WWDC

På WWDC har vi alla en liten utvecklare i oss. Apples årliga utvecklarkonferens har länge lockat allmänhetens intresse med nyheter i hård- och mjukvara, men har så klart huvudsakligen om just utveckling – framför allt hur program- och appmakare kan utnyttja nya funktioner i OS X och framför allt IOS.

Men du behöver inte vara programmerare för att ha glädje av de här nyheterna, eller spekulationerna och ryktena inför konferensen. Många utvecklare har åsikter om vad Apple ”måste” göra, och det är alltid spännande att fundera på vilka nya funktioner vi kan se – den här gången i IOS 10 och OS X 10.12 (som kanske döps om till Mac OS).

För utvecklare handlar det dock om mer än bara nya funktioner – WWDC är ovärderligt som ett sätt att komma igång med utvecklingen av uppdateringar och helt nya appar som utnyttjar de nya möjligheterna. Speciellt för IOS gäller det att hänga med, och vi har snackat med några av App Stores mest kreativa utvecklare för att höra vad de hoppas på när IOS i år når version 10.

Siri-api

Ända sedan Siri först släpptes har såväl användare som utvecklare ropat efter att Apple ska släppa sitt järngrepp om den digitala assistenten och ge utvecklarna tillträde så appar kan interagera med den.

Dan Counsell på Realmac Software anser att ett utvecklingsgränssnitt (api) för Siri är det enda sättet för Apple att hålla jämna steg med konkurrenterna.

– Om Apple vill ligga steget före andra assistenter som Alexa måste de verkligen öppna för tredjepartsappar. Jag tror det finns en stor chans att det kommer på WWDC i år.

Siri

Max Seelemann, en av utvecklarna av populära ordbehandlaren Ulysses, håller med:

– Ända sedan den presenterades har jag längtat efter det här och undrar när de ska öppna den. Siris charm ligger i det varierade språk hon förstår – det finns bokstavligt talat tusen olika sätt att uttrycka sig för att bara ställa in ett alarm.

Men Seelemann är inte lika optimistisk. ”Hur skulle ett api fungera? Skulle utvecklare vara tvungna att hantera alla språk som Siri har översatts till? Det skulle inte förvåna mig om det tar flera år”.

Ken Wong, som var med och skapade Monument Valley, tror inte heller att ett Siri-api är speciellt realistiskt. Men Hosam Hassan, en av grundarna av Taphive, hyser större förhoppningar.

– Jag tänker mig att ett Siri-api skulle fungera ungefär som Spotlight-api:et i IOS. Utvecklare kan skapa nytt innehåll för Siri att söka och koppla innehållet till vissa handlingar. Du kanske kan be Siri söka efter en film och sedan lägga till den i vår app Todomovies.

Hassan har även en annan förhoppning, som inte har med hans egna appar att göra och som gissningsvis delas av många andra, både utvecklare och vanliga användare:

– Tänk om Uber fungerade med Siri, hur coolt vore inte det!

Bättre App Store

Det spelar ingen roll hur kraftfulla nya appar blir om ingen kan hitta dem. Problemen med App Stores sökfunktion är väldokumenterade, och bland de utvecklare vi pratade med ligger det här högst upp på önskelistan.

Bättre sök

– Vi vet att Apple jobbar på App Stores sök- och upptäcktsfunktioner, och jag hoppas vi får se några spännande nyheter på den fronton. Sök är svårt och många bra appar försvinner i mängden idag. Det är dåligt för utvecklarna, dåligt för ekosystemet och dåligt för användarna, säger Dave Baggett som utvecklar Inky Mail.

– Att hitta appar på App Store har alltid varit problematiskt. Sökfunktionen är trasig. Om du till exempel söker efter ”email” så dyker en massa helt orelaterade appar upp, fyller Kathik Suroju på Cloudmagic i.

Upptäckbarhet är inte den enda förbättringen Suroju önskar sig. Nästan lika frustrerande är hur betyg och omdömen fungerar.

– Det spelar ingen roll om du har en app med fem stjärnor från 1 000 omdömen i ett år. Så fort du släpper en buggfixuppdatering så försvinner alla dem. Det är ett incitament för att inte fixa buggar.

Ken Wong har också ett förslag för att förbättra upptäckbarheten för nya appar: Ett rekommendationssystem som på Netflix eller Spotify, så att de som kan vara intresserade av appar och spel får se dem. Han önskar även att användare kunde bygga ”spellistor” eller ”samlingar” av appar som de kan dela med andra.

Kamera

Bättre kamera-api

Sedan Apple öppnade Iphones kamera för mer finmaskig kontroll har App Store fyllts av alternativa kamera-appar som gör din telefon till en mobil fotostudio. Men Lisa Bettany, en av grundarna av Camera+, hoppas bland annat på förbättrad tone-mapping och brusreducering som idag kan ge framför allt skinn ett pixligt utseende.

Åtkomst till Secure Enclave

David Baggett är nog en av utvecklare som både haft ett finger med i skapandet av en tv-spelsikon (Crash Bandicoot) och tagit fram algoritmer som har förändrat en hel industri (ITA Softwares QPX-program som driver webbplatser som Kayak). Idag lägger han sin energi på något betydligt mindre avundsvärt: E-post. Hans program Inky försöker lösa många av de problem som e-post har dragits med sedan urminnes tider. Men för att lyckas behöver han Apples hjälp.

– Vi hoppas att utvecklare kommer få åtkomst till Secure Enclave [den säkra lagring i Apples moderna A-processorer som lagrar krypteringsnycklar för touch id och annat]. Det finns usb-minnen och microsd-kort som kallas Hardware Security Modules (HSM) och kan lagra nycklar helt säkert. Ett program ber HSM:en att kryptera eller dekryptera ett meddelande, men får aldrig se själva nyckeln. Det kanske inte låter som något jätteviktigt, men det är det eftersom skadeprogram inte längre kan komma åt några lagrade krypteringsnycklar.

Apple TV

Bättre koppling mellan IOS och TV OS

Eftersom idén till hans app Sketchparty TV började formas när han såg ett demo av Airplay-spegling från Iphone till Apple TV är det inte så konstigt att Matt Braun önskar att en del av finesserna i IOS kommer till TV OS. Högst upp på listan är bild-i-bild för videoappar, ”kanske via multitaskinggränssnittet”.

Braun hoppas också på bättre samverkan mellan syskonappar för IOS och TV OS.

– När en IOS-app har en TV OS-motsvarighet (speciellt om det är en universell app du bara köper en gång) skulle jag vilja ha ett api för att fråga om du vill öppna appen på den med. Om du till exempel öppnar Sketchparty TV på Iphone eller Ipad så kommer det en dialog som frågar om du även vill öppna appen på Apple TV.

Bättre Game Center

Sedan Ken Wong lämnade Monument Valley-skaparen Ustwo har han varit upptagen med att starta en egen utvecklingsstudio, och utöver bättre upptäcktsfunktioner på App Store hoppas han att Apple gör spelupplevelsen lite bättre på Iphone.

– Game Center känns inte lika viktigt för mobilspelare som motsvarande plattformar som Steam eller Playstation Network. Många intressanta spelkoncept involverar onlinemultiplayer, streaming eller delning. Att Amazon puffar för molntjänster som ett unikt mervärde i sin spelmotor är väldigt intressant. Det vore jättebra om Game Center fortsatte utvecklas och ge mer nätverkande och sociala funktioner. Speciellt för små utvecklare som inte har möjlighet att ta fram egna lösningar.

Och så hoppas han, i likhet med de flesta av oss, att Game Center får en ny ikon: ”Den är hemsk”.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning