I mappen Program ligger en mapp vid namn Verktygsprogram. Här hittar du diverse program som följer med Macen och som gör olika små sysslor som inte passar in någon annanstans i systemet men som kan behövas då och då. Några används flitigt av ganska många Macägare, som Aktivitetskontroll och Terminal, medan andra kanske aldrig öppnas (hej Färgmätare!).

Läs också: Här är routrarna som kan ersätta Airport Express och Time Capsule

Ett av de program du förhoppningsvis inte behöver använda så ofta men som kan vara väldigt användbart är Airport-verktyg. Det använder du om du har en av Apples routrar: Airport Express, Airport Extreme eller Time Capsule. De flesta andra routertillverkare har ett webbgränssnitt för att göra inställningar, men Apple har gått sin egen väg. Programmet finns även till Windows och när du väl laddat ner och installerat det fungerar det i princip likadant.

Så här använder du programmet.

Airport-verktyg

Ställ in en ny router

Innan du kan börja använda en ny Airport-router måste du aktivera och ställa in den. Det gör du genom att öppna Airport-verktyg och klicka på Andra Wi-Fi-enheter. Om det står ”Inga nya Wi-Fi-enheter upptäcktes” är det bara att vänta en stund.

Läs mer: Apples alla olika routrar – vilken är rätt för dig? 

När den dykt upp klickar du på den för att påbörja inställningsprocessen. Du kan välja mellan att skapa ett nytt nätverk, utöka ett existerande, eller ersätta ett existerande. Det första är det vanligaste och det Airport-verktyg har förvalt, men om du redan har en annan router kan du utöka dess räckvidd eller byta ut den.

Väljer du att skapa ett nytt nätverk får du välja ett namn på nätverket, ett namn på basstationen och ett lösenord. Om du har en Time Capsule kan du även välja ett lösenord för att ansluta till dess hårddisk (för att bläddra i dina Time Machine-backuper).

Grundläggande info

Kontrollera status

Om du har problem med internetuppkopplingen kan du kontrollera att allt verkar stå rätt till i Apple-routern med Airport-verktyg. Om du ser en grön plupp till vänster om både Internet och routern i huvudfönstret har du en fungerande internetanslutning och kan felsöka på annat håll. Om du däremot har en orange plupp vid endera är något galet.

Klicka på routern för att få fram grundläggande info som ip-adress och status. Om det finns någon under status kan du klicka på det för att se lite mer info, även om Apples info tyvärr ofta lämnar en del att önska.

Fakta

Apple har utvecklat en IOS-app med samma namn som kan göra allt som Macprogrammet kan. Det har ett typiskt hierarkiskt menysystem som i IOS egna Inställningar, och det är så klart inte lika lätt att kopiera och klistra in olika adresser och annat som på Macen, men i övrigt fungerar det väldigt bra. Ladda ner appen här.