När du har innehåll på en Apple-pryl och vill visa eller spela upp det på en annan är det naturliga valet Airplay. Det är Apples samlingsnamn för ett antal tekniker som kan strömma ljud och bild mellan olika enheter och synkronisera uppspelningen både mellan flera högtalare och mellan högtalare och en skärm eller tv.

Airplay och dess direkta föregångare har funnits i snart 20 år. Redan 2004 lanserade Apple ”Airtunes”, som gjorde det möjligt att strömma ljud trådlöst från en Mac eller pc med Itunes till en ljudanläggning ansluten till wifi-basstationen Airport Express. 2010 döptes den om till Airplay och expanderade till IOS. Nuvarande version är Airplay 2 som släpptes 2018 och vars största nyhet var möjligheten att styra och spela upp ljud på flera högtalare runt om i hemmet.

Strömma ljud eller video från en app

I en app eller ett program som har inbyggt stöd för Airplay hittar du en knapp som ser ut så här:

Airplay ljud

Tryck på den så visas något slags meny där du kan välja vilken eller vilka tillgängliga högtalare du vill spela upp ljudet på. Det ser ungefär likadant ut på Mac och IOS. Har du flera högtalare kan du trycka på cirklarna till höger om varje högtalare du vill spela på. Det tar oftast en stund innan det är igång, men sedan ser systemet till att uppspelningen är synkroniserad mellan alla högtalare.

Videoströmning fungerar ungefär likadant som ljud, men använder en annan ikon:

Video

Dessutom fungerar video som strömmas från nätet och inte ligger lagrad på din enhet väldigt annorlunda. När du till exempel strömmar Netflix från Iphone till Apple TV eller en Airplay-kompatibel tv skickas ingen bild eller ljud mellan de två enheterna. Istället fungerar Iphone mer som en fjärrkontroll och själva strömningen sker från Netflix servrar direkt till mottagarenheten.

Spela

Strömma ljud från hela systemet

På Mac kan du även använda Airplay som ljudenhet för systemet, så att allt från varningssignaler till musik och video du tittar på i webbläsare spelas upp via en Airplay-högtalare. Klicka på volymikonen i menyraden och vänta en liten stund så visas tillgängliga Airplay-högtalare.

Airplay för systemljud

Med Safari och vissa andra webbläsare och andra program ser systemet till att ljud och bild är synkroniserade. När du växlar till Airplay pausas video som spelas i två sekunder och fortsätter sedan. I program som inte är Airplay-medvetna, till exempel populära videospelaren VLC, kommer läpprörelser och ljud inte vara synkroniserade. I VLC kan du fixa det i Fönster -> Spårsynkronisering (-2 sekunder i ljudspårssynkronisering).

Skärmdubblering

Airplay kan även användas för skärmdelning (eller skärmdubblering, som Apple kallar det), både från IOS/Ipad OS och Mac. Du kan alltid skärmdela till en Apple TV eller Airplay-kompatibel tv-apparat, men på Iphone och Ipad kan du även skärmdela till en Mac.

Skärmdelning

Med Mac OS Monterey har Airplay-skärmdelning flyttat in i Kontrollcenter precis som på IOS och Ipad OS. Öppna Kontrollcenter och klicka på ikonen för skärmdubblering (en avrundad rektangel ovanpå en annan). Nu visas en meny med tillgängliga enheter att ansluta till. Välj en och vänta en stund – du kan behöva fylla i en kod från den ena enheten på den andra – sedan visas bilden från enheten du anslöt från på den andras skärm.

Skärmdubblera från Mac

När du ansluter till en Airplay-skärm från en Mac kan du byta från skärmdubblering till att utöka skrivbordet. I samma meny där du aktiverar funktionen kan du ändra från dubblera till att använda som separat skärm. Trådlös anslutning är inte lika högupplöst eller kvickt som med kabel, men den här tekniken kan vara väldigt användbar för att till exempel visa en presentation på en stor tv.

Multirumsljud

Har du fler än en Airplay-kompatibel högtalare kan du styra allihop och välja hur musik och annan ljudmedia ska spelas upp runt om i hemmet. Airplay 2 är kopplat till Homekit och du kan lägga till och styra högtalare i Hem-appen på Iphone, Ipad och Mac. Apple utnyttjar detta i Homepod som styrs helt och hållet via Hem-appen, men det gäller även högtalare och förstärkare från andra tillverkare som Sonos.

Hem-appen har rum men inte grupper av högtalare, du kan inte till exempel slå ihop en uppsättning högtalare som alltid ska spela tillsammans (exempelvis en soundbar med två satelliter och en subwoofer). Det kan vara irriterande, men det finns sätt att kringgå det. Dels kan du placera högtalarna i ett eget rum, dels kan du använda zoner.

Zoner i Hem

Zoner är en funtkion i Hem-appen som till exempel kan användas för att gruppera rum på olika våningsplan. Men du kan lägga till ett rum i flera zoner, och på så vis kan du bygga grupper av högtalare som är spridda i olika rum. Zoner har inget grafiskt gränssnitt utan måste styras via Siri (till exempel "hej Siri, spela Wet Leg i danszonen”).

Tyvärr har Apple inte gjort det möjligt att stereoseparera musik som spelas från två (eller fler) anslutna högtalare, förutom Homepod och Homepod Mini. Vill du ha stereo måste du ha en receiver med Airplay eller Belkins adapter (se nedan).

Bredare stöd

Airplay handlar inte bara om att skicka ljud och bild till Apple TV och Homepod. Numera kan du även strömma ljud till en Mac med Mac OS Monterey, och både ljud och bild kan strömmas till produkter från tredjepartstillverkare.

De senaste åren har Apples storlek lett till att många fler tillverkare än tidigare har lagt till stöd för Airplay i både högtalare och tv-apparater. Bland tillverkare av högtalare, förstärkare och receivers hittar vi till exempel Bang & Olufsen, Bose, Bowers & Wilkins, Denon, Ikea och inte minst Sonos. Samsung, LG och Sony har dessutom lagt till Airplay-stöd i tv-apparater från 2018/2019 och framåt.

Belkins adapter

Hur kan jag lägga till Airplay i min gamla stereo?

Apple säljer inte längre Airport Express och det är svårt att få tag i begagnade. Med Airplay 1 var det relativt enkelt att ersätta den med till exempel en Raspberry Pi eller någon av ett antal adaptrar från olika tillverkare, men ingen har lyckats baklängeskonstruera Airplay 2 och därför går det inte att bygga en egen billig mottagare.

Idag är Belkin Soundform Connect den enda enkla produkt vi känner till som fungerar som Airplay 2-mottagare och kan spela ljudet via en vanlig analog förstärkare och högtalare. Den kostar runt 900 kronor, men har du ett fint ljudsystem kan det definitivt vara värt det för att modernisera uppspelningen.