Time Machine är kanske världens enklaste backupsystem som har gett miljoner Macanvändare en backuplösning de faktiskt använder dagligen. Att ansluta Macen direkt till en backupdisk fungerar, men är knappast optimalt. Mycket smidigare är att ha en nätverksdisk. För backuper spelar det ingen roll att uppkopplingen kanske inte är så vansinnigt snabb.

Apple säljer Time Capsule, en Airport Extreme med inbyggd hårddisk, och du kan även ansluta hårddiskar till Airport Extreme (den senaste modellen) och använda direkt med Time Machine. Men faktum är att Time Machine även kan känna av många andra tillverkares så kallade NAS:ar (”Network-Attached Storage”).

För att det ska fungera fullt ut och utan några knep måste NAS:en ha stöd för Apple Filing Protocol (afp). Som tur är finns det ganska gott om produkter som gör det. En sökning på Prisjakt på NAS-servrar med stöd för afp som finns i lager (för att undvika utgångna produkter) ger i skrivande stund 701 resultat, med priser från 800 till 142 000 kronor.

Det kan vara svårt att se skillnaden mellan alla dessa modeller, men generellt kan vi säga att billigare produkter har färre funktioner och är långsammare. Enheter med 4 hårddiskplatser ger tack vare raid 5 både betydligt bättre prestanda och ökad driftsäkerhet då en av diskarna kan gå sönder utan att påverka din data.

Här är ett urval i olika prisklasser och prestanda. Med undantag för Buffalos modell kommer dessa utan hårddiskar och du får själv välja hur stora och av vilka märken du vill köpa.