Under åren har teknikerna vi använder för att kommunicera digitalt med kollegor och andra som inte befinner sig i samma rum utvecklats och förändrats. Förutom e-post, som alltjämt hänger med, har vi använt ICQ, Messenger, Skype och Facebook. Idag är den hetaste tekniken Slack.

Missa inte: Äntligen dags för e-posten att dö – vi har testat Slack

Slack är fantastiskt. Det är oumbärligt, och det är gratis (företaget litar på att företag kommer betala för företagsversionen när tjänsten har fått fäste i organisationen). Om du inte har testat är det dags att göra det.

Slack

Vad Slack är

Slack är i princip en samling privata och publika chattrum, som kallas kanaler, inom en organisation. Någon skapar en ny grupp och bjuder in andra användare att bli medlemmar. Dessa kan antingen vara administratörer eller vanliga användare, med olika behörigheter. Slack kallar grupperna för teams, och i ett nytt team skapas automatiskt två öppna chattkanaler, #general och #random, men du kan skapa så många öppna och slutna kanaler du vill.

Du kan vara inloggad på många Slack-lag samtidigt, för till exempel jobbet, en förening, ett spelcommunity eller vad du nu kan tänkas vara med i.

Med hjälp av pluginer blir Slack mycket mer än bara en hoper kanaler. I Slacks app-lista finns hundratals färdiga pluginer. En plugin kan till exempel automatiskt skriva en kommentar i en viss kanal när arbetet med ett projekt är klar, och en kalenderbot kan interagera med många medlemmar för att hitta en tid för ett möte då alla kan komma.

Missa inte: 5 dolda tips du inte visste fanns i Whatsapp

Därför är Slack fantastiskt

Om du jobbar på distans – antingen att du själv sitter någonstans utanför kontoret eller att du har kollegor som gör det – kan Slack ersätta både möten och fikarummet. Ett av argumenten för att placera medarbetare fysiskt nära varandra är den sociala interaktionen mellan dem, som kan hjälpa till att skapa laganda. Men för en generation som växte upp med internet är Slack och liknande tjänster just sociala mötesplatser.

Med pluginer för Google Drive och Dropbox kan du enkelt dela jobbfiler i olika kanaler eller med enskilda personer, och i betalversionen av Slack ingår stöd för e-postintegration, så att mejlutskick inom företaget även kan gå ut på Slack.

Gifar

Varför det inte alltid är det

Fikarummet har sina fördelar men också nackdelar. Det är lätt hänt att ”jag ska bara hämta en kaffe” förvandlas till en halvtimmesdiskussion om gårdagens Game of Thrones-avsnitt. Detsamma kan sägas om Slack, där det är enkelt att dela roliga gifar, intressanta länkar och allt annat som har gjort Facebook till en sådan tidsödande distraktion att många företag försöker blockera sajten.

Som tur är kan du ganska enkelt kringgå detta med en gnutta självdisciplin. Eftersom Slack är indelat i olika kanaler kan du helt enkelt undvika #random och andra kanaler där tramset härskar. Du kan också ställa in notiser för mobilappen så att du bara får uppdateringar från de kanaler som faktiskt handlar om pågående projekt och annat.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning