Om du ska flytta från ett land till ett annat är en sak du kan behöva fundera på hur du ska göra med ditt Apple ID, närmare bestämt kontot du har på App Store, Itunes Store och Ibook Store. Om det inte är samma konto som du har för Icloud kan du lämna Icloud-kontot som det är – det enda ett landsbyte åstadkommer är att göra det möjligt att köpa saker i det nya landets butiker.

Du kan så klart behålla det gamla landets butik, men det kan bli ett problem av två skäl:

1. Du måste ha ett betalkort i det landet, alternativt skaffa presentkort (för just det landets butik) på något sätt och fylla på kontot den vägen.

2. Om du behöver en app som bara finns i det nya landets butik (till exempel en bankapp för en lokal bank).

Om flytten är mer eller mindre permanent kan det därför vara värt att byta land på kontot. Om du behöver en eller annan app från det gamla landet som bara finns där kan du skaffa ett separat konto för den butiken som du loggar in på enbart för att skaffa de apparna.

Apple ställer en del krav om du ska byta land:

  • Du får inte ha någon kredit kvar på kontot.
  • Du måste avsluta alla pågående prenumerationer och vänta tills de har gått ut.
  • Du får inte ha några medlemskap, förhandsbeställningar, hyrda filmer eller säsongskort aktiva på kontot.
  • Du behöver ett betalkort (eller annat godkänt betalningsmedel) i nya landet.

Apple varnar också att du bör installera/ladda ner allt innehåll du vill behålla på dina olika enheter. Om något inte finns tillgängligt i det nya landets butik kan du ändå fortsätta använda det så länge det ligger kvar på enheten.

På IOS

För att byta land gör du så här på Iphone/Ipad:
Öppna Inställningar -> Apple ID, Icloud, Itunes och App Store -> Itunes och App Store. Tryck på ditt Apple-id längst upp och sedan Visa Apple ID. Fyll i lösenord om den ber om det, och välj sedan Land/Region. Välj till sist Ändra land eller region. Följ instruktionerna.

På Mac

På Mac:
Öppna Musik eller Itunes. Välj Konto -> Visa mitt konto. Fyll i lösenordet och klicka sedan på Ändra land eller region. Följ instruktionerna.

På webben

På webben:
Logga in på kontot på appleid.apple.com. Klicka på Redigera till höger i sektionen Konto. Välj ditt nya land/region och gå vidare.

Oavsett hur du gör måste du fylla i ett fungerande betalningsmedel – till skillnad från när du skapar ett helt nytt konto kan du inte välja bort det för att bara skaffa gratisappar.

Om det inte fungerar att byta land kan du kontakta Apples support för hjälp. Om du har väldigt mycket tid kvar på ett avslutat abonnemang kan du också försöka höra med supporten om de kan avsluta det i förtid åt dig (men det är inget Apple utlovar så räkna inte med det).