Sedan 2011 har det varit möjligt att säkerhetskopiera sin IOS-enhet till Icloud. Fördelen är att du slipper komma ihåg att göra en backup, enheten sköter nämligen själv grovjobbet.

Men det finns en baksida med det trådlösa kopierandet, rapporterar amerikanska The Verge. Nyckeln till en krypterad Iphone är lösenkoden – som Apple inte har tillgång till. Rätt nyckel har de däremot till Icloud-kopian av samma iPhone.

Icloud-kopian innehåller nästan samma information som IOS-enheten, undantaget vissa lösenord, mejl som lätt kan hämtas från en server och liknande. Att Apple har tillgång till Icloud-kopian menar de är nödvändigt för att kunna erbjuda sina kunder hjälp att återställa telefoner utan att all data går förlorad.

Viss information är krypterad även i molnkopian, som sparade lösenord till wifi och Icloud-nyckelring. Men annat, som meddelanden skickade via Imessage, kan dekrypteras.

Apple själva uppger att sex procent av alla förfrågningar från polis i USA handlar om att få information om användare, resten syftar till att spåra stulna enheter. Men för den som är väldigt angelägen om att hålla sin data säker finns en något gammalmodig lösning – nämligen att koppla in enheten till en dator och säkerhetskopiera lokalt. I Itunes kan användaren välja att kryptera kopian, och den förblir krypterad.