Om du är ute efter en ny Ipad har du i dag fyra olika modeller att välja mellan i tre ganska tydligt åtskilda kategorier: budget, en mellanklass bestående av nysläppta Ipad Mini och Ipad Air, samt proffs, där Ipad Pro huserar.

Ipad Pro-modellerna kostar betydligt mycket mer än de andra Ipad-modellerna, men har också snabbare processor och bästa möjliga skärmar. Tidigare hade bara Pro-modellerna stöd för Apple Pencil, men nu kan pennan användas med alla modeller, så länge vi köper rätt penna.

Läs också! Välj rätt Macbook – hitta datorn som passar dina behov 

Ipad Pro
Ipad Pro 11 tum och 12,9 tum.

Ipad Pro 11 tum (2018) – herre på täppan

Nya Ipad Pro är Apples utan tvekan mest ambitiösa – och bästa – Ipad hittills. Precis som i Iphone X och senare finns här en heltäckande skärm, Face ID som loggar in oss bara genom att titta på enheten och gester som ersätter den tidigare hemknappen. Laddning sker numera via usb-c.

För Apple Pencil-användare är den bästa nyheten att pennan nu är mindre och lättare, med bättre grepp, och att laddningen sker närmast osynligt. Pennan fästs på ena långsidan med magneter där den alltså kan laddas och förvaras på samma plats.

Tyvärr har också alla tillbehör (Smart Cover, Smart Keyboard Folio och nya Apple Pencil) liksom själva Ipad Pro blivit rejält dyrare än tidigare. Ett paket med basmodellen av Ipad Pro 11 tum, ett Smart Cover och en Apple Pencil kostar tillsammans runt 13 000 kronor, så för den som uppgraderar från en tidigare modell och vill ha alla tillbehör blir kostnaden stor.

Läs vårt test av Ipad Pro här!

Pris: Från 8 999 kronor (64 GB) hos Prisjakt. Med 4g: 11 034 kronor (64 GB) hos Proshop.

Vad du får: Kort sagt den bästa Ipad som går att uppbringa. Lysande skärm, bra ljud och en processor som förmodligen är snabbare än din dators. Samma gester som på Iphone utan hemknapp. Stöd för Smart Keyboard Folio.

Vad som saknas: Finns bara i två färger, silver och grå.

Apple Pencil: Ja, andra generationen.

Bäst för: Du som inte vill göra avkall på någon front, och som har blivit van med Face ID och gester istället för hemknapp i din Iphone.


Ipad Pro 2018

Ipad Pro 12,9 tum (2018) – fortfarande störst

Den lilla modellen av Ipad Pro har växt från 10,5 tum till 11 tum, men tveklöst störst är fortfarande denna 12,9-tumsmodell. Den större skärmen ger inte bara mer yta för videor, spel och andra appar, det gör också att vi kan arbeta med två appar sida vid sida samtidigt, i full storlek. På den lilla Ipad Pro blir det av naturliga skäl lite trängre med två appar.

Processorn, skärmtekniken och övriga komponenter på insidan är samma i båda Ipad Pro-modellerna, men planerar du att använda din Ipad många timmar varje dag, kanske med flera appar på skärmen samtidigt, är den större skärmytan bra att ha. Köper du till ett tangentbord är det dessutom lite större och bekvämare att skriva på.

Läs vårt test av Ipad Pro här!

Pris: 11 790 kronor (64 GB) hos Netonnet. Med 4G: Från 12 499 kronor (64 GB) hos Prisjakt.

Vad du får: Allt som finns i lilla Ipad Pro, plus en monsterskärm som är perfekt för multitasking eller som en stor canvas för dina alster. Stöd för Smart Keyboard Folio och Apple Pencil (gen 2).

Vad som saknas: Inte särskilt smidig.

Apple Pencil: Ja, andra generationen.

Bäst för: Du som arbetar mycket och länge på din Ipad, och som gärna har två eller fler program på skärmen samtidigt.

Apple iPad Air 2 16GB Pris vid test: 3499 kr.

Bästa pris just nu: 2626 kr