Så hanterar du flera Apple ID-konton

Många Iphone- och Macanvändare har samlat på sig flera Apple ID-konton under åren. Du kanske skaffade Mobileme för Macen en gång i tiden, och när du köpte Iphone skapade du ett nytt Icloud-konto, eller så ville du ha ett separat konto för Itunes Store än det du använder för mejl och annat.

Oavsett orsak kan det här leda till en del huvudbry. Om du har olika konton för Icloud och butikerna behöver du skriva in olika lösenord för olika saker, och om du har flera Icloud-konton på olika enheter kan du inte använda funktioner som Handover eller synka anteckningar och annat.

Olika konton

Skillnad på Icloud och Apple ID

Icloud är Apples molntjänst, som du loggar in på med ett Apple ID, men de båda är inte samma sak. Du kan använda samma Apple ID till Itunes Store och App Store, men du måste inte. Du kan skapa ett separat konto för det, till exempel för att ha ett gemensamt butikskonto med din partner utan att blanda in Icloud, utan problem.

Det enda som händer med olika konton för Icloud och butikerna är att du måste komma ihåg och skriva in två olika lösenord för de olika sakerna.

Inga knep för flera butikskonton

Om du har köpt musik, filmer eller appar med flera olika konton har du däremot något av ett problem. Apple tillåter nämligen inte att köp flyttas mellan olika konton, eller att två konton slås samman. Det beror gissningsvis på hur licenser fungerar, men det hjälper inte oss som användare.

Du kan auktorisera köp gjorda med flera konton i Itunes, så om du synkar media till Iphone och Ipad med Itunes är problemet lite mindre, men du kan ändå stöta på patrull. Det gäller särskilt appar, då Apple tog bort möjligheten att hantera appar med Itunes i version 12.7. Du kan fortfarande installera Itunes 12.6.5 där det fungerar, men på Mac OS 10.14 Mojave är det rejält krångligt.

Läs mer: Så får du Itunes 12.6.5 att installera på Mojave

Om du bara har din Iphone eller Ipad är det enda du kan göra att bita i det sura äpplet och köpa apparna igen med ditt huvudkonto – eller stå ut med att varje uppdateringsrunda kan innebära att du måste logga in på varje konto för sig och låta App Store byta butiksland.

Familjedelning

Familjedelning – slipp krångel med delat butikskonto

Om ni är flera i familjen som har varsin Iphone, och kanske mer än en Mac att dela på, kan det vara jobbigt att hantera inköp av appar och annat på Apples butiker samtidigt som ni har varsitt Icloud-konto.

Det finns två lösningar på det. Det går det bra att använda ett gemensamt konto för butikerna som inte används för Icloud. Men om du inte vill att alla ska kunna köpa vad som helst när som helst, samtidigt som du vill att alla i familjen ska kunna använda varje köpt app och spela varje köpt låt och film, krävs något mer.

Svaret är Familjedelning. Det är en förhållandevis ny tjänst från Apple, som gör att du kan dela köpt material med upp till sex familjemedlemmar. Så länge Familjedelning är påslaget kan alla medlemmar ladda ner och använda allt som har köpts med "familjeöverhuvudets" konto. Andra vuxna kan också göra inköp, medan barn kan fråga de vuxna om lov att få köpa saker.

Läs mer: Dela på App store-inköpen med familjen