Grace Hopper
Grace Hopper

Grace Hopper - kvinnan som löste världens första bugg
Grace Hopper tyckte inom sitt arbete i den amerikanska flottan att datorer var krångliga att programmera. Hon uppfann därför den första kompilatorn, Flow-Matic, som kunde översätta text till datorspråk. Därefter skapade hon COBOL, ett programspråk som fortfarande används inom bankväsendet. Grace Hopper anses också vara den person som först lanserade begreppet “bugg” – och som löste den första buggen.

Margaret Hamilton
Margaret Hamilton bredvid den hög av kod som användes till Apollo 11.

Margaret Hamilton - den bortglömda månhjälten
När Apollo 11 år 1969 skulle landa på månen höll något på att gå snett. Rymdskeppet skickade felmedelanden, men Margaret Hamilton lyckades rädda hela månlandningen genom att skriva om en del kod. Vid sidan om att rädda hela månlandningen anses hon också vara den som etablerade begreppet mjukvaruutveckling.

Susan kare
Susan Kare har formgivit många av de ikoner vi ser dagligen, men just "kringlan" hämtade hon direkt från de svenska vägskyltarna. Bild: CC/Ervins Strauhm

Susan Kare - ikonen bakom ikonerna
I sitt arbete som konstnär och grafisk designer hjälpte Susan Kare till att göra persondatorn trevligare och mer användarvänlig. Hon står till exempel bakom Finder-ikonen, som fortfarande ler åt alla Mac-användare, och många av de grafiska elementen som användes till Apples Macintosh-datorer under 1980-talet. Hon jobbade också på Next tillsammans med Steve Jobs, och fortsatte under 1990-talet med att designa ikoner och grafiska element.

Marissa Mayer
Marissa Mayer.

Marissa Mayer - Googles första kvinnliga ingenjör
1999 blev Marissa Mayer Googles tjugonde anställda och företagets första kvinnliga ingenjör. Hon arbetade där ända fram till år 2012 då hon tillträdde som koncernchef för Yahoo. Samma år utnämndes Marissa Mayer av affärstidningen Fortune till den 14:e mest inflytelserika kvinnan i hela det amerikanska näringslivet.