Apple erbjuder möjligheten att skicka gratis textmeddelanden i både IOS och OS X. Men det är inte alltid som Imessage fungerar som avsett, därför kan det vara bra att ta del av våra lösningar för några vanliga problem.

Imessage

Avaktivera Imessage om du byter till annan mobiltelefon

Först och främst bör du känna till att du bör avaktivera Imessage om du tänker byta från Iphone till en annan mobiltelefon. Annars finns det en risk för att textmeddelanden som skickas till dig inte kommer fram.

När du aktiverar Imessage går nämligen alla textmeddelanden via Apple i stället för operatörernas servrar. Om du inte tar bort kopplingen kommer textmeddelanden från andra IOS-användare att fortsätta gå via Apples servrar, men eftersom Imessage inte finns för andra plattformar kommer de inte fram till dig.

Inte levererat

För att avaktivera Imessage beger du dig till Inställningar -> Meddelanden på din Iphone, Ipad eller Ipod Touch. Där hittar du ett skjutreglage som låter dig stänga av funktionen.

Avaktivering

För säkerhets skull bör du även slå av Facetime, vilket du gör via Inställningar -> Facetime.

Har du aktiverat Imessage på din Mac bör du även se till att ta bort kopplingen till ditt mobilnummer därifrån. Det gör du genom att öppna Meddelanden och välja inställningarna i menyraden. Leta reda på fliken Konton och ta bort kopplingen till ditt mobilnummer.

Glömt bort att avaktivera på gammal telefon?
Om du glömt bort att avaktivera Imessage innan du bytte mobiltelefon kan du avregistrera dig i efterhand via webbsidan https://selfsolve.apple.com/deregister-imessage/se/sv

Det du behöver göra är att ange det mobilnummer som du vill avregistrera från Imessage. Efter en stund får du en sexsiffrig kod som du ska använda för att bekräfta avregistreringen. Därefter ska du förhoppningsvis få alla meddelanden som vanliga sms istället för Imessage.