Så väljer du skärm: Anslutningar

Olika Macar har olika anslutningsmöjligheter, och speciellt om du har en lite äldre dator bör du kolla vilken kontakt du ska använda. Det går nästan alltid att skaffa en adapter om du till exempel vill koppla en skärm som bara har hdmi-anslutning till en Mac med thunderbolt.

Olika kabelstandarder
Några klassiska anslutningar, displayport, hdmi och mini displayport.

Många skärmar säljs med dvi- eller hdmi-kabel. 4k-skärmar har ofta en displayport-kabel och då behöver du en adapter från ”vanliga” displayport till mini displayport (som är exakt samma kontakt som thunderbolt). Kjell och Company säljer till exempel en uppsjö av olika typer av adaptrar för displayport till rimliga priser här. En del skärmar har mini displayport-kontakt men ingen sladd och då kan du köpa en sådan istället, en sådan kostar 80 kronor hos Kjell och Company. Du behöver ingen thunderboltkabel bara för att du använder thunderboltkontakten på Macen, den klarar som sagt även mini displayport.

Koppla en skärm till din thunderbolt 3/usb-c-Mac

Självklart kan även en Macbook 12 tum (som bara har usb-c) eller Macbook Pro från 2016 och senare (som använder thunderbolt 3 och usb-c) använda externa skärmar, men även här kommer du mest troligt behöva gå på adapterjakt.

Displayport-adapter
Foto: AppleEn kabel från Moshi som ger displayport till usb-c.

Flera usb-dockor har inbyggda hdmi-portar som kan klara upp till 4k-upplösning. Andra har mini-display-port. Annars finns också separata kablar att köpa till, exempelvis en från Moshi som låter displayport bli usb-c till din dator. Har du en gammal Thunderbolt Display kan en thunderbolt 2 till thunderbolt 3-adapter köpas, men laddning kan inte ske över en sådan adapter. Det blir till att koppla in Macens egna laddare istället.

Denna guide från Apple kan också vara en bra hjälp om du exempelvis har en gammal vga-skärm du hemskt gärna vill använda med din nya thunderbolt 3/usb-c-Mac. Guiden visar flera gamla portar och hur de enklast omvandlas till thunderbolt 3/usb-c. Behöver du veta mer om vilka Macar som har stöd för dubbla kanaler, single stream (sst) respektive multi-stream transport (mst) kan även denna guide vara till hjälp för dig.

Läs också! Bästa usb-c-dockan till Macbook och Macbook Pro – 12 modeller i stort test

Med en skärm som har usb-c-överföring redan från start slipper du dock trassla med adaptrar eller dockor. En kontakt kan ge bildöverföring, ljud och dessutom ladda datorn – riktigt praktiskt. Tänk dock på att skärmen måste kunna ladda med tillräckligt hög effekt för att kunna driva exempelvis den mer energikrävande Macbook Pro 15 tum. I annat fall kan du behöva koppla in datorns egna laddare om skärmen inte orkar mer.