Har du en gammal Imac som har gått i välförtjänt pension? Du kan så klart lämna den för återvinning eller sälja den. Ett annat alternativ som kan ge den ytterligare några års liv är att återanvända den som skärm till din nya Mac.

För vissa Imac-modeller finns en inbyggd funktion som förvandlar den till extern skärm, kallat Target Display Mode. Men även Imac-modeller som saknar det läget kan användas som skärm med hjälp av en liten dongel och ett program. Så här gör du.

Target Display Mode

Target Display Mode

Har du en 21,5-tumsmodell av Imac släppt mellan 2011 och 2014 eller en 27-tumsmodell från 2009–2014 kan den användas med Target Display Mode. Äldre modeller än så, samt modeller lanserade 2015 och senare med sina högupplösta 4k- respektive 5k-skärmar, saknar stöd för funktionen.

Imacen måste köra Mac OS 10.12 Sierra eller tidigare eftersom Apple tog bort funktionen i Mac OS 10.13 Mojave. Har du uppdaterat till nyare system kan du hämta installationsprogrammet för Sierra (eller en äldre systemversion) från Apples supportsidor.

Datorn som använder Imacen som skärm måste vara släppt senast 2019 och måste köra Mac OS Catalina eller tidigare, skriver Apple i ett supportdokument. Vi har sett rapporter om att funktionen fortfarande har fungerat med Big Sur, men det gällde tidiga versioner av Big Sur och vi har inte sett några positiva rapporter om 11.3 eller senare.

Adapter

För att använda Target Display Mode startar du båda datorerna, och ansluter dem till varandra via thunderbolt (eller mini displayport på modellerna från 2009–2010). Är din nyare Mac från 2016 eller senare behöver du både en gammaldags thunderboltkabel (den fyrkantiga) och Apples adapter för thunderbolt 2 till thunderbolt 3.

Du behöver även ha ett tangentbord anslutet till Imacen, eller en enkel kvm-switch så att du kan växla till vilken dator tangentbordet ska vara anslutet. För att starta funktionen trycker du kortkommandot cmd-f2.

Luna Display

Luna Display

Alternativet om du har en Imac från 2015 eller senare är att skaffa Luna Display, en liten dongel du sätter i din nya Mac. Dongeln utvecklades för att förvandla Ipad till extern skärm till en Mac, men när Apple släppte Sidecar-funktionen som gör samma sak inbyggt i Mac OS var utvecklarna på Astro HQ tvungna att hitta på något nytt att göra med dongeln för att inte bli helt irrelevant.

Det fungerar bäst på Imac eftersom den har så stor och bra skärm, men du kan använda den med vilken Mac som helst med inbyggd skärm (i teorin kan du till exempel ha en Macbook Air som skärm till en Mac Mini). Du installerar även ett ett serverprogram på den nya Macen och ett klientprogram på den gamla.

Nackdelen med den här metoden är att du inte kan utnyttja moderna Imac-modellers retinaskärm fullt ut. På grund av nätverkshastighet och annat är Luna Display begränsat till ”normalupplösningar” – Imac 5K blir alltså 2560 x 1440 pixel och Imac 4K 1920 x 1080 pixel.

Bygg om till skärm

Är du rejält händig med lödkolven och lite våghalsig kan du ge dig på ett hobbyprojekt: Förvandla Imacen till en fullfjädrad extern skärm. Då kan du dessutom utnyttja 4k/5k-skärmarna fullt ut. Det är en minst sagt komplicerad modifiering och därmed inget vi rekommenderar. Men kolla gärna på tyska Youtubekanalen Tips, Tricks & Mores video som visar hur det går till, det är om inte annat en kul video för teknikintresserade.