Det här är guiden för dig som har funderat på eller redan planerar att skaffa en extern skärm till Macen.

Bärbara datorer är praktiska på många sätt, men om du har datorn högt nog för att titta på skärmen i en ergonomisk vinkel riskerar du hälsan i handlederna eftersom tangentbordet då hamnar för högt. Har du datorn i knät istället är det mycket skönare att skriva på den, men samtidigt får du sitta och titta nedåt vilket är dåligt för nacken.

Med en extern skärm kan du både ha tangentbordet i rätt höjd och sitta som du ska med toppen av skärmen i ögonhöjd.

Men en kanske ännu större fördel är att du får en avsevärt större skrivbordsyta att jobba på – faktiskt så mycket som åtta gånger mer om du har den gamla 11-tums Macbook Air och skaffar en stor 4k-skärm. Mer arbetsyta innebär att du kan ha fler program öppna samtidigt, och framför allt att du kan visa mer innehåll i varje program. För bildredigering, utveckling, ordbehandling, kalkylblad och många andra sysslor är det ovärderligt.

Alla Macar kan använda externa skärmar, men det finns mycket att tänka på innan du kastar dig iväg till en butik eller surfar in på en webbshop.

Specifikationer

Så kontrollerar du hur hög upplösning din Mac klarar av

Alla Macar som säljs idag kan hantera 4k-upplösning, men är datorn några år gammal är det inte lika självklart. För att kontrollera detta kan vi öppna Apple-menyn längst upp i vänstra hörnet och trycka på Om den här datorn. Gå sedan till Support och tryck på Specifikationer. Du kan också googla på din dators produktnamn och lägga till exempel ”4k monitor support” eller liknande.

Exempelvis Macbook Air från 2015 och senare kan driva en extern 4k-skärm. Äldre modeller från 2012 och senare kan det också med 30 Hz uppdateringsfrekvens, men det kräver en hel del trixande. Vi rekommenderar dig att läsa Apples officiella specifikationer för just din dator innan du lägger pengar på en dyr skärm till datorn, eller så kollar du bara om din dator finns i följande lista. Alla dessa datorer ska klara av att driva minst en 4k/uhd-skärm:

  • Macbook Pro (Retina-skärm, sent 2013) och senare
  • Mac Pro (sent 2013)
  • Imac (27 tum, sent 2013) och senare
  • Mac Mini (sent 2014)
  • Macbook Air (tidigt 2015) och senare
  • Macbook (Retina-skärm, 12 tum, tidigt 2015) och senare

Datorn vi skriver denna artikel på klarar exempelvis av att driva två skärmar ända upp till 5k-upplösning, alternativt fyra externa skärmar med upp till 4k-upplösning, vilket framgår av Apples specifikationer för just denna modell.

Specifikationer

Så väljer du skärm: Paneltyp

Det allra första du bör fundera på är vilken paneltyp du ska ha. Det finns i princip tre olika sorter: tn, ips och mva/pva. För de allra flesta användare är skillnaderna mellan de två senare rent akademiska. Fördelarna jämfört med tn är vidare betrakningsvinkel och bättre färgåtergivning. Ips används i de inbyggda skärmarna i alla retina-Macar liksom i Iphone och Ipad.

Tn var mer populärt tidigare, men har fortfarande två huvudsakliga målgrupper: De som vill ha billigast möjliga skärm och gamers som vill ha så snabba skärmar som möjligt.

Om du vill ha en skärm som liknar Macens inbyggda med bra färger och vid betraktningsvinkel är det alltså bäst att begränsa din sökning till ips och möjligtvis mva/pva.

Upplösning
Foto: Hmagalhaes443/CC BY-SA 4.0Bilden visar hur stort 8k är i förhållande till andra upplösningar.

Så väljer du skärm: Upplösning

Upplösning har gått från att vara något som avgör hur mycket arbetsyta en skärm ger till något mer komplicerat i och med hidpi (retinaskärmar) och 4k.

De två vanligaste upplösningarna har länge varit 1080p och 1440p, det vill säga 1 920 x 1 080 respektive 2 560 x 1 440 pixlar – båda i formatet 16:9. 1 920 x 1 200 brukade också vara rätt vanligt men har börjat fasas ur de flesta tillverkares sortiment.

1080p är helt okej på skärmar upp till 24 tum, men på ännu större skärmar blir pixlarna väldigt stora och du kan enkelt se individuella pixlar. 1440p är vanligast på 27-tumsskärmar, men det finns även några med 24 och 25 tum som ger högre pixeltäthet och en lite behändigare skärm. 4k, eller uhd som det också kallas, har 3 840 x 2 160 pixlar – fyra gånger så många som 1080p. Bara det senaste året har priserna på 4k-skärmar fallit rejält och det är nu möjligt även för hemanvändare att skaffa en sådan skärm utan att tömma semesterkassan.

5k är egentligen 5,12k om vi ska vara riktigt petiga, då det innebär på 5 120 x 2 880 pixlar. Utbudet av 5k-skärmar är mindre men även dem börjar krypa ned i pris. En av de billigaste vi kan hitta på marknaden just nu kommer från Iiyama och kostar 7 805 kronor hos Proshop.

Den som har hängt med i teknikutvecklingen vet att också 8k-skärmar är på väg, men där talar vi fortfarande om väldigt höga priser. För de flesta är det alltså på tok för tidigt för en investering, bland annat eftersom att Macar fortfarande har begränsat stöd för 8k. Vill du ändå se vad en 8k-skärm går för (eller är helt säker på att du ändå vill gräva ett djup hål i din plånbok) länkar vi nedan ett test av en 32 tum stor 8k-skärm från Dell som går för 34 899 kronor som lägst på Prisjakt.

Test! Stor och superskarp i 8k – så bra är Dells värstingskärm

Om du funderar på 4k eller 5k är det viktigt att även tänka på storleken på skärmen. Om du vill använda hela upplösningen för att maximera arbetsytan bör du ha minst 32 tum, annars kan texten bli alldeles för liten. Men du kan också välja en 24-tumsmodell och använda den som retinaskärm med exempelvis en skalad upplösning som motsvarar 2 560 x 1 440 (samma som 27-tums Imac) men med högre pixeltäthet.

Har du lite nedsatt syn kan du istället använda den motsvarande 1080p eller välja en 27- eller 28-tumsmodell istället. En 32-tumsskärm inställd som 2 560 x 1 440 får större och mer lättläst text än stora Imac men fortfarande rejält med arbetsyta.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning