2018 sålde Apple hela sju olika Iphone-modeller, alla med olika lagringsmängder och färger att välja mellan. Den här explosionen av modeller var inte lik Apple – företaget håller sig vanligtvis till så få modeller som möjligt för att täcka de flesta konsumenters behov. Och mycket riktigt: hösten 2019 hade antalet modeller minskat till sex, och sedan mitten av april 2020 till fem.

Läs även: Detta skiljer Iphone 11 Pro och Iphone XS

Fem modeller kan fortfarande vara mycket att ta in och jämföra, och det är inte alltid så lätt att veta vilken modell som är det bästa valet. Speciellt inte när de olika modellerna inte har en uppenbar inbördes rangordning och inte släpptes samtidigt.

Iphone-modeller

 • Iphone SE (2020)
 • Iphone 11(lanserad 2019)
 • Iphone 11 Pro (2019)
 • Iphone 11 Pro Max (2019)
 • Iphone XR (2018)

Här guidar vi dig till det bästa Iphone-valet för dina behov.

Iphone 11

Iphone 11 – börja här

Iphone 11 är det nya standardvalet bland Iphone-modeller. Det är också uppföljaren till förra årets Iphone XR, som introducerade en ny kategori Iphone: En något billigare modell med vissa funktioner bortplockade, men med samma höga prestanda som de dyraste toppmodellerna.

Priset är hela 3 800 kronor lägre, men det fina är att det egentligen inte rör sig om någon nedbantad telefon när det kommer till prestanda. Många funktioner från Pro-modellerna finns även i Iphone 11, exempelvis samma snabbare Face ID för inloggning med ansiktet, samma vidvinkel- och ultravidvinkelkamera på baksidan, och samma 12 megapixels frontkamera på framsidan.

Och kanske viktigaste, precis samma A13-chip som i Iphone 11 Pro.

Uppoffringarna vi gör till det betydligt lägre priset är alltså relativt små. Visst är lcd-skärmen inte riktigt lika fin som oled-skärmen i Pro-modellerna, men det är inget vi tänker på så länge vi inte jämför telefonerna bredvid varandra.

Visst saknar Iphone 11 den extra tele-kameran på baksidan, men de två övriga kamerorna är precis samma, och vi får både Smart HDR och en variant av porträttläget även i denna billigare modell. Aluminiumramen runt skärmen upplevs aningen billigare än den polerade stålramen i Iphone 11 Pro, men i gengäld finns många fler färger att välja mellan för Iphone 11.

Iphone 11 är den telefon som de allra flesta bör börja vid, och sedan glänta mot de dyrare Iphone 11 Pro-versionerna bara om man vill ha en ännu större skärm, eller om trippelkameran på baksidan lockar.

Storleken på 6,1 tum gör att Iphone 11 hamnar precis mitt emellan Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max. Vill du ha en så liten Iphone som möjligt är Iphone 8 eller Iphone 11 Pro bättre val.

Har du tänkt behålla mobilen längre än två år är det lika bra att satsa på den senaste hårdvaran (framför allt den senaste processorn) på en gång, och det får du i Iphone 11. Då tar det längre tid innan modellen känns omodern och du kommer få mjukvaruuppdateringar under i alla fall fyra år framöver.

Läs även: Köpa nu eller vänta? Test och köpråd av alla Apple-prylar

Färgalternativ: Svart, vit, röd, grön, lila, gul.
Lagringsalternativ: 64 GB, 128 GB, 256 GB.
Bra val för: De allra flesta. Den som vill ha den senaste tekniken, men inte betala mer än nödvändigt.
Rek. pris Apple: 9 195 kronor (64 GB), 9 795 kronor (128 GB) eller 11 095 kronor (256 GB).
Billigast återförsäljare9 190 kronor hos Webhallen (64 GB).
Billigast operatör495 kronor i månaden, 10 GB surf, hos Comviq (64 GB).

plus

Mycket lägre pris, men nästan samma funktioner som Iphone XS.
Det bästa valet för de flesta.

minus

Saknar trippelkamera = ingen optisk zoom.
Sämre skärm än Iphone 11 Pro.


