Iphone 6S – äldst i gänget duger fortfarande

 Officiellt har Apple slutat sälja den här telefonen, men eftersom den fortfarande går att få tag på ny från flertalet återförsäljare låter vi den stå kvar i denna lista ett tag till.

Iphone 6S
Foto: Apple

Med ett pris på runt 3 500 kronor är det här det billigaste sättet att skaffa en helt ny Iphone. A9-processorn som sitter på insidan börjar bli till åren, men förutom för de allra tyngsta spelen och de senaste AR-apparna är den fortfarande tillräckligt snabb för de flesta sysslor. Iphone 6S har inga av de moderniteter som trådlös laddning eller dubbelkamera på baksidan som nyare Iphone har. Men 3D Touch finns och Iphone 6S lär kunna köra de senaste versionerna av IOS åtminstone ett par år till.

Läs också! Lista: IOS 12-funktionerna din gamla Iphone och Ipad inte får

Kameran på baksidan tar inte lika bra bilder i mörker som nyare modeller, men ”selfie-kameran” är i nivå med Iphone 7 och Iphone 8.

Dessutom finns här en gammal rest från förr – hörlursuttaget. Passa på och köp om du absolut vill ha en Iphone med hörlursuttag. Iphone 6S lär försvinna helt från marknaden ganska snart.

Färgalternativ: Silver, svart, guld, rosa guld.
Lagringsalternativ: 32 GB, 128 GB.
Bra val för: Den som vill ha en ny Iphone med ett nytt, fräscht batteri, men utan att betala för mycket.
Pris: Från 3 449 kronor (32 GB) på Prisjakt. Från 4 680 kronor (128 GB) på Prisjakt.

Följ prisutvecklingen hos Prisjakt här
 

plus

Relativt lågt pris
Hörlursuttag

minus

Äldsta modellen – som inte längre tillverkas
Sämre batteritid än Iphone 7 och Iphone 8
Sett likadan ut sedan 2014


Iphone 6S Plus

Iphone 6S Plus – största skärmen för lägsta pris

Iphone 6S Plus har samma processor som Iphone 6S och är därmed lika snabb som 6S. Den stora skillnaden är den betydligt större skärmen – hela 5,5 tum. Det kräver viss tillvänjning till en början, men en fördel med större skärm är att det också ger plats för ett större batteri och därmed märkbart bättre batteritid jämfört med Iphone 6S i den mer beskedliga 4,7-tumsstorleken.

I övrigt är skillnaderna närmast obefintliga. Kameran i Plus-modellen har optisk bildstabilisering vilket ger mjukare videofilmer, men det är ungefär allt. Plus-modellen väljer vi framför allt för den större skärmen. Precis som i Iphone 6S finns här också ett hörlursuttag.

Iphone 6S Plus är den billigaste Iphone-modellen som går att få i Plus-storlek, men värt att tänka på är att priset ändå är ungefär detsamma som den ett år nyare Iphone 7. Vi ska verkligen vilja ha en stor skärm för att det ska kännas värt pengen.

Samma sak gäller här som med Iphone 6S, Apple säljer inte telefonmodellen längre, men ett tag till går den att köpa ny hos återförsäljare. Särskilt prisvärt känns dock inte denna Plus-modell – satsa hellre på en nyare telefon om du inte absolut vill ha det där hörlursuttaget.

Färgalternativ: Silver, svart, guld, rosa guld.
Lagringsalternativ: 32 GB, 128 GB.
Bra val för: Den som vill ha den största skärmen till det lägsta priset
Pris: Från 5 490 kronor (32 GB) på Prisjakt.

Följ prisutvecklingen hos Prisjakt här

plus

Stor skärm
Bättre batteritid än Iphone 6S

minus

För samma pris kan vi få en Iphone 7 (men då med mindre skärm). 
Äldsta modellen – som inte längre tillverkas


Iphone SE
Foto: Apple

Iphone SE – köp en medan du kan

Apples minsting har liksom Iphone 6S gått ur tiden från och med hösten 2018, men fortfarande finns några exemplar att få tag på via återförsäljare. Vill du ha en Iphone med minimal skärm – passa på och köp en medan du kan.

