Rätt tillfälle att köpa ny Iphone – då ska du slå till

Sugen på en ny Iphone, men undrar om det är ett bra tillfälle att slå till på en? I den här artikeln går vi igenom de bästa tillfällena att köpa Iphone, och när det är en sämre idé.

Andra Apple-lanseringar kommer nästan slumpmässigt och är svåra att förutse med undantag från när det börjar dra ihop sig och ryktena duggar tätt. Men Iphone har en mycket förutsägbar produktcykel – nya modeller släpps varje år i september. Så har nu skett varje år i över tio år och vi ser ingen orsak att Apple skulle sluta nu.

Undvik köp på sommaren

Först till den viktiga frågan om när det är en dålig idé att köpa Iphone. Eftersom du kan räkna med nya modeller i september är juli-augusti den sämste tiden på året att slå till. Även maj och juni ligger så nära i tiden att du riskerar bli besviken när de nya modellerna landar.

Det här gäller även om du har tänkt köpa förra årets modell för att spara pengar. Så fort nya modeller släpps kommer Apple som vanligt sänka priset på de gamla, alternativt släppa en ny lite billigare modell (som årets Iphone XR) med bättre prestanda.

Inte nödvändigtvis bäst direkt efter lansering

De som alltid vill ha det allra senaste kommer förmodligen vilja slå till så fort nya modeller har släppts, men för genomsnittliga användare är det inte optimalt av flera orsaker.

För det första brukar tillgången vara ganska begränsad i början och du kan tvingas vänta på leverans, eller välja en färg eller lagringsmängd du egentligen inte vill ha.

För det andra händer det vissa år att nya Iphone-modeller har barnsjukdomar som upptäcks under de första veckorna och månaderna. Användare och testare kan till exempel upptäcka att en av modellerna är betydligt mer ömtålig än den andra, eller att det är stor skillnad i batteritid.

Iphone i kartong

Black Friday

Vi ska säga ett par ord om shoppinghelgen Black Friday också. Apple brukar nuförtiden haka på den här trenden, så om du går i köptankar under hösten kan sista helgen i november vara ett bra tillfälle. 2018 gav Apple presentkort för vissa prylar, bland annat förra årets Iphone 8 som gav 920 kronor. Men de nya modellerna var inte med.

När du behöver den

Med undantag för sommarmånaderna får vi nog säga att den optimala tidpunkten att köpa ny Iphone är när du faktiskt behöver den. Det finns fördelar oavsett när du slår till. Köper du under hösten hinner du använda den längre innan nya modeller kommer, men köper du under våren kan du vara säker på att alla barnsjukdomar, buggar och eventuella problem har upptäckts.

Begagnat? Passa på efter lansering

När Apple släpper nya Iphone-modeller är det många som vill uppgradera och det gör att det brukar finnas gott om äldre modeller ute till försäljning på begagnatmarknaden perioden direkt efter lanseringen. För den som gärna sparar ett par tusenlappar och inte bryr sig om att ha en splitter ny telefon är det ett bra tillfälle. Tänk bara på att vara försiktig så du inte råkar på en nit.