Kryptering

En av de stora nyheterna i veckan har varit att en domstol, på begäran av FBI, har beordrat Apple att hjälpa till att kringgå skydden på en Iphone för att kunna cracka lösenordet och komma åt dess innehåll. Telefonen i fråga tillhörde en av terroristerna i San Bernardino, och FBI har försökt förgäves i två månader (med viss hjälp av Apple).

Så vad är det egentligen FBI och domstolen har begärt av Apple, och varför är det så upprörande att Tim Cook valde att skriva ett öppet brev till allmänheten?

Vad FBI vill ha

Domstolens krav är tydligt: Apple ska förse utredarna med en mjukvara som kan starta telefonen i fråga, och som kan öppna den fortfarande krypterade datan på den i ett läsläge så att den kan extraheras till en extern dator. Upprepade inmatningar av lösenordet ska inte leda till att datan automatiskt raderas eller att IOS tar längre tid på sig att testa varje lösenord efter några försök. Dessutom ska lösenorden kunna matas in elektroniskt istället för via pekskärmen (så att en dator kan sättas att automatiskt testa kod efter kod).

Iphone avaktiverad
IOS hindrar dig från att testa många lösenord på kort tid. Det vill FBI kringgå.

De här skyddsåtgärderna har Apple bakat in i IOS för att det i princip ska vara omöjligt att ta sig in i någons Iphone utan att faktiskt kunna lösenordet, även om användaren bara har en sexsiffrig lösenkod. Med automatisk radering aktiverat räcker det till och med med en fyrsiffrig kod.

En specialversion av IOS som inte har några av de här begränsningarna gör att FBI (eller någon annan som har tillgång till den) kan starta en Iphone och sedan i lugn och ro testa alla möjliga lösenord.

Tim Cook skräder inte orden när försvarar Apple mot FBI:s krav. Han säger att vad FBI vill ha är en bakdörr till Iphone och att implikationerna om myndigheten får som den vill är ödesdigra.

Fakta

Vill du läsa mer om hur Apple skyddar din data kan du läsa företagets egen beskrivning här, som även går igenom hur utvecklare kan använda systemet för att skydda data i appar och hur andra säkerhetssystem i IOS fungerar. Robert Sheldon har också skrivit en läsvärd introduktion till IOS krypteringssystem.