Nätverk

Nätverk
Här kan du ställa in router-läge, lägga till dhcp-reservationer (fasta lokala ip-adresser för enstaka anslutna enheter), öppna enstaka portar för inkommande trafik och ändra inställningar för dhcp. Men framför allt kan du lägga till tidsstyrda begränsningar för enskilda enheter. Du kan till exempel ställa in så att en viss Apple TV bara får ansluta till internet mellan 18:00 och 23:00 på vardagar.

Tidsbegränsningar

Tryck på Tidsstyrd behörigsstyrning och sedan på plustecknet i övre delen av fönstret. Fyll i enhetens MAC-adress (du hittar den i nätverksinställningarna för den enheten) och fyll i ett namn. Lägg sedan till tidsinställningar i fönstrets nedre halva.

Hårddiskar

Hårddiskar
Om du har en Time Capsule eller en hårddisk ansluten via usb syns den här och du kan radera den, välja om fildelning ska vara aktiverat och i så fall vilket lösenord den ska skyddas med.

När du har gjort några inställningar måste du klicka på Uppdatera, eller stänga inställningarna och välja Uppdatera i dialogrutan som dyker upp. Då startar routern om för att aktivera de nya inställningarna. På den här punkten är Apples routrar väldigt stelbenta.

Övriga funktioner

I menyn Basstation kan du snabbt starta om routern om något krånglar, återställa den till fabriksinställningarna, och lägga till skrivare med stöd för wps (automatiska inställningar).

Inställningar

I programmets inställningar finns inte mycket, men du kan aktivera övervakning som öppnar programmet automatiskt om något är fel med nätverket.

Apple Airport Express Base Station Pris vid test: 941 kr.

Bästa pris just nu: 1359 kr

Fakta

Apple har utvecklat en IOS-app med samma namn som kan göra allt som Macprogrammet kan. Det har ett typiskt hierarkiskt menysystem som i IOS egna Inställningar, och det är så klart inte lika lätt att kopiera och klistra in olika adresser och annat som på Macen, men i övrigt fungerar det väldigt bra. Ladda ner appen här.