Dela med dig av din bild

Du kan dela bilden till andra. Skickar du den via Icloud eller Imessage till någon som har en Apple-pryl kan de också ge bilden liv genom att trycka eller klicka på den. Men skickar du den med mejl eller messar den till någon med pc eller Android kommer de bara att få stillbilden.

Facebook
När du lägger upp en levande bild på Facebook måste du trycka på Live photo-symbolen i Facebookappen för att videon ska följa med. Det är en spärr mot att folk av misstag lägger upp filmer som de inte vet att de spelat in. Skriv att vänner med Iphone ska trycka på bilden och hålla kvar fingret, alla förstår inte vad symbolen betyder.

Facebook då? Jo du kan ladda upp ditt Live Photo där med Facebookappen för Iphone. Du måste trycka på den lilla Live Photo-symbolen i Facebookappen, annars blir det en vanlig stillbild. Vänner som har Iphone och Androidmobiler kan trycka på bilden för att spela upp filmen. Andra ser bara stillbilden.

Bloggtjänsten Tumblr kan också visa Live Photos.

Vill du att alla vänner, inte bara de som kollar i mobiler, ska se din levande bild måste du konvertera den. En app som kan göra om Live photos till vanlig video och till animerad GIF är Lively av Tiny Whale. Med den kan du också trimma videon och få bort skorna i början eller svordomen i slutet.

Lively
Appen Lively är bra på att redigera och konvertera Live photos till format som alla kan se. Appen Alive kan dessutom göra collage och hjälpa dig att storstäda bland dina Live photos för att spara utrymme.

En annan bra app för att hantera levande bilder är Alive från Clean Shaven Apps. Med den ser du bilderna röra sig redan i förhandstitten. (Det finns flera appar med samma namn så sök på utgivarnamnen). En annan app som vi verkligen rekommenderar att du kollar in är Googles app Motion Stills, den har vi skrivit lite mer om här. 

En sak till: När du fångat det minnesvärda ögonblicket i en levande bild och inte kan få nog av att titta på den och visa den för andra kan du använda den som bakgrund på låsskärmen. Då är den alltid nära tillhands.