Bildskärmar med 4k, eller uhd-skärmar om vi ska vara mer exakta, dök upp för några år sedan. Det finns flera varianter av 4k, men alla vi pratar om här är av uhd-typ, alltså 3 840 x 2 160 bildpunkter.

Missa inte: Köpguide – så väljer du rätt smart-tv 2016

I början var dem här sortens skärmar rejält dyra. Nu finns de i flera fysiska storlekar och olika prisklasser. Apple har däremot inte riktigt hängt på det tåget. De har visserligen en 21,5-tums Imac med uhd och en maffig 27-tummare med 5k. Men har du bärbar, Mac Mini eller Mac Pro är den enda lösa Apple-skärmen du kan välja Thunderbolt Display. Det är 27-tumsskärm som vara har quad-hd, alltså 2 560 x 1 440 bildpunkter.

Vill du ha en lös bildskärm med uhd får du köpa en tredjepartsskärm.
Så hur bra fungerar det att använda en extern uhd-skärm? Om du har en någorlunda modern Mac går det utmärkt. Exakt vilka modeller som stödjer uhd kan du se hos Apple (https://support.apple.com/en-us/HT202856). Notera att det finns två nivåer av stöd. För det första har vi alla nyare datorer där du kan köra full upplösning, alltså 3 840 x 2 160 bildpunkter i 60 hertz. För det andra finns det en del lite äldre datorer som klarar full upplösning, men är begränsade till 30 Hertz.

Välj rätt kontakt

Så vilka uhd-skärmar fungerar? Det enklaste är att hålla sig till skärmar med så kallad displayport-ingång. Det går att använda hdmi-kontakt via adapter, men risken är stor att du tvingas köra i 30 hertz.

Det trevliga med displayport är att det är direkt kompatibelt med thunderbolt, och har skärmen mini-displayport-ingång är det bara att plugga in en thunderbolt-kabel och köra. Har skärmen vanlig displayport behöver du en sladd med displayport-kontakt i ena änden och thunderbolt, eller som den också kallas, mini-displayport-kontakt i den andra.

Det var bara en av testdeltagarna, den från Samsung, som skickade med en sådan kabel. Men du kan köpa en sådan kabel på exempelvis Kjell & Company för cirka 200 kronor. Och var inte orolig, de finns i vitt.
Nästan Retina-känsla

Så varför skall du ha en uhd-skärm? Köper du en 27-tummare eller mindre så får du vad vi skulle kalla nästan-Retina-känsla. Bilden blir trevligt högupplöst och du kan i skärminställningar välja om du vill prioritera maximal överblick eller lite större text.

Köper du en större 32- eller 40-tummare lär du nog alltid köra med full upplösning och helt enkelt njuta över att skärmen rymmer så mycket information.

Flera av testdeltagarna har avancerade bild-bild-funktioner där du samtidigt kan se bild från flera källor på skärmen. Förr innebar bild-i-bild nästan alltid bara ett litet fönster i kanten av skärmen. Nu kan du i flera skärmar välja att dela upp bilden i två, tre eller rent av fyra delar. Och även om du delar upp den i fyra insignaler så rymmer varje yta full hd.

Imponerande kvalitet

En trevlig trend vi noterade är att alla skärmarna har funktioner för att dämpa blått ljus som kan vara uttröttande för den som sitter länge framför skärmen.
Allmänt var vi imponerade av den höga jämna kvaliteten hos deltagarna och Eizo och Nec stack ut positivt med absolut bäst färgvisning. Men ingen skärm var dålig och alla skärmarna känns prisvärda.

Så gjorde vi testet

Vi bjöd in de tillverkare som rankas högst hos prisjämförelsetjänsten Prisjakt och valde modeller som gav oss en intressant mix av storlekar och prisnivåer. Ett par tillverkare kunde av olika skäl inte delta.

Under själva testet har vi bedömt färgvisning och betraktningsvinklar med en kombination av krävande testbilder. Vi har också jämfört med hur de visas på en kalibrerad skärm.

Vi mätte effekten både i normalläge och i förekommande fall i eco-läge. Vi har provat att ställa om och justera skärmarna för att utforska inställningsmenyerna.

Testdatorn vi använde är en 27-tums Imac och vi anslöt skärmarna via thunderbolt till displayport.

Missa inte: Allt du behöver veta om 4k och uhd - här är svaren på 8 vanliga frågor

Eizo FlexScan EV3237 Pris vid test: 11990 kr.

Bästa pris just nu: 15018 kr