En fördel med Mac OS X är alla ramverk som tar hand om vanliga saker som applikationer gör. Dit hör till exempel CoreImage, CoreVideo, CoreAudio och CoreData. Men om något blir fel i något av dessa gemensamma bibliotek så blir konsekvenserna desto större.

WebKit tar hand om det mesta som har med webb att göra. Nu visar det sig att WebKit storknar och bombar om det får i uppgift att visa en viss sorts bilder med bifogad EXIF–information. Det här fenomenet verkar ha kommit till i och med Mac OS X 10.4 Tiger. EXIF är metadata om bilden som de flesta digitalkameror automatiskt lägger till. Sådant som datum, exponeringstid, bländare och annat smått och gott är inbäddat i bilder med EXIF.

Varning!
I länken här nedan finns en webbadress till en sida med en sådan inbäddad bildfil. Mata in denna adress i Firefox om du vill läsa mer om det hela. Om du istället försöker mata in den i Safari under Mac OS X Tiger, så kommer Safari att kämpa ett tag för att sedan krascha. Vad du än gör så ska du inte dra ut bildfilen till skrivbordet, detta kraschar Finder.

Originalartikeln i DrunkenBlog (som du alltså inte ska öppna i Safari) är mycket kritiskt lagd kring vad som verkar vara kvalitetsproblem i Mac OS X grundläggande kodbibliotek. Nu ska det bli intressant att se hur snabbt Apple åtgärdar problemet.