Iphone SE torde vara den perfekta mobilen för den som fortfarande inte accepterar att mobilskärmarna växt så mycket. Det här är raka motsatsen till Iphone Plus-modellerna. Skärmen är bara fyra tum stor och det är enkelt att nå hela skärmen med bara en hand.

I ärlighetens namn känns IOS ibland lite trångt på den lilla skärmen (som inte heller har 3D Touch, men det går att klara sig utan). Telefonen är i gengäld väldigt lätthanterlig, vi når allt med ena tummen.

Iphone SE är en nästan helt unik telefon på marknaden. Det är inte lätt att få tag på telefoner med bra prestanda och små skärmar. På insidan hittar vi samma A9-processor som i Iphone 6S, vilket ger rätt bra fart åt detta lilla kraftpaket. Fingeravtrycksläsaren är dock långsammare än Iphone 6S och frontkameran har låg upplösning, bara 1,2 megapixlar.

Färgalternativ: Silver, svart, guld, rosa guld.
Lagringsalternativ: 32 GB, 128 GB.
Ett bra val för: Den prismedvetne, som barnens första Iphone, eller om du bara inte klarar av stora skärmar.
Pris: Från 3 495 kronor (32 GB) hos Prisjakt.

Följ prisutvecklingen hos Prisjakt

plus

Lätthanterlig
Lågt pris
Hörlursuttag

minus

Tillverkas inte längre
Dålig frontkamera


Iphone 6S

Iphone 7 – tidigare toppmodell till reapris

Som brukligt med Apple kan vi köpa tidigare års toppmodeller till lägre pris. Iphone 7 är den äldsta telefon som Apple fortfarande tillverkar och säljer ny. Det är fortfarande en väldigt duglig telefon med en A10-processor som kan mäta sig med många av dagens toppmodeller.

Vi får inte snabbladdning och trådlös laddning som i Iphone 8, men i gengäld är det en mer robust telefon med aluminium på baksidan istället för glas. Det gör den billigare att ha sönder, kort sagt. Skulle vi tappa mobilen i golvet kan visserligen glasskärmen på framsidan falla i tusen bitar, men vi slipper riskera att den tokdyra glasbaksidan som sitter i Iphone 8 kan gå sönder.

Batteritiden är definitivt ett snäpp bättre i Iphone 7 jämfört med Iphone 6S, men något hörlursuttag finns inte. Det är trådlösa lurar, den medföljande hörlursadaptern eller Earpods med lightning-kontakt som gäller.

Grundmodellen med 32 GB är klart mest prisvärd, förutsatt att lagringen räcker för dina behov.

Läs ett långtidstest av Iphone 7 här!

Färgalternativ: Svart (matt), silver, guld, rosa guld.
Lagringsalternativ: 32 GB, 128 GB.
Bra val för: Den som vill ha en modern, snabb Iphone, men kanske inte måste ha det senaste.
Pris: Från 5 275 kronor (32 GB) på Prisjakt. Från 6 700 kronor (128 GB) på Prisjakt.

Följ prisutvecklingen hos Prisjakt

plus

Fortfarande snabb
Bättre batteritid än Iphone 6S
Mer robust än Iphone 8

minus

Saknar trådlös laddning, snabbladdning och hörlursuttag.


Iphone 7 Plus

Iphone 7 Plus – första Iphone med dubbelkamera

Plus-modellen av Iphone 7 blev den här gången ett rätt stort steg upp från den vanliga modellen. Den här gången var det inte bara den större skärmen och bättre batteritid som särskiljde modellerna, utan också dubbelkameran på baksidan.

Två kameror på baksidan gör att vi får två gångers optisk zoom och dessutom ett överraskande bra porträttläge som får bilderna att nästan likna bilder tagna med betydligt större kameror.

För den som vill ha en riktigt bra kamera även i en äldre Iphone är Iphone 7 Plus (eller Iphone 8 Plus) ett givet val. Som bonus får vi mer skärmyta och bättre batteritid, men Plus-formatet är också lite klumpigt.

Observera dock att Iphone 7 Plus med 128 GB lagring i skrivande stund kostar mer än den ett år nyare Iphone 8 Plus med 64 GB lagring – det låter inte som en bra deal i våra öron.

