Nu är det återigen dags för nya turer mellan Apple och Virnetx i den seglivade tvisten gällande ett antal patent som används i Facetime och Imessage.

För två år sedan bestämde den ökända domstolen i östra Texas som nästan alltid dömer till kärandens fördel att Apple ska betala 503 miljoner dollar (motsvarande 4,9 miljarder svenska kronor) till Virnetx för patentintrång.

I november slog en högre instans fast att Apple endast bröt mot två av Virnetx patent och inte fyra, något som ledde till krav på att rättegången skulle tas om från början.

Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters att Apple fått avslag på sin begäran av Högsta domstolen, något som innebär att företagets advokater måste hitta en ny anledning till att inte betala skadeståndssumman.

Tvisten mellan de båda företagen inleddes redan 2010 och under årens lopp har skadeståndssumman åkt upp och ner som en berg- och dalbana. 2012 skulle Apple betala 368 miljoner dollar, 2016 steg summan till 625 miljoner dollar och 2018 sjönk summan till 503 miljoner dollar. Enligt de senaste beräkningarna ska Apple betala 440 miljoner dollar, men det är inte ristat i sten.

Det amerikanska rättssystemet är betydligt mer komplicerat än det svenska och i princip går det att överklaga beslut i all evighet, åtminstone så länge som de inblandade parterna har råd att betala sina advokater. Med tanke på att Apple är världens rikaste företag lär det alltså inte bli tal om något slut på cirkusen förrän de båda parterna förlikas, vilket kan ta ytterligare några år.

Apple iPhone 11 Pro 64GB Pris vid test: 12499 kr.

Bästa pris just nu: 10450 kr