För några år sedan var betydligt enklare att välja Iphone-modell. Då fanns en eller ett par olika modeller att välja mellan. Men det var ett tag sedan.

I dag finns hela åtta (!) olika Iphone-modeller av välja och vraka bland, och då har vi inte ens räknat med alla olika lagringsalternativ och färger.

Läs också! Köpa nu eller vänta? Test och köpråd av alla Apple-prylar

Iphone 6S
Foto: Apple

Iphone 6S – Apples äldsta duger fortfarande

Iphone 6S är den äldsta Iphone som Apple säljer. Den presenterades redan 2015 och 2018 är troligtvis det sista året den säljs, men det betyder inte att det är ett dåligt köp.

A9-processorn som sitter på insidan börjar bli till åren, men förutom för de allra tyngsta spelen och de senaste AR-apparna är den fortfarande tillräckligt snabb för de flesta sysslor. Iphone 6S har inga av de moderniteter som trådlös laddning eller dubbelkamera på baksidan som nyare Iphone har. Men 3D Touch finns och Iphone 6S lär kunna köra de senaste versionerna av IOS åtminstone ett par år till.

Skärmstorleken på 4,7 tum är dessutom det bästa valet för de flesta. Kameran på baksidan tar inte lika bra bilder i mörker som nyare modeller, men ”selfie-kameran” är nästan i nivå med Iphone 7 och Iphone 8.

Däremot finns en gammal rest från förr – hörlursuttaget. Passa på och köp om du absolut vill ha en Iphone med hörlursuttag. Iphone 6S lär försvinna till hösten, och med det även hörlursuttaget.

Färgalternativ: Silver, svart, guld, rosa guld.
Lagringsalternativ: 32 GB, 128 GB.
Bra val för: Den som vill ha en ny Iphone med ett nytt, fräscht batteri, men utan att betala för mycket.
Pris: 4 889 kronor (32 GB) hos CDON. 5 990 kronor (128 GB) hos Webhallen.

Följ prisutvecklingen hos Prisjakt här
 

plus

Relativt lågt pris
Hörlursuttag

minus

Äldsta modellen
Sämre batteritid än Iphone 7 och Iphone 8
Sett likadan ut sedan 2014


Iphone 6S Plus

Iphone 6S Plus – största skärmen för lägsta pris

Iphone 6S Plus har samma processor som Iphone 6S och är därmed lika snabb som 6S. Den stora skillnaden är den betydligt större skärmen – hela 5,5 tum. Det kräver viss tillvänjning till en början, men en fördel med större skärm är att det också ger plats för ett större batteri och därmed märkbart bättre batteritid jämfört med Iphone 6S i den mer beskedliga 4,7-tumsstorleken.

I övrigt är skillnaderna närmast obefintliga. Kameran i Plus-modellen har optisk bildstabilisering vilket ger mjukare videofilmer, men det är ungefär allt. Plus-modellen väljer vi framför allt för den större skärmen. Precis som i Iphone 6S finns här också ett hörlursuttag.

Iphone 6S Plus är den billigaste Iphone-modellen som går att få i Plus-storlek, men värt att tänka på är att priset ändå är ungefär detsamma som den ett år nyare Iphone 7. Vi ska verkligen vilja ha en stor skärm för att det ska kännas värt pengen.

Färgalternativ: Silver, svart, guld, rosa guld.
Lagringsalternativ: 32 GB, 128 GB.
Bra val för: Den som vill ha den största skärmen till det lägsta priset
Pris: 5 990 kronor (32 GB) hos CDON. 7 290 kronor (128 GB) hos Dustin.

Följ prisutvecklingen hos Prisjakt här

plus

Stor skärm
Bättre batteritid än Iphone 6S

minus

För samma pris kan vi få en Iphone 7 (men då med mindre skärm). 
Äldsta modellen


Iphone SE
Foto: Apple

Iphone SE – billigast och minst i gänget

Iphone SE torde vara den perfekta mobilen för den som fortfarande inte accepterar att mobilskärmarna växt så mycket. Det här är raka motsatsen till Iphone Plus-modellerna. Skärmen är bara fyra tum stor och det är enkelt att nå hela skärmen med bara en hand.

I ärlighetens namn känns IOS ibland lite trångt på den lilla skärmen (som inte heller har 3D Touch, men det går att klara sig utan). Telefonen är i gengäld väldigt lätthanterlig.

Iphone SE är en nästan helt unik telefon på marknaden. Det är inte lätt att få tag på telefoner med bra prestanda och små skärmar. På insidan hittar vi samma A9-processor som i Iphone 6S, vilket ger rätt bra fart åt detta lilla kraftpaket. Fingeravtrycksläsaren är dock långsammare än Iphone 6S och frontkameran har låg upplösning, bara 1,2 megapixlar.

