Virtual Reality är på ropet för tillfället och snart lanseras både Oculus Rift och HTC Vive, två produkter med ganska saftiga prislappar. En betydligt billigare lösning är att satsa på Google Cardboard, något som du kan köpa eller bygga själv för en billig penning. Sedan stoppar du in din mobiltelefon och vips har du en egen vr-pryl att ha roligt med.

Missa inte: Här är allt du behöver veta om virtual reality

Vad är Google Cardboard?

Google Cardboard är i grund och botten inte mycket mer än en bit kartong eller plast som har utformats som ett par glasögon. Till det kommer linser, magneter, gummiband och en mobiltelefon i lämplig storlek, till exempel en Iphone.

Google Cardboard
Google Cardboard är ett ganska enkelt koncept i grund och botten.

Mobiltelefonen kan antingen skjutas in eller fästas, allt beror på hur konstruktionen ser ut. Köper du en färdig lösning bör du se till att det passar just för din telefon, trots allt är det ju rätt stor skillnad på Iphone 5/5C/5S, Iphone 6/6S och Iphone 6/6S Plus vad gäller storleken.

När du startar en kompatibel app eller ett spel kommer bilden att delas upp i två halvor på skärmen. När du tittar in i de specialgjorda linserna kombineras de två bilderna till en tredimensionell bild. Med hjälp av mobiltelefonens gyroskop och accelerometer kan du sedan fritt utforska den virtuella världen i 360 grader.


Vad behövs för att använda Google Cardboard?

Google Cardboard lanserades 2014 och var till en början exklusivt för Androidbaserade enheter, men sedan några månader tillbaka finns även stöd för Iphone. Den officiella appen kan du ladda ner kostnadsfritt från App Store. Systemkravet är IOS 8.0 eller senare.

Google Cardboard-appen
Appen för Google Cardboard visar vad tekniken kan användas till.

Faktum är att du egentligen inte behöver Googles app för att använda dig av Google Cardboard, men det är ett enkelt sätt att utforska tekniken och få tips om appar och spel. Annars går det precis lika bra att ladda ner vr-kompatibla appar direkt från App Store, förslag på titlar kommer senare i artikeln.

Apple iPhone 6s 64GB Pris vid test: 7500 kr.

Bästa pris just nu: 1999 kr