På pappret är en animerad gif-bild föga imponerande. De ryckiga videosnuttarna i formatet är ofta lågupplösta, ljudlösa och med urvattnade färger. Ändå tycks vi inte kunna få nog av dem. Gif-bilden har synts på webben ända sedan 90-talet, och genomgår idag en renässans i sociala nätverk och på nyhetssajter.

Det här åldrade filformatets popularitet är faktiskt inte särskilt konstig, trots begränsningarna. Filerna är lätta att spela upp direkt i webbläsaren, och jämfört med en fullfjädrad video tar en gif väldigt lite utrymme i anspråk. Det är bra för både sajtägare och för surfare som vill spara på datamängderna.

Mest kontroll på datorn

Det finns många sätt att konvertera ett gäng bilder eller en video till en gif. Photoshop gör jobbet för stillbilder, och med lättsamma mobilappar som Giphy kan vi filma med mobilkameran och göra korta gifar av resultatet. Du som vill ha full kontroll över inställningarna gör dock gott i att använda ett dedikerat program till datorn istället.

Mac-programmet Gif Brewery har länge varit ett av de bättre alternativen för att konvertera video, även om det spartanska gränssnittet också har lämnat en del att önska. Med den nya versionen har dock programmet gjorts om från grunden – och begåvats med en drös nya funktioner.

Många nya funktioner

Gif Brewery är nu ett 64-bitarsprogram och funkar endast med OS X 10.11 och senare. I samma veva har programmet blivit mer kraftfullt. I tidigare versioner tvingades vi producera ursprungsvideon på annat håll. För att till exempel göra en gif av Mac- eller Iphone-skärmen använde vi Quicktime för att banda det som skedde på enheten, innan vi lyfte över resultatet i Gif Brewery. Det slipper vi nu.

Gif Brewery 3 ansluten Iphone
Med den senaste versionen av Gif Brewery är det ännu enklare att banda det som sker på Mac- eller Iphone-skärmen