Iphone 11

Iphone 11 Pro – insteget till lyxklassen

År 2018 etablerade Apple något av en konsumentklass och en dyrare lyxklass bland sina Iphone-modeller med Iphone XR respektive Iphone XS.

I år har Iphone XS bytt namn till Iphone 11 Pro. Förutom namnet handlar nyheterna främst om en till kamera på baksidan, en snabbare A13-processor, bättre batteritid och en uppdaterad, ljusstarkare skärm.

För de 3 800 kronor extra som Iphone 11 Pro kostar får du bland annat en fantastiskt fin oled-skärm med tunnare kanter, ännu lite bättre tätning mot vatten och ett lyxigare chassi i glas och stål. Förutom de två vidvinkelobjektiven som finns även på Iphone 11, har Pro-modellen även en tredje telekamera som tillåter 2x optisk zoom.

Med en prislapp som i Sverige börjar på 12 995 kronor är det tydligt att Iphone 11 Pro är ett lyxval för finsmakare som inte nöjer sig med den, ärligt talat, förnuftigare Iphone 11.

Iphone 11 Pro bör nog bara köpas av den som är ute efter vissa specifika saker. Kanske vill du åt den oslagbara svärtan i den högupplösta oled-skärmen, den extra telekameran på baksidan med 2x optisk zoom i dubbelkameran, en lyxigare framtoning med stålramen, eller så vill du bara ha mesta möjliga prestanda i minsta möjliga telefon. Iphone 11 Pro är med sin 5,8-tumsskärm aningen enklare att hantera än 6,1-tumsskärmen i Iphone 11.

Färgalternativ: Svart, silver, guld, mörkt grön.
Lagringsalternativ: 64 GB, 256 GB, 512 GB.
Bra val för: Den som vill ha den absolut bästa Iphone Apple kan uppbringa, oavsett kostnad.
Rek pris Apple: 12 995 kronor (64 GB), 14 895 kronor (256 GB), 17 595 kronor (512 GB).
Billigast återförsäljare12 990 kronor hos Webhallen (64 GB).
Billigast operatör695 kronor i månaden, 10 GB surf, hos Comviq (64 GB).

plus

Senaste tekniken i minsta förpackningen.
Bättre skärm än Iphone 11.

minus

Priset har stigit 200 kronor i Sverige jämfört med Iphone XS förra året – den är dyr!
Iphone XR är ett förnuftigare val.


Iphone 11 Pro Max

Iphone 11 Pro Max – mest Iphone

För den som letar allra största Iphone-modellen är det här valet nummer ett med sin 6,5 tum stora skärm.

Allt med Iphone 11 Pro Max är verkligen maxat. Allt som är sant för Iphone 11 Pro gäller också för Max-modellen, här finns bara ännu mer skärm och ännu mer batteritid. Det här är den Iphone-modell som har bäst batteritid, och som faktiskt blivit hela fem timmar bättre än Iphone XS Max.

Om du tidigare använt en Iphone av Plus-storlek kommer du snabbt känna igen dig i Max-modellen. De yttre måtten är ungefär lika stora, men skärmen är ännu lite högre så det blir svårare att nå ända upp till toppen av skärmen. Telefonen måste ofta användas med två händer.

Färgalternativ: Svart, silver, guld, mörkt grön.
Lagringsalternativ: 64 GB, 256 GB, 512 GB.
Bra val för: Den som vill ha en riktigt stor skärm, och den bästa batteritiden.
Rek pris Apple: 14 295 kronor (64 GB), 16 195 kronor (256 GB), 18 895 kronor (512 GB).
Billigast återförsäljare14 290 kronor hos Webhallen (64 GB).
Billigast operatör645 kronor i månaden, 10 GB surf, hos Comviq (64 GB)

plus

Bäst batteritid.
Största skärmen i en Iphone någonsin.

minus

Allt är maxat – även prislappen.
Kan upplevas otymplig.


Iphone XR

Iphone XR – billigare Face ID

Det här är förra årets absoluta bästsäljare, men som nu säljs till ett lägre pris. Under skalet sitter fortfarande en A12-processor som inte på några sätt är att betrakta som långsam, även om det rör sig om förra årets processormodell. Iphone XR har även samma, modernare Iphone-design med heltäckande skärm och Face ID istället för Touch ID.

