Iphone SE må vara liten, men svag är den inte. Med en 4-tumsskärm och kroppen av en Iphone 5S passar den mycket enklare i fickan än Iphone 6S, och är enklare att använda enhänt. Men den har väldigt få kompromisser jämfört med sina större, dyrare syskon.

Om du har väntat på att Apple ska släppa en ny 4-tumsmobil innan du uppgraderar är du förmodligen överlycklig idag – och det har du allt rätt att vara, för det här är ett enormt kliv framåt gentemot Iphone 5S. Om du har svårt att bestämma dig för Iphone SE eller Iphone 6S kan SE:s betydligt lägre pris för i princip samma prestanda kanske avgöra valet.

Déjà vu

I vår första titt på Iphone SE noterade vi att Iphone SE är en flashback till Iphone 5 och 5S. Apple talar om ”matta avfasade kanter” (Iphone 5S hade – tydligen – blanka avfasningar) och ”infälld Apple-logga i färg-matchat rostfritt stål” (loggan är tillverkad i ett separat stycke stål istället för att stämplas på baksidan). Men det är bara reklamsnack. Vanliga människor kommer titta på och hålla i Iphone SE och tänka: Det här är en uppgraderad Iphone 5S.

Iphoen SE
Mmm, matta avfasningar.

Att designen är närmast identisk har sina fördelar. Eftersom inga knappar eller annat har flyttats kan du använda fodral och skal gjorda för den gamla modellen, och kameran sticker inte ut på baksidan, vilket har irriterat användare sedan Iphone 6 släpptes. De raka kanterna gör att Iphone SE kan stå upprätt för till exempel ett foto eller för att se en video.

Touch id-knappen är samma som sitter i Iphone 5S och 6 och är inte lika vansinnigt snabb som i Iphone 6S, men tack vare A9-processorn är den ändå snabbare än sina föregångare.

Iphone SE
Kommer du ihåg Iphone 5S? Den här ser ut och känns precis som den – men finns i rosa.

Självklart innebär 4-tumsskärmen att det även är enklare att använda telefonen i en hand med enbart tummen. Storleken är även praktisk för de som gillar att ha telefonen i fickan och inte har enorma fickor (fickorna på kvinnors byxor är små).

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning