När Apple släppte Mac OS X 10.2 Jaguar ingick en ny version av sökprogrammet Sherlock, som hade stora likheter med programmet Watson från Karelia Software. Sedan dess har ”to be Sherlocked” varit ett uttryck för de program som Apple helt fräckt snor och bygger in i OS X.

Missa inte: Så minns vi Mac OS 8

Här har vi samlat sju ”Sherlockade” program.

Watson och Sherlock

1. Watson

Originalet! Sherlock 1 och 2 var helt andra program, men Karelias Watson var mycket smartare och kunde bland annat söka på olika webbplatser, som Amazon. Watson släpptes 2001 och var ett av de tidiga, populära programmen för Apples nya operativsystem, utvecklat i Objective-C med Cocoa-ramverket. Sherlock 3 var kvar till 2004 då Apple släppte Spotlight som en del av Mac OS X 10.4 Tiger.

Alfred/Launchbar

2. Alfred/Launchbar

OS X 10.10 Yosemite introducerade en kraftigt uppdaterad version av Spotlight som bland annat kan konvertera mellan olika enheter, hitta resultat på Wikipedia och mycket mer. Det gjorde att program som Alfred och Launchbar, som redan hade blivit halvt Sherlockade med gamla Spotlight, fick det ännu tuffare. De här programmen har visserligen en del mer avancerade funktioner som stöd för applescript, men för många användare räcker nya Spotlight.

Growl

3. Growl

I många år var programmet Growl en av ”måsteprogrammen” för poweranvändare. Det lade till en möjlighet för vilka program som helst att visa notiser på skärmen även om de ligger gömda i bakgrunden. Det kunde till exempel visa titeln när Itunes börjar spela en ny låt, eller när en nerladdning var klar. OS X 10.8 Mountain Lion inkluderade ett eget system för notiser, och idag är Growl mer eller mindre bortglömt.

Dragon Dictate

4. Dragon Dictate

Mountain Lion hade en annan funktion som också Sherlockade ett program: Inmatning av text med diktering. Programmet som inte längre behövs är Dragon Dictate från Nuance, som var betydligt bättre men har mycket färre kunder idag när Apples diktering har blivit riktigt träffsäker. Men utvecklaren Nuance grät nog inte mer än krokodiltårar eftersom Siri byggde på företagets teknik.

Nya Anteckningar