modellen har till exempel fortfarande bara stöd för första generationen Pencil, vilket Apple har löst genom att sälja en särskild adapter. Dessutom har företaget till synes på rent kiv valt att bara stödja usb 2.0-hastigheter för överföringar, så du måste fortfarande välja Ipad Air eller Pro om du vill kunna importera foton från kameror snabbt.

Test: Ipad 10:e generationen – ett färgglatt tillskott i Ipad-familjen

Pris: 6 490 kronor hos Amazon Sverige (64 GB, wifi), 8 719 kronor hos Amazon Sverige (64 GB, wifi+5g)

Vad du får: En vanlig Ipad med modernare form.
Kontakt: Usb-c (begränsad till usb 2.0-hastighet).
Apple Pencil: Första generationen (med adapter).
Bäst för: Den som vill ha en enkel Ipad och inte nöjer sig med gamla designen.


Ipad Pro 12,9 tum (sjätte generationen) – störst och bäst

Skillnaderna mellan årets Ipad Pro 12,9 tum och föregående modell är begränsade. M2-chipp istället för M1, möjligheten att ”hovra” med Pencil ovanför skärmen för att flytta en markör och lite nya tekniker som stöd för prores-video. Mer än så är det inte.

Ipad Pro 12,9 tum (sjätte generationen)
Foto: Apple

2022 års uppdaterade Ipad Pro är alltså inget att slå till på för den som redan har 2021 års modell, men för den som fortfarande har en äldre modell är den precis som föregångaren en rejäl uppgradering med den fantastiska Liquid Retina XDR-skärmen och det överväldigande snabba chippet.

Enda kruxet är att den har blivit ännu dyrare än tidigare, och den var inte direkt billig i förra generationen heller.

Test: Ipad Pro – på pro-fronten går det undan!

Pris: 15 891 kronor (128 GB, wifi) via Prisjakt. 18 263 kronor (128 GB, wifi+5g) hos Amazon Sverige.

Vad du får: Allt som finns i lilla Ipad Pro, plus en helt otrolig skärm.
Kontakt: Usb-c med thunderbolt.
Apple Pencil: Andra generationen.
Bäst för: Den som vill ha så mycket Ipad som möjligt.


Ipad Mini – minst, men inte billigast för det

Ipad Mini tog hösten 2021 ytterligare ett steg uppåt och under några månader var den rent av högre specad än Ipad Air. Med lanseringen av tionde generationens Ipad och femte generationens Ipad Air ser vi att Ipad Mini ligger något närmre Air.

Processorn är A15 Bionic, samma som Iphone 13-familjen, och precis som Ipad Air och Ipad (tionde gen) har den usb-c-kontakt och en heltäckande skärm med Touch ID i sidoknappen. I likhet med Air använder den andra generationens Pencil och har stöd för snabba överföringar med usb 3.0.

Ipad Mini
Foto: Apple

Specifikationerna och den unikt lilla skärmen innebär att Ipad Mini har en mycket tydlig målgrupp: Användare som specifikt är ute efter en mer behändig form. Tack vare chippet, usb-c och Pencil 2-stöd behöver du inte känna att du tummar på något.

Test: Apple Ipad mini 6 – liten men ändå väldigt kraftfull

Pris: 5 990 kronor (64 GB, wifi) hos Kjell & Company. 7 693 kronor (64 GB, wifi+5g) hos Amazon Sverige.

Vad du får: Minsta och mest behändiga Ipad-modellen, med Ipad Air-liknande teknik.
Kontakt: Usb-c med full hastighet.
Apple Pencil: Andra generationen.
Bäst för: Den som föredrar en mindre skärmstorlek och lättare Ipad.


Ipad Air – bra nog för de flesta

Ipad Air fick hösten 2020 sin största uppdatering hittills, med en ny design liknande Iphone 12 med raka kanter och färgglad aluminiumbaksida samt en nära heltäckande skärm och Touch ID i sidoknappen.

I mars 2022 släpptes ytterligare en uppdatering som behåller samma design men tar Ipad Air ännu närmre Ipad Pro tack vare samma M1-chipp. Det gör den lika snabb som dagens Ipad Pro-modeller, men skärmen är fortfarande något enklare och på de flesta andra punkter ligger den i linje med Ipad Mini: Usb-c utan thunderbolt, en enkel kamera på baksidan och samma skärmdesign.

Ipad Air
Foto: Apple

För de flesta torde Ipad Air vara en gyllene medelväg med en modern processor och en väldigt bra, snäppet större skärm men utan den extremt saftiga prislappen på de lyxiga Pro-modellerna.

Ipad Air med M1: Toksnabb platta – men brist på lagringsalternativ

Pris: 8 478 kronor (64 GB, wifi) via Prisjakt, 9 290 kronor (64 GB, wifi+5g) på Kjell & Company.

Vad du får: En Ipad Pro ”Lite” med bra skärm, stöd för Ipad Pro-tillbehör och hög prestanda. Mer färgglad än Ipad Pro.
Kontakt: Usb-c med full hastighet.
Apple Pencil: Andra generationen.
Bäst för: Den som vill ha en riktigt bra Ipad med få kompromisser utan att betala över 10 000 kronor.