Om du är ute efter en ny Ipad har du i dag fem olika modeller att välja mellan i tre relativt tydligt åtskilda kategorier:

1. Budget, bestående av Ipad (10,2 tum, åttonde generationen) och Ipad Mini (femte generationen).
2. Mellanklassen med Ipad Air.
3. Proffsklassen med de två modellerna av Ipad Pro.

Ipad Pro-modellerna kostar betydligt mycket mer än de andra, men har också fler funktioner och de bästa skärmarna. Ipad Air ligger numera närmare Ipad Pro än vanliga Ipad, både funktions- och prismässigt. Ipad Mini är något av en udda fågel med samma processor och andra specifikationer som vanliga Ipad men ett högre pris, trots den mindre skärmen.

Läs också! Välj rätt Macbook – hitta datorn som passar dina behov 

Ipad Pro
Ipad Pro 11 tum och 12,9 tum.

Ipad Pro 11 tum (2020) – bäst, men ny modell snart

Ipad Pro är Apples utan tvekan mest ambitiösa – och bästa – Ipad hittills. Precis som Iphone X och senare finns här en heltäckande skärm samt Face ID som loggar in oss bara genom att titta på skärmen och gester som ersätter den tidigare hemknappen.

Laddning sker via usb-c. En fördel med det är att du enkelt kan ansluta hårddiskar och usb-minnen till Ipad, antingen direkt genom usb-c-kontakt eller med samma typ av adaptrar som finns till Mac. Nackdelen är såklart att det inte går att ladda Iphone och Ipad med samma sladd längre. Vanliga Ipad och Ipad Mini har fortfarande lightning-kontakt, men Ipad Air har numera också usb-c.

Ipad Pro använder andra generationens Apple Pencil. Den är mindre, lättare och har bättre grepp jämfört med den äldre Apple Pencil, som används med Ipad och Ipad Mini. Pennan fästs på ena långsidan med magneter, där den laddas och förvaras på samma plats.

Våren 2020 släpptes en ny, lätt uppdaterad modell som har lidar på baksidan för avståndsbedömning i framför allt ar-appar. Den fick även en extra vidvinkelkamera. 2020-modellen har en uppdaterad A12Z-processor som har bättre grafikprestanda, men i övrigt är likadan som A12X – skillnaderna är minimala jämfört med 2018-versionen.

Just nu florerar heta rykten om en större uppdatering av Ipad Pro som kan släppas redan nu i mars. Det sägs bland annat bli en ny skärmtyp med mini-led som ska ge bättre färger.

Läs mer! Ipad Pro 2020: Här är alla nyheter i den nya modellen

Ipad Pro 2020
Det enklaste sättet att känna igen en 2020-modell: Dubbla kameror på baksidan.

Ipad Pro är den dyraste modellen med ett startpris på 10 088 kronor. Tyvärr är också alla tillbehör (Smart Folio, Smart Keyboard Folio, Magic Keyboard och nya Apple Pencil) liksom själva Ipad Pro rejält dyrare än tidigare. Ett paket med basmodellen av Ipad Pro 11 tum, ett Smart Folio och en Apple Pencil kostar tillsammans över 12 500 kronor. Den som uppgraderar från en tidigare modell och vill ha alla tillbehör åker på en rejäl kostnad.

Pris: Från 9 222 kronor via Prisjakt. Med 4G: Från 10 905 kronor via Prisjakt.

Vad du får: Kort sagt den bästa Ipad som går att uppbringa. Lysande skärm, bra ljud och kraftfull processor. Dubbla kameror och lidar. Stöd för Smart Keyboard Folio.

Vad som saknas: Finns bara i två färger, silver och grå.

Apple Pencil: Ja, andra generationen.

Bäst för: Du som vill ha det bästa Apple erbjuder. Du som vill ha lidar-kameran för ar-funktioner.


Ipad Pro 2018

Ipad Pro 12,9 tum (2020) – herre på täppan, men ny modell snart

Ipad Pro finns även i en större modell med en skärm i princip lika stor som på en Macbook Air eller Macbook Pro. Den större skärmen ger inte bara mer yta för video, spel och andra appar, utan gör också att du kan arbeta med två appar sida vid sida samtidigt, i full storlek. På den lilla Ipad Pro blir det av naturliga skäl trängre med två appar.

Planerar du att använda din Ipad många timmar varje dag, kanske med flera appar på skärmen samtidigt, är den större skärmytan bra att ha. Köper du till ett tangentbord är den dessutom större och bekvämare att skriva på. Allra bäst – och dyrast – är Apples Magic Keyboard som har samma bakgrundsbelysta tangenter som Macbook-modellerna, samt en liten styrplatta i botten som kan styra Ipaden med gester och en pekare på skärmen.

Processorn, skärmtekniken och övriga komponenter på insidan är samma i båda Ipad Pro-modellerna, även 12,9-tums-modellen fick våren 2020 samma, lilla uppdatering som den mindre modellen.

Läs vårt test av Ipad Pro här!

Pris: Från 11 433 kronor via Prisjakt. Med 4G: Från 12 987 kronor via Prisjakt.

Vad du får: Allt som finns i lilla Ipad Pro, plus en monsterskärm som är perfekt för multitasking eller som en stor canvas för dina alster.

Vad som saknas: Inte särskilt smidig.

Apple Pencil: Ja, andra generationen.

Bäst för: Du som arbetar mycket och länge på din Ipad, och som gärna har två eller fler program på skärmen samtidigt.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning

Apple iPad Pro 11" 128GB (2nd Generation) Pris vid test: 9222 kr.

Bästa pris just nu: 9090 kr