Ställ in routern

Huvuduppgiften för Airport-verktyg är så klart att göra inställningar för routern, och här finns ungefär samma inställningar som du hittar i webbgränssnittet för andra tillverkares routrar, med några undantag och några unika Apple-lösningar. Markera routern och klicka på Redigera för att komma igång. Här är de olika flikarna:

Basstation

Basstation
Här ändrar du namn och loginlösenord för routern, men du kan också logga in på ett Apple-id för att aktivera funktionen Tillbaka till min Mac för att till exempel komma åt dina delade filer. Praktiskt om du använder en ansluten hårddisk (eller har en Time Capsule) som filserver.

Internet

Internet
För de flesta behövs inga inställningar här, eftersom internetleverantören nästan alltid använder dhcp för att ge dig en ip-adress. Men om du vill ändra dns-inställningarna för hela nätverket istället för enskilda maskiner kan du göra det här. Det kan till exempel vara om du har en dns-baserad lösning för att titta på amerikanska Netflix.

Trådlöst

Trådlöst
Här kan du ändra inställningarna för det trådlösa nätverket – namn, lösenord och huruvida du vill ha ett gästnätverk. Det senare gör att gäster hemma hos dig kan komma åt internet men inte din skrivare eller andra enheter på det vanliga nätverket.

Apple Airport Express Base Station Pris vid test: 941 kr.

Bästa pris just nu: 1359 kr

Fakta

Apple har utvecklat en IOS-app med samma namn som kan göra allt som Macprogrammet kan. Det har ett typiskt hierarkiskt menysystem som i IOS egna Inställningar, och det är så klart inte lika lätt att kopiera och klistra in olika adresser och annat som på Macen, men i övrigt fungerar det väldigt bra. Ladda ner appen här.