För några år sedan var betydligt enklare att välja Iphone-modell. Då fanns en eller ett par olika modeller att välja mellan. Men det var ett tag sedan.

I dag finns det massor av Iphone-modeller, all med olika lagringsalternativ och färger av välja.

Hoppa till: Bästa och sämsta tidpunkt att köpa ny Iphone

Iphone XR – årets kanske bästa Iphone

2018 släppte Apple precis som föregående år tre nya Iphone-modeller, men nu satsar Apple alla sina kort på sin nya design, som företaget introducerade med Iphone X förra året. Nytt för 2018 blev alltså Iphone XS, Iphone XS Max, och den minst lika spännande Iphone XR.

Läs också! Köpa nu eller vänta? Test och köpråd av alla Apple-prylar


Iphone XR

Iphone XR har ett märkbart lägre pris än Iphone XS, men med ett startpris på över 9 000 kronor är det knappast tal om en budgettelefon. Glädjande nog innehåller denna telefon det mesta som vi uppskattar med Iphone XS.

Läs också! Duellen: Nya Iphone XR vs Iphone X – så väljer du rätt

Skärmen täcker i stort sett hela framsidan, samma förbättrade Face ID finns här som i de dyrare modellerna och precis samma, toksnabba processor gömmer sig bakom skärmen. Iphone XR lär därmed kännas snabb och få säkerhetsuppdateringar precis lika länge sina dyrare syskon. Batteritiden i Iphone XR är dessutom det bästa vi någonsin sett i en Iphone, till och med bättre än Iphone XS Max.

Uppoffringarna vi gör till det lägre priset är dessutom små. Visst är lcd-skärmen inte riktigt lika fin som oled-skärmen i Iphone XS-modellerna, men det är inget vi tänker på så länge vi inte jämför telefonerna bredvid varandra. Visst saknar Iphone XR den extra kameran på baksidan, men grundkameran är precis samma, och vi får både Smart HDR och en variant av porträttläget även i denna billigare modell. Aluminiumramen runt skärmen upplevs aningen billigare än den polerade stålramen i Iphone XS, men i gengäld finns många fler färger att välja mellan för Iphone XR.

Alla 2018-modeller – även Iphone XR – har dessutom möjlighet till dubbla sim-kort, där det ena är e-sim, så snart operatörer gör detta tillgängligt i Sverige.

Iphone XR

Iphone XR är den telefon som de allra flesta bör börja vid, och sedan glänta mot de dyrare Iphone XS-versionerna bara om man vill ha en ännu större skärm, eller om dubbelkameran på baksidan lockar.

Storleken på 6,1 tum i Iphone XR är precis mitt emellan Iphone XS och Iphone XS Max. Vill du ha en så liten Iphone som möjligt är Iphone 8 eller Iphone XS bättre val.

Har du tänkt behålla mobilen längre än två år tycker vi det är lika bra att satsa på den senaste hårdvaran (framför allt den senaste processorn), och det får vi i Iphone XR. Då tar det längre tid innan modellen känns omodern och vi kommer få mjukvaruuppdateringar under lång tid framöver.

Läs vårt test av Iphone XR här!

Färgalternativ: Svart, vit, röd, korall, blå, gul.
Lagringsalternativ: 64 GB, 128 GB, 256 GB.
Bra val för: De allra flesta. Den som vill ha den senaste tekniken, men inte betala mer än nödvändigt.
Rek. pris Apple: 9 495 kronor (64 GB), 10 095 kronor (128 GB) eller 11 395 kronor (256 GB).
Pris: Från 8 920 kronor (64 GB), 9 550 kronor (128 GB), 10 719 kronor (256 GB), hos Prisjakt.

Hitta operatörernas priser i vår jämförelse här!

plus

Bäst batteritid.
Lägre pris, men nästan samma funktioner som Iphone XS.
Det bästa valet för de flesta.

minus

Saknar dubbelkamera = ingen optisk zoom.
Aningen tjockare skärmkanter än Iphone XS.
Inte lika lyxig känsla som Iphone XS.


