Live photos, levande foton, var en av nyheterna som lanserades med Iphone 6S och Iphone 6S plus och också finns i Iphone SE. Det är en kombination av video och stillbild. Det ser ut som om stillbilden får liv när du tittar på den.

Missa inte: När du fotat för länge – här är 9 batterier som räddar livet på dina prylar

Vi associerar direkt till Harry Potter, där tavlor och bilder kan spela upp scener ur det förflutna. Och när Live photos fungerar bra är det så det känns – precis som en levande bild med ett sparat ögonblick.

Men de flesta levande bilder vi tagit har inte blivit magiska. Vi har filmat mina egna skor och rörelsen när vi höjer och sänker mobilen. Dessutom spelat in pinsamma kommentarer och inte tänkt på att de sparas med bilden.

För att det ska bli magi krävs inte trollstav och trollformel, men väl lite träning.

Här hittar du funktionen

Live photos är på som förval när du använder den inbyggda kameraappen. En liten gul ikon med cirklar som påminner om en måltavla visar att det är igång. Vill du stänga av trycker du på ikonen, den ändrar då färg till vit.

Live photos
Den lilla ikonen med cirklarna sätter på och stänger av Live photos. När den är gul är det på, då spelar kameraappen in video i stillbildsläget.

När Live photos är på filmar mobilen hela tiden en slinga som raderas efterhand. När du tar ett foto sparas 1,5 sekund av det som hände innan du tryckte av och 1,5 sekund efter som ett litet videoklipp. Videoklippet hänger ihop med stillbilden och startas genom att du trycker på bilden. Tänk på stillbilden som en startknapp för videon så blir det lättare att förstå.

Om du alltid har på Live photos kan du råka fånga något fantastiskt. Men ditt minne i mobilen kommer att ta slut snabbare. En vanlig stillbild har filstorlek 1,8 MB, ett Live photo 3,2 MB.

Många väljer därför att stänga av funktionen när den inte behövs.

Redigera
Om du redigerar en bild stängs videon av. Det går att ta bort ändringarna och återgå till den levande bilden om du ångrar dig.