Batteritiden var bäst hittills i en Iphone när Iphone XR släpptes 2018, men i år har faktiskt Iphone 11 Pro Max kommit ikapp och förbi den tidigare batterikämpen Iphone XR. Fortfarande är dock batteritiden väldigt bra, och bör räcka en hel dag för de flesta användare.

Nya Iphone SE har gjort Iphone XR till ett mindre attraktivt val. Den är mycket billigare och har samtidigt en nyare, snabbare processor. Men Iphone XR känns modernare och har några fördelar: Den heltäckande skärmen, Face ID och runt 25 procent längre batteritid.

Färgalternativ: Svart, vit, röd, korall, blå, gul.
Lagringsalternativ: 64 GB, 128 GB.
Bra val för: Den som vill ha en modern Iphone med heltäckande skärm och ansiktsigenkänning, men vill betala mindre.
Rek. pris Apple: 7 895 kronor (64 GB), 8 495 kronor (128 GB).
Billigaste återförsäljareFrån 7 890 kronor hos Prisjakt (64 GB).
Billigaste operatör515 kronor i månaden, 10 GB surf, hos Comviq (64 GB).

plus

En modern Iphone-design till det lägsta priset hittills.
Face ID, heltäckande skärm.

minus

Saknar dubbelkamera = ingen ultravidvinkel.
En timme sämre batteritid än Iphone 11.


Iphone SE

Iphone SE – nu snackar vi budgettelefon

I april 2020 lanserade Apple efter månader av rykten en ny Iphone SE, och nu kan vi verkligen tala om en budget-Iphone. Med ett lägre pris än den två år gamla Iphone 8 som fram tills nyligen fortfarande såldes, samtidigt som den är utrustad med samma snabba processor som Iphone 11 och 11 Pro, utmanar Apple på allvar Android-mobiler i mellanprisklassen som ytterst sällan har de allra senaste Snapdragon-processorerna i 800-serien.

Prismässigt är Iphone SE en uppföljare till 2016 års modell med samma namn, men designmässigt är den identisk med Iphone 8, Iphone 7, Iphone 6S och Iphone 6. De användare som inte har bytt upp sig till nyare Iphone-modeller eftersom alla har varit för stora får tyvärr se sig åsidosatta igen. Gamla Iphone SE hade en yta på 72,5 cm2 medan den nya har 93,1 cm2. Iphone 11 är som jämförelse 114,2 cm2, men mer långsmal.

Iphone SE och Iphone XR är kanske den mest intressanta jämförelsen just nu. Här är de största skillnaderna:

 • Iphone SE har en snabbare processor: A13 mot A12.
 • Iphone SE är 30 procent billigare än Iphone XR.
 • Iphone SE har något fler avancerade kamerafunktioner, tack vare A13-processorn.
 • Iphone XR har Face ID, medan Iphone SE har Touch ID.
 • Iphone XR har heltäckande skärm.
 • Iphone XR har betydligt längre batteritid.
 • Iphone XR finns i fler färger.

För den som främst är ute efter en ny Iphone som håller i många år och kostar så lite som möjligt är Iphone SE det självklara valet, och den i särklass mest prisvärda Iphone-modellen på många år. Vill du absolut ha den moderna formen med heltäckande skärm och Face ID är Iphone XR ett enkelt val, men å andra sidan är Iphone 11 inte så vansinnigt mycket dyrare och bättre på alla sätt.

Färgalternativ: Svart, vit, röd.
Lagringsalternativ: 64 GB, 128 GB, 256 GB.
Rek. pris Apple: 5 495 kronor (64 GB), 6 095 kronor (128 GB), 7 395 kronor (256 GB).
Billigaste återförsäljare: Från 5 490 kronor på Prisjakt (64 GB).
Billigaste operatör: 345 kronor i månaden, 10 GB surf, hos Comviq (64 GB).

plus

Senaste processorn.
Aggressivt lågt pris.

minus

Gammal design.
Touch ID istället för Face ID.

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 9995 kr.

Bästa pris just nu: 9250 kr