Iphone XS

Iphone XS – lyxvalet nummer ett

Iphone XS blev en ganska försiktig uppdatering av den betydligt mer revolutionerande Iphone X vi såg förra året. Iphone XS är bättre på de flesta punkter, men några avgörande skillnader är det knappast tal om.

De största förbättringarna sker på kamerasidan, där sensorn har blivit större än tidigare och framför allt hdr-läget har förbättrats med Smart HDR. Processorn är även en rejäl uppgradering – även om föregångaren aldrig kändes långsam.

Med en prislapp som är ännu högre än den redan dyra Iphone X, är det ännu mer tydligt att Iphone XS är ett lyxval för finsmakare som inte nöjer sig med den betydligt förnuftigare Iphone XR.

Iphone XS bör nog bara köpas av den som är ute efter vissa specifika saker. Kanske vill du åt den oslagbara svärtan i den högupplösta oled-skärmen, 2x optisk zoom i dubbelkameran, en lyxigare framtoning med stålramen, eller så vill du bara ha mesta möjliga prestanda i minsta möjliga telefon. Iphone XS är med sin 5,8-tumsskärm aningen enklare att hantera än 6,1-tumsskärmen i Iphone XR.

Läs vårt test av Iphone XS här!

Färgalternativ: Svart, silver, guld.
Lagringsalternativ: 64 GB, 256 GB, 512 GB.
Bra val för: Den som vill ha den absolut bästa Iphone Apple kan uppbringa, oavsett kostnad.
Rek pris Apple: 12 795 kronor (64 GB), 14 695 kronor (256 GB), 17 195 kronor (512 GB).
Pris: Från 11 700 kronor (64 GB) hos Prisjakt, från 12 800 kronor (256 GB), från 16 000 kronor (512 GB).

Hitta operatörernas priser i vår jämförelse här!

plus

Senaste tekniken i minsta förpackningen.
Bättre än Iphone X på allt.
Skärm och kameror.

minus

Dyrare än någonsin.
Iphone XR är ett förnuftigare val.


Iphone XS Max

Iphone XS Max – största Iphone någonsin

För de som tidigare föredragit Iphone Plus-storleken har Apple återigen en riktigt stor telefon att erbjuda. Med en skärm på hela 6,5 tum är det här den största Iphone Apple har tillverkat (därav namnet Max), och därmed också en värdig ersättare till de tidigare Iphone Plus-telefonerna.

Det är verkligen en stor skärm, men för den som föredrar Iphone Plus-telefoner är den inte särskilt svår att vänja sig vid. En skillnad mot tidigare år är att det nu inte längre finns några skillnader mellan Iphone XS och Iphone XS Max. Dubbelkamera finns nu på båda modellerna, och på insidan sitter förutom ett lite större batteri precis samma teknik. Valet handlar egentligen bara om vilken skärmstorlek du föredrar.

Det större batteriet gör att batteritiden ändå är lite bättre här än i Iphone XS – men våra tester visar att även denna maxade modell får se sig slagen av batterikämpen Iphone XR som är bäst av alla.

Läs vårt test av Iphone XS Max här!

Färgalternativ: Svart, silver, guld.
Lagringsalternativ: 64 GB, 256 GB, 512 GB.
Bra val för: Den som vill byta sin tidigare Iphone Plus-telefon mot något ännu lite större, med den senaste tekniken.
Rek pris Apple: 13 995 kronor (64 GB), 15 895 kronor (256 GB), 18 395 kronor (512 GB)
Pris: Från 12 899 kronor (64 GB) hos Prisjakt, från 14 800 kronor (256 GB), från 16 499 kronor (512 GB).

Hitta operatörernas priser i vår jämförelse här!

plus

Största skärmen i en Iphone någonsin.
Skärm och kameror.
Bra batteritid.

minus

Vansinnigt dyr.
Inte bäst batteritid.

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 9995 kr.

Bästa pris just nu: 9150 kr