Vi har hört det förut, många gånger. Microsofts nya operativsystem, ursprungligen med arbetsnamnet Longhorn, nu med namnet Vista har stött på förseningar. Det kommer inte att gå att köpa en ny PC med Vista installerad förrän (tidigast) januari 2007.

Longhorn/Vista skulle egentligen ha varit klart för flera år sedan. Till slut blev det nästan ett skämt när Microsoft gick ut och pratade om sina tidsplaner. Ingen räknade med att de hade något med verkligheten att göra. Under denna period har samtidigt Apple levererat flera generationer av Mac OS X, alltid inom utsatt tid.

Sedan Microsoft började om från ruta noll med Vista, genom en ny metod att få fram effektiv och buggfri programkod, såg projektet faktiskt ut att vara på rätt spår. Det var inte länge sedan man spikade november 2006 för den största lanseringskampanjen sedan introduktionen av Windows 95.

Både Windows Vista och nya Office 2007 skulle äntligen ut till en ivrigt väntande PC–marknad. Nu får alltså PC–tillverkarna se fram emot en relativt lugn julhandel, istället för den hett efterlängtade uppgraderingscykel de ställt in sig på.

Apple å andra sidan beräknas tills dess ha slutfört konverteringen av hela Mac–serien till Intelprocessorer, samt ha introducerat nya Mac OS X 10.5 Leopard. Här finns ett guldläge att knipa försäljning till alla de som vill/måste bränna investeringspengar innan årsskiftet av skatteskäl.

Argumentet för att switcha till Mac har inför årsskiftet aldrig sett mer lovande ut. Vista är försenad, men köp gärna en ny Mac med ett glimrande nytt, men beprövat OS, som dessutom kan köra (räknar kallt med det) Vista när det till slut ser dagens ljus.