För några år sedan var betydligt enklare att välja Iphone-modell. Då fanns en eller ett par olika modeller att välja mellan. Men det var ett tag sedan. I dag finns det massor av Iphone-modeller, alla med olika lagringsalternativ och färger av välja.

Närmare bestämt finns det i nuläget sex olika Iphone-modeller, vilket ändå är något färre än förra året då Apple sålde hela sju Iphone-modeller samtidigt. Men sex olika modeller är många även det, och det är inte helt lätt att veta vilken modell som är det bästa valet.

Läs även: Detta skiljer Iphone 11 Pro och Iphone XS

När Iphone 11-modellerna lanserades i september 2019 skrotade Apple också modellerna Iphone 7, Iphone 7 Plus, Iphone XS och Iphone XS Max. I nuläget säljs följande modeller, även om det säkerligen går att hitta även Iphone XS i lager hos återförsäljare ett tag till:

Iphone-modeller

  • Iphone 11(lanserad 2019)
  • Iphone 11 Pro (2019)
  • Iphone 11 Pro Max (2019)
  • Iphone XR (2018)
  • Iphone 8 (2017)
  • Iphone 8 Plus (2017)

Här guidar vi dig till det bästa Iphone-valet för dina behov.

Iphone 11

Iphone 11 – börja här

Iphone 11 är det nya standardvalet bland Iphone-modeller. Det är också uppföljaren till förra årets Iphone XR, som introducerade en ny kategori Iphone: En något billigare modell med vissa funktioner bortplockade, men med samma höga prestanda som de dyraste toppmodellerna.

Priset är hela 3 800 kronor lägre, men det fina är att det egentligen inte rör sig om någon nedbantad telefon när det kommer till prestanda. Många funktioner från Pro-modellerna finns även i Iphone 11, exempelvis samma snabbare Face ID för inloggning med ansiktet, samma vidvinkel- och ultravidvinkelkamera på baksidan, och samma 12 megapixels frontkamera på framsidan.

Och kanske viktigaste, precis samma A13-chip som i Iphone 11 Pro.

Uppoffringarna vi gör till det betydligt lägre priset är alltså relativt små. Visst är lcd-skärmen inte riktigt lika fin som oled-skärmen i Pro-modellerna, men det är inget vi tänker på så länge vi inte jämför telefonerna bredvid varandra.

Visst saknar Iphone 11 den extra tele-kameran på baksidan, men de två övriga kamerorna är precis samma, och vi får både Smart HDR och en variant av porträttläget även i denna billigare modell. Aluminiumramen runt skärmen upplevs aningen billigare än den polerade stålramen i Iphone 11 Pro, men i gengäld finns många fler färger att välja mellan för Iphone 11.

Iphone 11 är den telefon som de allra flesta bör börja vid, och sedan glänta mot de dyrare Iphone 11 Pro-versionerna bara om man vill ha en ännu större skärm, eller om trippelkameran på baksidan lockar.

Storleken på 6,1 tum gör att Iphone 11 hamnar precis mitt emellan Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max. Vill du ha en så liten Iphone som möjligt är Iphone 8 eller Iphone 11 Pro bättre val.

Har du tänkt behålla mobilen längre än två år är det lika bra att satsa på den senaste hårdvaran (framför allt den senaste processorn) på en gång, och det får du i Iphone 11. Då tar det längre tid innan modellen känns omodern och du kommer få mjukvaruuppdateringar under i alla fall fyra år framöver.

Läs även: Köpa nu eller vänta? Test och köpråd av alla Apple-prylar

Färgalternativ: Svart, vit, röd, grön, lila, gul.
Lagringsalternativ: 64 GB, 128 GB, 256 GB.
Bra val för: De allra flesta. Den som vill ha den senaste tekniken, men inte betala mer än nödvändigt.
Rek. pris Apple: 9 195 kronor (64 GB), 9 795 kronor (128 GB) eller 11 095 kronor (256 GB).
Billigast återförsäljare9 190 kronor hos Webhallen (64 GB).
Billigast operatör495 kronor i månaden, 10 GB surf, hos Comviq (64 GB).

plus

Mycket lägre pris, men nästan samma funktioner som Iphone XS.
Det bästa valet för de flesta.

minus

Saknar trippelkamera = ingen optisk zoom.
Sämre skärm än Iphone 11 Pro.