Färgalternativ: Svart (matt), silver, guld, rosa guld.
Lagringsalternativ: 32 GB, 128 GB.
Bra val för: Den fotointresserade, för den som vill ha en större skärm och/eller bättre batteritid.
Pris: Från 6 800 kronor (32 GB) hos Prisjakt. Från 8 300 kronor (128 GB) på Prisjakt.

Följ prisutvecklingen hos Prisjakt

plus

Två kameror på baksidan
Bra batteritid

minus

Plus-formatet är lite klumpigt 
Kostar lika mycket som Iphone 8 i vanlig storlek.
Saknar snabbladdning och trådlös laddning.


Iphone 8
Iphone 8 i den nya guldfärgen.

Iphone 8 – smartaste budgetvalet

Vill du ha en ny Iphone, men räds de allt högre priserna är Iphone 8 ett klokt val. Vi får en modern processor med bra prestanda och Neural Engine, trådlös laddning, snabbladdning och mycket annat, men eftersom telefonen nu är lite drygt ett år gammal slipper vi också betala fullpris.

Iphone 8 har många av de interna komponenter som förra årets toppmodellen Iphone X hade, men till ett mycket lägre pris.

Iphone 8 är helt enkelt en rätt prisvärd mobil – ett smart lite billigare Iphone-val som kommer hålla flera år till.

Visst, den är inte på långa vägar lika spännande som Iphone X och dess nyare efterföljare, och den ser ut nästan precis som Iphone har gjort ända sedan 2014. Men på insidan finns en vrålsnabb men samtidigt strömsnål A11-processor, och aningen bättre batteritid än Iphone 7.

Glas på både framsida och baksida (som krävs för trådlös laddning) gör telefonen mer ömtålig, men greppet utan skal är lite bättre. Färgvalen är också annorlunda med Iphone 8, och nu bara tre till antalet.

Läs vårt test av Iphone 8 här!

Färgalternativ: Svart, silver, guld.
Lagringsalternativ: 64 GB, 256 GB.
Bra val för: Den som vill ha en telefon som kommer hålla länge, men utan att betala fullpris för en nysläppt telefon.
Pris: 6 850 kronor (64 GB) på Prisjakt. Från 8 800 kronor (256 GB) på Prisjakt.

Följ prisutevcklingen hos Prisjakt.

plus

Förra årets topprestanda, men nu till lägre pris
Snabbladdning och trådlös laddning
Modern processor

minus

Ett inte särskilt spännande val


Iphone 8 Plus
Foto: Apple

Iphone 8 Plus – den bortglömda toppmodellen

När Iphone 8 Plus lanserades förra året hamnade den i skymundan av Iphone X, den verkliga toppmodellen år 2017. Men prestandamässigt kan de utan tvekan jämföras med varandra.

Iphone 8 Plus är inte ett jättestort steg upp från Iphone 7 Plus, men vi får i alla fall trådlös laddning, andra färgval, möjlighet till snabbladdning (en sådan laddare måste dock köpas till) samt trådlös laddning. Kameran är snäppet bättre och vi får också tillgång till en ny funktion som med blandat resultat försöker härma studioljus.

Att välja mellan Iphone 8 Plus och Iphone XR (som bara kostar en tusenlapp extra) kan vara knivigt. Iphone XR är smidigare att hantera med sitt mindre format och sin heltäckande skärm. Iphone 8 Plus skärm upplevs dock ännu lite större då den är bredare, vilket märks när vi kollar på video eller använder telefonen i landskapsläge. Iphone 8 Plus har också en 1080p-skärm, bra att veta om du tycker det är viktigt, för detta saknar Iphone XR.

Läs vårt test av Iphone 8 Plus här!

Färgalternativ: Svart, silver, guld.
Lagringsalternativ: 64 GB, 256 GB.
Bra val för: Den som vill ha dubbelkamera eller en stor skärm, men inte vill betala fullpris för årets modeller.
Pris: Från 7 985 kronor (64 GB) på Prisjakt. Från 9 200 kronor (256 GB) på Prisjakt.

Följ prisutvecklingen hos Prisjakt

plus

Förra årets topprestanda, men nu till lägre pris
Snabbladdning och trådlös laddning
Modern processor

minus

Klumpigare än Iphone XR, och inte alls lika spännande.