Till sist bör nämnas att en uppföljare till Iphone SE lär dyka upp relativt snart. Den här modellen presenterades under våren 2016, och det är troligt att vi får se en ny Iphone SE i ett helt nytt format under 2018. Tills dess är det här den minsta och billigaste Iphone som gör att köpa.

Färgalternativ: Silver, svart, guld, rosa guld.
Lagringsalternativ: 32 GB, 128 GB.
Ett bra val för: Den prismedvetne, som barnens första Iphone, eller om du bara inte klarar av stora skärmar.
Pris: 3 190 kronor (32 GB) hos Netonnet. Från 3 990 kronor (128 GB) hos Prisjakt.

Följ prisutvecklingen hos Prisjakt
 

plus

Lätthanterlig
Lågt pris
Hörlursuttag

minus

Lär uppdateras snart 
Dålig frontkamera


Iphone 6S

Iphone 7 – förra toppmodellen till reapris

Som brukligt med Apple kan vi köpa förra årets toppmodell till lägre pris året efter. Iphone 7 är självklart inget undantag här. Ett år senare är Iphone 7 fortfarande en väldigt duglig telefon med en A10-processor som kan mäta sig med många av dagens toppmodeller.

Vi får inte snabbladdning och trådlös laddning som i Iphone 8, men i gengäld är det en mer robust telefon med aluminium på baksidan istället för glas. Det gör den billigare att ha sönder, kort sagt. Skulle vi tappa mobilen i golvet kan visserligen glasskärmen på framsidan falla i tusen bitar, men vi slipper riskera att den tokdyra glasbaksidan som sitter i Iphone 8 kan gå sönder.

Batteritiden är definitivt ett snäpp bättre i Iphone 7 jämfört med Iphone 6S, men något hörlursuttag finns inte här. Det är trådlösa lurar, den medföljande hörlursadaptern eller Earpods med lightning-kontakt som gäller.

Grundmodellen med 32 GB är klart mest prisvärd, förutsatt att lagringen räcker för dina behov.

Läs ett långtidstest av Iphone 7 här!

Färgalternativ: Gagatsvart (högblank), svart, silver, guld, rosa guld.
Lagringsalternativ: 32 GB, 128 GB.
Bra val för: Den som vill ha en modern, snabb Iphone, men kanske inte måste ha det senaste.
Pris: 5 999 kronor (32 GB) hos CDON, 6 890 kronor (128 GB) hos Netonnet.

Följ prisutvecklingen hos Prisjakt

plus

Snabb
Bra skärm
Bättre batteritid än Iphone 6S
Mer robust än Iphone 8

minus

Saknar trådlös laddning, snabbladdning och hörlursuttag.


Iphone 7 Plus

Iphone 7 Plus – första Iphone med dubbelkamera

Plus-modellen av Iphone 7 blev den här gången ett rätt stort steg upp från den vanliga modellen. Den här gången var det inte bara den större skärmen och bättre batteritid som särskiljde modellerna, utan också dubbelkameran på baksidan.

Två kameror på baksidan gör att vi får två gångers optisk zoom och dessutom ett överraskande bra porträttläge som får bilderna att nästan likna bilder tagna med betydligt större kameror.

För den som vill ha en riktigt bra kamera är Iphone 7 Plus (eller Iphone 8 Plus) ett givet val. Som bonus får vi mer skärmyta och bättre batteritid, men Plus-formatet är också lite klumpigt.

Färgalternativ: Gagatsvart (högblank), svart, silver, guld, rosa guld.
Lagringsalternativ: 32 GB, 128 GB.
Bra val för: Den fotointresserade, för den som vill ha en större skärm och/eller bättre batteritid.
Pris: 6 890 kronor (32 GB) hos CDON. Från 8 370 kronor (128 GB) hos Prisjakt.

Följ prisutvecklingen hos Prisjakt

plus

Två kameror på baksidan
Bra batteritid

minus

Plus-formatet är lite klumpigt 
Kostar lika mycket som Iphone 8 i vanlig storlek.
Saknar snabbladdning och trådlös laddning.


Iphone 8
Iphone 8 i den nya guldfärgen.

Iphone 8 – ett förnuftigare val med senaste hårdvaran

Har du tänkt behålla mobilen i mer än två år tycker vi det är lika bra att satsa på den senaste hårdvaran. Då tar det längre tid innan modellen känns omodern och vi kommer få mjukvaruuppdateringar under lång tid framöver.

