När iTunes Music Store (iTMS) slog upp IP–adressen i början av maj 2005 fanns det inte särskilt många svenska artister upplagda. Det fanns heller inget enkelt sätt att botanisera bland svensk musik. Samma dag började jag fila på en egen hjälpsajt (itmusik.se) för att göra det enklare att hitta svensk musik i iTMS, denna kom upp på nätet inom en vecka. Alltsedan dess har jag hållit koll på utvecklingen vad gäller utbudet av svensk musik där.

Idag har itmusik.se ett växande index med 581 artister, samt ett stort galleri med skivtitlar, som hjälp för att hitta svensk musik. Nya svenska titlar och artister läggs idag till betydligt snabbare än vad som tidigare varit fallet. En mycket stor del av den musik som säljs kommer från svenska artister, men dessa skyltas nästan aldrig upp i själva butiken (iTMS förstasida). Det här är ett märkligt sätt att driva musikförsäljning, något som vore helt otänkbart för mig på den tiden jag hade egen skivaffär.

Tyvärr finns inga siffror på hur det går för iTMS i Sverige, men enligt mer inofficiella uppgifter ska det snurra på bra. Att i detta läge inte ha en redaktör som håller koll på nyheter och puffar för det som är hett är minst sagt märkligt. Det är till och med svårt att få klara besked om varifrån svenska iTMS styrs. Svenska Apple verkar inte ha koll på detta själv ens.

Men som sagt, iTMS har kommit långt sedan starten och är idag en mycket bra källa för dig som vill köpa musik av svenska artister.