Alla har vi nog varit där: Du har precis tagit en perfekt selfie, men den ser inte ut som den gjorde när du tog den. Iphone har spegelvänt bilden för att den ska se ut som andra ser dig.

Iphone spegelvänder bilden när du tar selfies. Anledningen är att det känns mer naturligt för de flesta att se sig själva i spegeln och eftersom det blir så mycket lättare att komponera bilden (har du någon gång försökt klippa ditt eget hår med två speglar förstår du vad vi menar), men vänder sedan bilden "rätt".

Om du hellre vill ha en spegelvänd bild är det numera busenkelt. Fram till i höstas var du tvungen att vända bilderna i efterhand med en tredjepartsapp eller på datorn, men numera tack vare IOS 14 är allt du behöver göra att ändra en inställning.

Ställ in

Öppna Inställningar och välj Kamera en bit ned i listan. Aktivera Spegelvänd bilder från framsidan och vips börjar kameraappen spara dina selfies spegelvända. Klart!

Tänk på att text på till exempel din tröja eller en affisch bakom dig också blir spegelvänd och att andra som känner dig garanterat kommer tycka att något ser udda ut i bilderna om du delar dem. Det kan alltså vara klokt att stänga av funktionen när du har tagit några selfies som du vill ha spegelvända, och aktivera den igen nästa gång – så att du inte råkar ta en drös bilder som ser konstiga ut för alla utom dig själv.

Spegelvänd eller inte
Spegelvänd eller inte? Med IOS 14 är det enkelt att välja.