Iphone 11

Iphone 11 Pro – insteget till lyxklassen

År 2018 etablerade Apple något av en konsumentklass och en dyrare lyxklass bland sina Iphone-modeller med Iphone XR respektive Iphone XS.

I år har Iphone XS bytt namn till Iphone 11 Pro. Förutom namnet handlar nyheterna främst om en till kamera på baksidan, en snabbare A13-processor, bättre batteritid och en uppdaterad, ljusstarkare skärm.

För de 3 800 kronor extra som Iphone 11 Pro kostar får du bland annat en fantastiskt fin oled-skärm med tunnare kanter, ännu lite bättre tätning mot vatten och ett lyxigare chassi i glas och stål. Förutom de två vidvinkelobjektiven som finns även på Iphone 11, har Pro-modellen även en tredje telekamera som tillåter 2x optisk zoom.

Med en prislapp som i Sverige börjar på 12 995 kronor är det tydligt att Iphone 11 Pro är ett lyxval för finsmakare som inte nöjer sig med den, ärligt talat, förnuftigare Iphone 11.

Iphone 11 Pro bör nog bara köpas av den som är ute efter vissa specifika saker. Kanske vill du åt den oslagbara svärtan i den högupplösta oled-skärmen, den extra telekameran på baksidan med 2x optisk zoom i dubbelkameran, en lyxigare framtoning med stålramen, eller så vill du bara ha mesta möjliga prestanda i minsta möjliga telefon. Iphone 11 Pro är med sin 5,8-tumsskärm aningen enklare att hantera än 6,1-tumsskärmen i Iphone 11.

Färgalternativ: Svart, silver, guld, mörkt grön.
Lagringsalternativ: 64 GB, 256 GB, 512 GB.
Bra val för: Den som vill ha den absolut bästa Iphone Apple kan uppbringa, oavsett kostnad.
Rek pris Apple: 12 995 kronor (64 GB), 14 895 kronor (256 GB), 17 595 kronor (512 GB).
Billigast återförsäljare12 990 kronor hos Webhallen (64 GB).
Billigast operatör695 kronor i månaden, 10 GB surf, hos Comviq (64 GB).

plus

Senaste tekniken i minsta förpackningen.
Bättre skärm än Iphone 11.

minus

Priset har stigit 200 kronor i Sverige jämfört med Iphone XS förra året – den är dyr!
Iphone XR är ett förnuftigare val.


Iphone 11 Pro Max

Iphone 11 Pro Max – mest Iphone

För den som letar allra största Iphone-modellen är det här valet nummer ett med sin 6,5 tum stora skärm.

Allt med Iphone 11 Pro Max är verkligen maxat. Allt som är sant för Iphone 11 Pro gäller också för Max-modellen, här finns bara ännu mer skärm och ännu mer batteritid. Det här är den Iphone-modell som har bäst batteritid, och som faktiskt blivit hela fem timmar bättre än Iphone XS Max.

Om du tidigare använt en Iphone av Plus-storlek kommer du snabbt känna igen dig i Max-modellen. De yttre måtten är ungefär lika stora, men skärmen är ännu lite högre så det blir svårare att nå ända upp till toppen av skärmen. Telefonen måste ofta användas med två händer.

Färgalternativ: Svart, silver, guld, mörkt grön.
Lagringsalternativ: 64 GB, 256 GB, 512 GB.
Bra val för: Den som vill ha en riktigt stor skärm, och den bästa batteritiden.
Rek pris Apple: 14 295 kronor (64 GB), 16 195 kronor (256 GB), 18 895 kronor (512 GB).
Billigast återförsäljare14 290 kronor hos Webhallen (64 GB).
Billigast operatör645 kronor i månaden, 10 GB surf, hos Comviq (64 GB)

plus

Bäst batteritid.
Största skärmen i en Iphone någonsin.

minus

Allt är maxat – även prislappen.
Kan upplevas otymplig.


Iphone XR

Iphone XR – ett bra budgetval

Det här är förra årets absoluta bästsäljare, men som nu säljs till ett lägre pris. Under skalet sitter fortfarande en A12-processor som inte på några sätt är att betrakta som långsam, även om det rör sig om förra årets processormodell. Iphone XR har även samma, modernare Iphone-design med heltäckande skärm och Face ID istället för Touch ID.

