Apple säljer några olika modeller av wifi-routrar, så kallade Airport basstationer. Det finns tre varianter att välja mellan: Airport Extreme, Airport Express och Airport Time Capsule. Men vilken router lever upp bäst till dina behov? Valet är inte så lätt som man kan tro eftersom varje Airport basstation erbjuder olika funktioner, styrkor och svagheter (och förstås befinner sig i olika prisklasser). Här tittar vi på vad de tre alternativen har att erbjuda och vad skillnaderna är mellan dem, för att hjälpa dig välja vilken router som passar dig bäst.

Aktuella priser

  • Airport Express – 1 095 kr
  • Airport Extreme – 2 195 kr
  • Airport Time Capsule – 3 295 kr (2TB) eller 4 395 kr (3TB)
Airport alla modeller

Alla tre Apple Airport-enheter är, i grunden, wifi-routrar utvecklade för att ge trådlösa möjligheter till ditt lokala nätverk. Det är viktigt att komma ihåg att de är rena routrar snarare än kombinerade router-modem. Idén är alltså att du ska ansluta din Airport till ditt modem. En Airport-enhet är alltså inte ett substitut för ett modem som din internetleverantör erbjuder.

802.11ac gigabit wifi. Den senaste standarden inom trådlöst nätverk, kompatibelt med Macar och Macbooks från juni 2013 och senare.

Dubbla samtidiga frekvensband. Både Airport Time Capsule och Airport Extreme har dubbla samtidiga frekvensband så att de kan producera både en 24GHz och en 5GHz frekvens samtidigt.

Airprint. Du kan ansluta en skrivare till basstationen och skriva ut trådlöst från en Mac eller annan IOS-enhet.

Airdisk. Du kan ansluta en extern hårddisk och använda för att dela och komma åt filer trådlöst. Time Capsule har dessutom en inbyggd disk där du kan lagra dina säkerhetskopior direkt.

Airport Utility. Du kan skapa, hantera och uppdatera din trådlösa router med hjälp av Apples Airport Utility för Mac OS X och IOS-enheter. Appen för Iphone och Ipad är väldigt användbar för alla som har använt det klumpiga, webbaserade gränssnittet hos de flesta andra routrar.