Iphone 8 har många av de interna komponenter som den dyra toppmodellen Iphone X har, men till ett mycket lägre pris. Iphone 8 är helt enkelt en rätt prisvärd mobil, i alla fall i jämförelse med Iphone X.

Visst, den är inte på långa vägar lika spännande som Iphone X, och den ser ut nästan precis som Iphone har gjort ända sedan 2014. Men på insidan finns en vrålsnabb men samtidigt strömsnål A11-processor, en bättre kamera, snabbladdning, trådlös laddning och aningen bättre batteritid än Iphone 7.

Glas på både framsida och baksida (som krävs för trådlös laddning) gör telefonen mer ömtålig, men greppet utan skal är lite bättre. Färgvalen är också annorlunda med Iphone 8, och nu bara tre till antalet.

Läs vårt test av Iphone 8 här!

Färgalternativ: Svart, silver, guld.
Lagringsalternativ: 64 GB, 256 GB.
Bra val för: Den som vill det senaste och snabbaste, men tycker över 10 000 kronor för en Iphone X är löjligt.
Pris: 7 290 kronor (64 GB) hos CDON., 8 490 kronor (256 GB).

Följ prisutevcklingen hos Prisjakt.

plus

Snabbladdning och trådlös laddning
Uppgraderad kamera

minus

Ett inte särskilt spännande val


Iphone 8 Plus
Foto: Apple

Iphone 8 Plus – den bortglömda toppmodellen

Iphone 8 Plus är knappast lika spännande eller omtalad som den verkliga toppmodellen Iphone X, men prestandamässigt kan de utan tvekan jämföras med varandra.

Iphone 8 Plus är inte ett jättestort steg upp från Iphone 7 Plus, men vi får i alla fall trådlös laddning, andra färgval, möjlighet till snabbladdning (en sådan laddare måste dock köpas till) samt trådlös laddning. Kameran är snäppet bättre och vi får också tillgång till en ny funktion som med blandat resultat försöker härma studioljus.

Att välja mellan Iphone 8 Plus och Iphone X kan vara knivigt. Iphone X är smidigare att hantera med sitt mindre format och sin heltäckande skärm. Iphone 8 Plus skärm upplevs dock större då den är bredare, vilket märks när vi kollar på video eller använder telefonen i landskapsläge.

I övrigt får vi nästan exakt samma interna komponenter som Iphone X (Iphone 8 Plus saknar optisk stabilisering på även den andra kameralinsen, men det är en av få skillnader). Priset är ungefär 2 000 kronor lägre än för Iphone X.

Läs vårt test av Iphone 8 Plus här!

Färgalternativ: Svart, silver, guld.
Lagringsalternativ: 64 GB, 256 GB.
Bra val för: Den som vill ha största möjliga skärm i snabbaste möjliga Iphone, eller bara tycker Iphone X är löjligt dyr.
Pris: 8 790 kronor (64 GB) hos CDON, 10 190 kronor (256 GB).

Följ prisutvecklingen hos Prisjakt

plus

Har det mesta Iphone X har, men till ett lägre pris

minus

Klumpigare än Iphone X, och inte alls lika spännande.


Iphone X
Foto: Apple

Iphone X – Bäst hittills, dyrast hittills

Vill du ha det senaste, bästa och häftigaste är valet enkelt. Vi har sedan tidigare kunnat konstatera att det här är den bästa Iphone hittills och precis som Iphone 6 år 2014 visar Iphone X nu hur Iphone kommer att se ut framöver.

Att hemknappen har försvunnit går snabbt att vänja sig vid. Skärmen går ända ut kanterna vilket gör att vi kan får en stor skärm i ett litet format, och Face ID fungerar i de flesta fall lika bra eller bättre än Touch ID (undantaget är om mobilen ligger på ett bord, då måste vi vinkla upp den en aning, alternativt slå in lösenkoden). Kamerorna på både framsida och baksida är i toppklass.

Har du råd och lust att betala 10 500 kronor (eller mer) för det här får du den bästa Iphone hittills.

Läs vårt test av Iphone X här!

Färgalternativ: Svart, silver.
Lagringsalternativ: 64 GB, 256 GB.
Bra val för: Den som vill ha det bästa som finns, oavsett pris.
Pris: Från 9 995 kronor (64 GB) hos Prisjakt, från 11 890 kronor (256 GB).

Följ prisutvecklingen hos Prisjakt
 

plus

Skärmen
Kameror i toppklass
Fullt godkänd batteritid
Relativt lätthanterlig

minus

Högt pris
Dyr att reparera vid skada

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 9995 kr.

Bästa pris just nu: 10020 kr