WWDC är julafton för alla Mac- och IOS-utvecklare. Men konferensen är även full av kallsvettiga, nervösa utvecklare. Varje år dyker nya funktioner upp i IOS och Mac OS som har ”lånats” från tredjepartsutvecklare, och det är inte lätt att behålla sina tidigare kunder när ens idé plötsligt dyker upp som en standardfunktion i IOS.

Det finns till och med ett ord för det – att bli ”sherlocked”. Begreppet kom efter att det amerikanska företaget Karelia Software under tidigt 2000-tal lanserat Watson, ett sökverktyg för Mac. Ett kort tag senare introducerade Apple en uppdaterad variant – med i princip alla Watsons funktioner.

Men all den tid och och pengar Karelia lagt ned på att utveckla Watson var inte helt bortslösad. Programmet fortsatte utvecklas och var faktiskt snabbare än Apples variant. Watson såldes sedan vidare till ett annat företag.


Workflow

Workflow

Workflow har fram till i dag varit ett intressant sätt att automatisera många funktioner i IOS på ett sätt som annars varit omöjligt direkt i operativsystemet. Tills Apple bestämde sig för att köpa appen. Länge spekulerades det i nördiga IOS-kretsar om det betydde slutet för funktioner Apple bara inte tyckte om eller om det faktiskt kunde innebär något bra, att Apple såg ett värde i funktionerna som man istället ville bygga in i systemet.

Många blev nog därför nöjda när Apple på WWDC 2018 introducerade Siri Shortcuts. Teamet bakom Workflow hade nu, tillsammans med Apple, utvecklat ett sätt automatisera återkommande sysslor och dessutom med hjälp av Siri. Workflow har helt enkelt förvandlats till ett sätt att skapa egna kortkommandon för IOS.

Läs också! Här är de största nyheterna i IOS 12

Än så länge vet vi inte mer om Siri Shortcuts än vad Apple redan har berättat då appen ännu inte dykt upp i någon betaversion av IOS 12. Men åtminstone initialt får det här nog ses som en lyckligare Sherlock-historia. Workflow-funktinerna lever vidare, men nu med hjälp av Siri, och appen blev ju dessutom hederligt nog köpt istället för att helt enkelt kopieras rakt av.

Missa inte! Apple redan stämda för Siri Shortcuts


Pro HDR
Foto: Pro HDR

Pro Hdr

Att fota i hdr har varit möjligt sedan IOS 4.1. Men redan året innan hade Iphone-användare kunnat ta bilder i hdr med hjälp av appen Pro Hdr. Utvecklaren bakom bör alltså ha varit mindre glada att Apple byggde in tekniken direkt i kamera-appen året därpå.

Utvecklaren tycks ha försökt hantera hela grejen att bli ”sherlocked” med viss värdighet, och lanserade Pro HDR X år 2014, som ett mer avancerat alternativ än Apples inbyggda funktion.

Nostalgi: Så såg Siri ut när det släpptes till Iphone – för 8 år sen

I dag har den ursprungliga appen inte uppdaterats sedan 2014. Pro HDR finns visserligen kvar att köpa i App Store för 20 kronor, men då den inte uppdaterats på fyra år kan vi anta att utvecklaren inte tycker den är värt särskilt mycket uppmärksamhet längre. Den nyare X-versionen uppdaterades visserligen 2017 (Still alive! skriver man i versionshistoriken på App Store), men då bara för att ge stöd för IOS 9, IOS 10 och IOS 11 i ett svep. Det låter mer som sena dödsryck i våra öron.

Ficklampa

Alla ficklampor på App Store någonsin

Vi kunde nästan känna när tusentals utvecklare skrek ut i plågor och sedan tystnade, på kvällen den 10 juni 2013. Det var WWDC och Apple hade precis visat upp IOS 7 med Kontrollcenter. En av knapparna på Kontrollcenter är en ficklampa, och genast blev ficklampeappar, en förvånansvärt stor kategori på App Store, helt meningslösa.

F.lux

F.lux

Stackars F.lux fick aldrig ens komma in på App Store innan Apple tog idén och bakade in den i kommande IOS 9.3. Appen använder visserligen förbjudna utvecklargränssnitt och bryter mot App Stores regler, men utvecklarna blev inte mindre snopna för det.

Instagram

Instapaper

Marco Arments Instapaper släpptes 2008 och var en av de första apparna som kombinerade bokmärken med ett läsläge där i princip bara själva texten på en webbsida visas. Med IOS 5 blev en liknande funktion standard i Safari, både i form av en läslista med speciella bokmärken och ett speciellt läsläge. Apples version är inte lika fullfjädrad som Instapaper, men räcker för de flesta användare. Arment har numera sålt appen och utvecklar podcastappen Overcast FM istället.

Fota med volymknapparna

Camera+
Kamera-alternativet Camera+ lever visserligen vidare och fortsätter utvecklas, men när Apple släppte IOS 5 fick utvecklarna en virtuell örfil – IOS inbyggda kamera-app kunde plötsligt använda volymknapparna som slutarknapp. Camera+ hade infört funktionen i en tidigare version men blivit avstängd från App Store för tilltaget.

Mailbox

Mailbox

Den gruvligt snygga e-postappen Mailbox var först med en rad funktioner som nu har kommit inte bara till flera konkurrenter utan även IOS inbyggda Mail – kanske framför allt svepgester för att snabbt arkivera, radera och göra andra saker med inkomna mejl. Mailbox köptes av Dropbox, som nu har lagt ner appen och stängt av servrarna.

Photowerks

Photowerks

Stephen Orth twittrade från WWDC 2013: ”Antar att jag blivit sherlocked”. IOS 7 kom med en uppdaterad Bilder-app med en funktion som automatiskt sorterar bilder utifrån ”ögonblick”, vilket var precis vad hans då en månad (!) gamla app Photowerks handlade om.

Replaykit

Everyplay och Kamkord

IOS 9 har en ny funktion kallad Replaykit som gör det enkelt för spelutvecklare att bygga in videoinspelning av spel. Den funktionen hade utvecklarna av Everyplay och Kamkord förmodligen inte räknat med att få konkurrens från Apple om. Och det är verkligen inte första gången Apple ”sherlockar” tekniker för utvecklare – ett par år tidigare släpptes Spritekit som har lett till att spelmotorer som Cocos2d har hamnat på dekis.

Missa inte: 8 funktioner Apple tvingade oss att jailbreaka för att få