Batteritiden var bäst hittills i en Iphone när Iphone XR släpptes 2018, men i år har faktiskt Iphone 11 Pro Max kommit ikapp och förbi den tidigare batterikämpen Iphone XR. Fortfarande är dock batteritiden väldigt bra, och bör räcka en hel dag för de flesta användare.

För den som kan vara utan ultravidvinkelkameran på Iphone 11, och som kan nöja sig med förra årets prestanda är Iphone XR ett bra val.

Färgalternativ: Svart, vit, röd, korall, blå, gul.
Lagringsalternativ: 64 GB, 128 GB.
Bra val för: Den som vill ha en modern Iphone med heltäckande skärm och ansiktsigenkänning, men vill betala mindre.
Rek. pris Apple: 7 895 kronor (64 GB), 8 495 kronor (128 GB).
Billigaste återförsäljareFrån 7 890 kronor hos Prisjakt (64 GB).
Billigaste operatör515 kronor i månaden, 10 GB surf, hos Comviq (64 GB).

plus

En modern Iphone-design till det lägsta priset hittills.
Face ID, heltäckande skärm.

minus

Saknar dubbelkamera = ingen ultravidvinkel.
En timme sämre batteritid än Iphone 11.


Iphone 8

Iphone 8 – Apples billigaste Iphone

Det här är den billigaste Iphone-modell som går att köpa ny. Om du vill ha en Iphone, men inte betala för mycket för det, är Iphone 8 det billigaste instegsalternativet.

Iphone 8 lanserades 2017, och visst, den är inte på långa vägar lika spännande som Iphone XR och dess nyare efterföljare. Den ser ut nästan precis som Iphone har gjort ända sedan Iphone 6 år 2014. Men på insidan finns en fortfarande dugligt snabb A11-processor.

Skärmen är på 4,7 tum, vilket gör det till ett bra val för den som gillar mindre skärmar. Inloggning sker med fingeravtryck, Touch ID, men stöd finns i alla fall för både trådlös laddning och snabbladdning (det senare kräver en starkare laddare som inte medföljer i förpackningen).

Färgalternativ: Svart, silver, guld.
Lagringsalternativ: 64 GB, 128 GB.
Bra val för: Den som bara vill ha en Iphone till ett rimligt pris, och inte bryr dig om andra nymodigheter.
Rek. pris Apple: 5 895 kronor (64 GB), 6 495 kronor (128 GB).

Billigast återförsäljareFrån 4 599 kronor hos Prisjakt (64 GB).
Billigaste abonnemang445 kronor i månaden hos Comviq, 10 GB surf (64 GB).

plus

Billigaste Iphone-modellen
Minsta Iphone-modellen

minus

Äldsta Iphone-modellen
Saknar modernare funktioner som ansiktsigenkänning


Iphone 8 Plus

Iphone 8 Plus – stor skärm till lägre pris

Iphone 8 säljs även i sin större Plus-version. För den som sneglar på en Iphone XR kan även Iphone 8 Plus vara ett rimligt alternativ. Iphone 8 Plus ligger nära i pris, men är några hundralappar billigare.

Processorn är ett år äldre, men i gengäld får du en dubbelkamera på baksidan med optisk zoom, något som Iphone XR saknar. Skärmen i Iphone 8 Plus är med sina 5,5 tum mindre än 6,1 tum i Iphone XR, men den kan ändå upplevas större. Skärmen i Iphone 8 Plus är nämligen bredare än den i Iphone XR, vilket gör att video och spel som spelas i landskapsläge ändå bli större på Plus-skärmen.

I övrigt är dock Iphone 8 Plus ett mindre modernt val med Touch ID, och den saknar den heltäckande skärmen som finns i nyare Iphone-modeller.

Färgalternativ: Svart, silver, guld.
Lagringsalternativ: 64 GB, 128 GB.
Bra val för: Den som vill ha en större skärm och kanske även dubbelkamera med optisk zoom, men utan att betala alltför mycket.
Rek. pris Apple: 7 195 kronor (64 GB), 7 795 kronor (128 GB).

Billigast återförsäljare7 190 kronor hos Webhallen (64 GB).
Billigaste abonnemang495 kronor i månaden hos Comviq, 10 GB surf (64 GB).

plus

Dubbelkamera med optisk zoom.
Stor skärm till lägre pris.

minus

Klumpigare än Iphone XR och inte lika spännande.
Den nyare Iphone XR är inte så mycket dyrare

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 9995 kr.

Bästa pris just nu: 8058 kr