Om du är ute efter en ny Ipad har du i dag fem olika modeller att välja mellan i tre relativt tydligt åtskilda kategorier:

1. Budget, bestående av Ipad och Ipad Mini.
2. Mellanklassen med Ipad Air.
3. Proffsklassen med Ipad Pro i två olika storlekar.

Ipad Pro-modellerna kostar betydligt mycket mer än de andra, men har också fler funktioner och de bästa skärmarna. Ipad Air ligger numera närmare Ipad Pro än vanliga Ipad, både funktions- och prismässigt. Ipad Mini ligger numera i princip mitt emellan vanliga Ipad och Ipad Air.

Läs också! Välj rätt Macbook – hitta datorn som passar dina behov 

Ipad Pro
Ipad Pro 11 tum och 12,9 tum.

Ipad Pro 11 tum (2021) – snabb men avis på storasyster

Förra året gav Apple Ipad Pro en riktigt rejäl uppgradering då processorn gick från ett chipp i A-serien till samma M1-chipp som sitter i till exempel Macbook Air och nya Imac. Med det kommer stöd för thunderbolt för snabbare extern lagring och andra tillbehör, och den har även stöd för 5g i modellerna med mobilnät.

11-tumsmodellen är nästan identisk med 12,9-tumsmodellen, men på en viktig punkt är den större modellen betydligt bättre. Den har nämligen en skärm med miniled-belysning och det gör att den som väljer den mindre riskerar att snegla avundsjukt på den större.

Ipad Pro 2020
Det enklaste sättet att känna igen en 2020-modell: Dubbla kameror på baksidan.

Förutom skärmen (som fortfarande är den näst bästa i någon Ipad med bland annat 120 hertz uppdateringsfrekvens) har Ipad Pro 11 tum allt som gör Ipad Pro till en proffsplatta: Snabbaste processorn, bäst anslutningsmöjligheter för tillbehör, bäst kameror och bäst Pencil och tangentbord. Precis som Pro-modellerna av Iphone har den lidar för att kunna skanna din omgivning i 3d, för nytta eller nöje.

Pris: Från 9 000 kronor via Prisjakt. Med 4G: Från 11 190 kronor via Prisjakt.

Vad du får: Den näst bästa Ipad du kan få, med alla funktioner du kan behöva för professionellt skapande.

Vad som saknas: Finns bara i två färger, silver och grå.

Apple Pencil: Ja, andra generationen.

Bäst för: Den som vill ha en Ipad med alla funktioner men inte kräver den allra bästa och största skärmen.


Ipad Pro 2018

Ipad Pro 12,9 tum (2021) – bäst av de bästa

Den större modellen av Ipad Pro har precis samma uppsättning funktioner som den mindre, men dessutom en ny fantastisk skärm. Den använder miniled för att lysa upp skärmen. Med över 10 000 dioder, 2 500 dimningszooner och kontrastförhållande på 1 000 000:1 placerar det 12,9 tums Ipad Pro bland de allra bästa skärmarna på marknaden.

Apple kallar skärmen Liquid Retina XDR och att namnet liknar Pro Display XDR ger en fingervisning av vad du kan förvänta dig. Det enda tråkiga är att Sidecar inte stödjer hdr-funktioner, annars hade Ipad Pro dessutom varit en otrolig extraskärm till Macbooken på resa.

Med sin större skärm är Ipad Pro 12,9 tum den i särklass bästa modellen för de som jobbar i två eller tre appar åt gången. Multitaskingfunktionerna i Ipad OS är fortfarande långt ifrån Mac OS men med en stor skärm blir det mer användbart.

Test: Nya Ipad Pro är nästan onödigt snabb

Pris: Från 12 200 kronor via Prisjakt. Med 4G: Från 14 289 kronor via Prisjakt.

Vad du får: Allt som finns i lilla Ipad Pro, plus en helt otrolig skärm som är lika bra för kreativt skapande som för häftiga mediaupplevelser.

Vad som saknas: Inte särskilt smidig.

Apple Pencil: Ja, andra generationen.

Bäst för: Den som vill ha så mycket Ipad som möjligt.