På 90-talet fanns det en serie bärbara Mac-datorer med namnet Powerbook Duo. Antalet portar var få, men det löstes med hjälp av en extern dockningsstation. Den aktuella tolvtumsmodellen av Macbook har endast en port, något som gör att det återigen finns en marknad för liknande lösningar. Och som många känner till vid det här laget kommer nya Macbook Pro enbart med thunderbolt 3/usb-c-kontakter.

Om vi ska ha någon chans att koppla in gamla tillbehör och saker som en ethernet-sladd krävs en adapter eller dockningsstation, kanske något i den här stilen:

Tre olika färger

OWC erbjuder en dockningsstation med namnet USB-C Dock som gör att din Macbook eller Macbook Pro får i stort sett samma kontakter som en Mac Mini. Det enda du behöver göra är att koppla in dockan i datorn med hjälp av en kabel för usb-c. Systemkravet är OS X 10.10 eller senare, alternativt Windows 10 via Boot Camp.

Dockan är 20 centimeter lång, 9 centimeter bred och 2,8 centimeter hög. Vikten å sin sida ligger på 400 gram, så det borde inte vara alltför jobbigt att ta med sig tillbehöret i datorväskan.

Mängder av kontakter

Det här är vad som erbjuds på baksidan:

  • 3 usb-portar av typen A
  • 2 usb-portar av typen C (varav en används för själva ihopkopplingen)
  • 1 uttag för gigabit ethernet
  • 1 hdmi-port av typen 1.4b, vilket betyder att den är kompatibel med displayport
  • 1 strömuttag med tillhörande adapter

Portar på baksidan

Det här är vad som erbjuds på framsidan:

  • 1 usb-port av typen A
  • 1 kortplats (stöd för SD, SDHC och SDXC)
  • 1 kombinationsuttag för analoga hörlurar och mikrofon (måste ställas in manuellt)
Portar på framsidan

Samtliga usb-portar baseras på version 3.1 Gen 1, något som innebär överföringshastigheter på uppemot 5 gigabit per sekund. En satsning på Usb 3.1 Gen 2 hade gett dubbla hastigheterna, men det stöds tyvärr inte av den nuvarande modellen av Macbook.

Två av portarna är av typen usb-c, men du kan endast använda dig av den som har en ikon för att koppla ihop dockan med datorn. Väljer du den andra fungerar det inte. Kabeln som medföljer är en halvmeter lång, vilket är i kortaste laget. Har du behov av en längre kabel ska du se till att den klarar av 29 watt, vilket långtifrån alla kablar gör.

Kablar

Två av usb-portarna har märkningen ”High-Powered Charging Port”, något som innebär att de är speciellt anpassade för att ladda din Iphone, Ipod Touch eller Ipad. Trots namnet är de begränsade till 1,5 ampere, vilket är i minsta laget för nyare modeller som klarar upp till 2,1 respektive 2,4 ampere.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple MacBook - 1,1GHz DC 8GB 256GB 12" Pris vid test: 12490 kr.

Bästa pris just nu: 13090 kr